Tenis

Miro Delić: "Događa se jedna lijepa priča"

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 03.06.2011.
Miro Delić: "Događa se jedna lijepa priča"

Nakon pobjeda protiv Georgea Morgana, Alexiosa Halebiana, Roberta Carballes Baene i Mikija Jankovića, najveći trenuci u tek zakotrljaloj karijeri Mate Delića nastavljaju se u petak u polufinalu juniorskog Roland Garrosa protiv Dominica Thiema. 18-godišnjak iz Kaštel Lukšića krenuo je stopama danas najbolje rangiranog hrvatskog tenisača Marina Čilića, koji je juniorski naslov u Parizu osvojio prije šest godina, a prije polufinalnog susreta popričali smo s tatom Mirom, trenerom, kondicijskim trenerom i psihologom hrvatskog prvaka, sve u jednom.

Tenisom se Mate Delić baviti počeo u šestoj godini u TK "Kaštelanska rivijera" i do danas je 1,95 centimetara visoki Lukšićanin osvojio više od 100 naslova na turnirima u kategoriji do 12, 14, 16 i 18 godina. Prije dvije godine među ostalim je osvojio i prestižni turnir u Montecatiniju koji je svojedobno osvojio i najveći svih vremena Roger Federer, u siječnju je trenirao s trenutno najboljim igračem svijeta Novakom Đokovićem i učio od igrača koji će, upravo u vrijeme kad na terenu broj dva Mate protiv Dominica Thiema bude igrao polufinale juniorskog Roland Garrosa, na Chatrieru protiv Federera igrati za finale seniorskog RG-a i prvo mjesto na ATP rang-listi.

DELIĆ - Thiem (14)

Polufinale juniorskog Roland Garrosa između Mate Pavića i 14. nositelja Dominica Thiema igra se na terenu broj dva kao četvrti meč dana iza 11 sati. Program otvaraju Goran Ivanišević i Michael Stich protiv Sergija Bruguere i Richarda Krajičeka, drugi meč dana je između Monice Puig i Irine Hromačeve, a posljednji prije Matinog između Bjorna Fratangela i Tristana Lamasinea.

18-godišnjak je i prvak Hrvatske nakon što je početkom mjeseca u Splitu u finalu pobijedio velikog rivala i šestog juniora svijeta, imenjaka Pavića (Splićanin je u Parizu ispao u prvom kolu), ali mu tata Miro otkriva: "Tenis je Sizifov posao, ja sam mu i tata i trener i kondicijski trener i psiholog. Jedini smo mi u Pariz doputovali doslovce s ruksacima na leđima i snalazimo se kako znamo, iza drugih je mašinerija. Svi putuju sa svitom oko sebe, od menadžera, masera, psihologa, sve im je na raspolaganju. Njihovi nacionalni savezi pokrivaju sve troškove, a mi svoju financijsku konstrukciju slažemo iz dana u dan".

Ali isplaćuje se? "Istina. Velik je ovo uspjeh tim više zbog spomenutih okolnosti, ne ulazi se svaki dan na Grand Slamu među najbolja četiri. Ni ždrijeb mu nije bio lagan, odmah u prvom kolu na Morgana" (deveti nositelj Goerge Morgan u siječnju ga je zaustavio u osmini finala, Delića su nakon dulje od dva i pol sata igre hvatali i grčevi i na koncu je u trećem setu izgubio 8:10, nap. a.) "u osmini finala čekao ga je još jedan nositelj" (peti Roberto Carballes Baena, nap. a.) "a ni susret protiv Jankovića nije bio lagan. Mate je bolje rangiran, ali sve zajedno, od velikog uloga, fizičkog i više mentalnog umora iz prethodnih susreta, do činjenice da je s druge strane igrač iz Srbije s kojim se odlično poznaje. Sve je zadatak činilo još i težim, ali protiv jednog vrlo respektabilnog protivnika odigrao je super".

Što sam Mate kaže? "Presretan je, presretni smo oboje, cijela obitelj, još dva sina" (i 17-godišnji Duje i 12-godišnji Domagoj su perspektivni tenisači, nap. a.) "kako i ne bismo bili, ali nema euforije. Velik je ovo uspjeh, Mate je prvi hrvatski junior koji je na jednom Grand Slamu dogurao ovako daleko od Čilića" (Marin Čilić je juniorski Grand Slam osvojio 2005., nap. a.) "ali sutra je novi dan. Duša pleše, ali moramo ići dan po dan".

Petak donosi polufinale protiv Dominica Thiema. Austrijanac je 14. nositelj, u siječnju je bio drugi junior svijeta, a u Pariz je doputovao na 13. mjestu. Igrali su dvaput i oba puta Thiem je slavio. Slavio, ali pitanje je je li doista i bio bolji ili je, mada i to treba znati, iskoristio Delićeve poklone? "Pobijedio ga je Thiem prije dvije godine u Stobreču i lani u Bradentonu, ali oba puta Mate je vodio set i break, u Stobreču je imao 5:3. Odličan je igrač, poznajemo ga dobro, prije dva mjeseca u Austriji smo zajedno trenirali, sve je otvoreno".

Koji će savjet sinu dati prije izlaska na teren? "Da bude opušten i rasterećen. Ovo je velik turnir, veliki igrači i već je napravio velik uspjeh, da nam ga je tko ponudio pred početak turnira objeručki bismo ga prihvatili. Događa nam se lijepa priča i samo neka uživa".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vatreni8203.06.2011. u 10:16
    I dalje sve najbolje.
    Vatreni82