Tenis

Delić voli život na rubu

Iz Pariza: Maja Giljanović • utorak, 31.05.2011.
Delić voli život na rubu
Foto: Kristijan Komarica

Prvak Hrvatske do 18 godina Mate Delić živi opasno. Nakon što je spasio dvije meč-lopte u prvom kolu protiv devetog nositelja Morgana Kaštelanin je u osmini finala spasio još četiri protiv petog nositelja Carballes Baene i nakon dva sata i 40 minuta izborio četvrtfinale juniorskog Roland Garrosa.

Drugi put u tri dana Mate Delić je plesao na rubu provalije, ali je i ovog puta preživio i izborio četvrtfinale juniorskog Roland Garrosa. Nakon što je u prvom kolu protiv devetog nositelja i polufinaliste Australian Opena Georgea Morgana spasio dvije meč-lopte i nakon dva sata i 25 minuta slavio 6:7, 7:6, 7:5 Delić je u drugom kolu „odmarao“ protiv Alexiosa Halebiana (6:1, 7:6) i dobro da jest: kao da je znao da će svu energiju trebati za susret osmine finala protiv petog nositelja i također polufinaliste u Melbourneu Roberta Carballes Baene.

Delić se u prvom setu provlačio na svom, a servisu Španjolca nijednom nije došao ni blizu (najbliže je bio na 5:5, ali 0:30 je prokockao lošim volejima). Carballes Baena je propustio četiri break-lopte u trećem, dvije u petom i još dvije u sedmom gemu, ali nakon što je sve izvukao Kaštelanin je pokleknuo u tie-breaku. Prvi je osigurao mini-break i poveo 2:0, ali do kraja više nije uzeo ni poena (2:7).

Drugi set je krenuo kako je Delić mogao samo poželjeti: uzeo je 11. junioru i 446. senioru svijeta servis odmah u prvom gemu, ali nije popuštao pritisak. Odjurio je na 4:0, na 5:1 ispustio jedan break, ali na 1:1 u setovima vratio je na prvoj set-lopti osiguranoj na Španjolčevom servisu (6:2).

U trećem setu inicijativu je prvi preuzeo Carballes Baena, poveo 3:0, ali vodstvo je uskoro i ispustio. Delić se vratio na 3:3 i bez većih poteškoća držao servis do 4:5, ali Španjolac je ponovno stisnuo, izborio 15:40 i dvije meč-lopte. Meč-lopte protivnika kao da izvlače najbolje iz Delića: prvu je spasio izvrsno skraćenom loptom, drugu napadom forhendom, a na gem-loptu je odapeo neobranjivi servis. Na 6:5 i servisu Delića Carballes Baena je osigurao još dvije šanse, ali nije izvukao pouku iz prethodnog gema. Hrvatski se juniorski prvak ponovno izvukao i dobio krila, 30:40 na Španjolčev servis pretvorio je u break, na svom servisu osigurao 40:15 i nakon dva sata i 40 minuta slavio 8:6.

Korak je ovo dalje Delića nego na Australian Openu gdje ga je u osmini finala zaustavio Morgan (7:6, 6:7, 8:6), a u četvrtfinalu ga čeka Miki Janković. 16-godišnji Srbin na 62. je mjestu juniorske rang-liste 38 pozicija iza Delića, dosad nisu igrali, a Janković je do četvrtfinala Waynea Montgomeryja pobijedio 7:5, 6:2, 16. nositelja Bruna Sant'Annu 7:5, 6:4 i Jaroslava Šilu 3:6, 7:5, 6:1.

“Popravni“ Mate Pavića (Vrnak) i Morgana (Delić) za poraze u prvom kolu pojedinačnog turnira uspio je na startu turnira parova. Drugi nositelji su otpor Nikole Milojevića i Matiasa Sborowitza slomili u tie-breaku prvog seta (7:5), u drugom ispustili još samo dva gema i izborili osminu finala protiv Aslana Karaceva i Jevgenija Karlovskog.

Roland Garros, osmina finala, juniori:
DELIĆ (Hrvatska) – Carballes Baena (Španjolska, 5) 6:7(2), 6:2, 8:6

1. kolo parova, juniori:
PAVIĆ/Morgan (Hrvatska/Velika Britanija, 2) – Milojević/Sborowitz (Srbija/Čile) 7:6(5), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2011. u 00:15
    bravo momak svaka cast sve pohvale..cili split je uz tebe...idemo do finala onda sta bude..pravi GOSPODIN
    Obrisan korisnik