Tenis

Prvak Hrvatske visio o tankoj niti

Iz Pariza za Sportnet:Maja Giljanović • nedjelja, 29.05.2011.
Prvak Hrvatske visio o tankoj niti

Nakon što je početkom svibnja osvojio prvenstvo Hrvatske u kategoriji do 18 godina i u Italiji igrao polufinale 33. izdanja trofeja „Citta di Santa Croce“ Mate Delić je formu zadržao i do Pariza. 18-godišnji Kaštelanin je u prvom kolu juniorskog Roland Garrosa protiv Georgea Morgana spasio dvije meč-lopte i nakon dva sata i 26 minuta sa 7:5 u trećem setu izbacio devetog nositelja od kojeg je u siječnju izgubio u osmini finala Australian Opena.

Nije ždrijeb juniorskog Roland Garrosa bio naklonjen Mati Deliću (24.): 18-godišnjak je odmah u prvom kolu izvukao jednog od nositelja, a da stvar bude još neugodnija devetog nositelja Georgea Morgana od kojeg je u siječnju u Melbourneu nakon dva i pol sata borbe izgubio u osmini finala Australian Opena (4:6, 7:6, 8:10).

Susret u Parizu je bio devet minuta kraći, a još jedna „sitna“ razlika je da je sljedeću rundu izborio Kaštelanin. Nakon što je početkom svibnja u Splitu osvojio naslov prvaka Hrvatske do 18 godina (u finalu protiv imenjaka Pavića) i na 33. izdanju prestižnog juniorskog turnira A kategorije „Citta di Santa Croce“ igrao u polufinalu Delić je formu zadržao do Roland Garrosa i kući poslao 986. igrača seniorske rang-liste.

Delić je protiv sedmog juniora svijeta visio o tankoj niti: kod vodstva Morgana od 7:6 u prvom i 5:4 u drugom setu servirajući za ostanak u setu suočio se s dvije meč-lopte, ali servisima je spasio stvar. Izborio je još jedan tie-break i ovog puta on je bio taj koji ga je dobio 7:3, a u trećem setu odlučujući je udarac Englezu zadao u 12. gemu. Morgan je servirao za ostanak u meču, ali neslavno je propao, Delić je odjurio na 0:40 i nakon dva sata i 26 minuta izborio drugo kolo protiv Alexiosa Halebiana koji je i sam nadoknadio gubitak prvog seta i protiv Michaela Boisa preokrenuo na 4:6, 6:3, 6:4. 16-godišnji Amerikanac je 37. junior svijeta, a dosad protiv Delića nije igrao.

Za odlične se vijesti pobrinuo i Filip Veger (90.). 16-godišnjak je kroz kvalifikacije preko prvog nositelja Frederica Silve (6:2, 6:3) i 13. nositelja Stefana Lindmarka (7:5, 6:2) bez izgubljenog seta izborio nastup u glavnom ždrijebu, a u prvom ga kolu čeka osmi nositelj i šesti junior svijeta Andrew Whittington.

Boje hrvatski juniorskog tenisa u Parizu brane i Pavić i Donna Vekić. Viceprvak Hrvatske postavljen je za sedmog nositelja i u prvom kolu igra protiv Čeha Lukaša Vrnaka, a 14-godišnju prvakinju Hrvatske u konkurenciji četiri godine starijih igračice na startu čeka francuska kvalifikantica Chloe Pacquet.

Roland Garros, 1. kolo, juniori:
DELIĆ (Hrvatska) – Morgan (Velika Britanija, 9) 6:7(3), 7:6(3), 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!