Nogomet

Video: Oproštaj Titana Martina Palerma

Damir Žbulj • utorak, 14.06.2011.
Video: Oproštaj Titana  Martina Palerma

Još jedna velika nogometna karijera primakla se svome kraju. Junak Boca Juniorsa, ali i velikan argentinskog nogometa, 37-godišnji napadač Martin Palermo, oprostio se od svojih navijača, odigravši posljednju utakmicu pred prepunom La Bombonerom. Emotivni oproštaj nije prošao bez suza, a njegovi vjerni štovatelji, među kojima je bio i Diego Armando Maradona, pokazali su koliko im je značio doprinos El Titana ili El Loca, kako su ga nazivali, nogometnoj igri.

Martin Palermo rodio se 7. studenog 1973. godine u La Plati, gdje i je i započeo svoju nogometnu karijeru, u Estudiantesu. Nakon pet godina igranja u matičnom klubu prelazi u argentinskog velikana Boca Juniors, gdje i postao idol i ikona navijača, ne samo zbog ukupnog broja pogodaka koje je zabio, nego i zbog toga što je redovito postizao pogotke najvećim rivalima, Riveru.

Klasični robusni centarfor, kakvih je sve manje na nogometnim travnjacima. Jak u skok igri, ali i odlične ljevice. Kralj kaznenog prostora, ali odličnog udarca iz daljine. Visok i jak, ali istovremeno pokretljiv s fantastičnim njuhom za pogodak. U šest navrata je osvajao naslove nacionalnog prvaka, a 2000. i 2007. godine vodio je Bocu i do naslova u Copa Libertadores. Interkontinentalni kup osvojio je 2000. godine, Boca je tada bila bolja od madridskog Reala 2:1, a oba pogotka postigao je upravo Palermo. Skrenuo je tada na sebe pozornost španjolskih klubova, najavivši veliku međunarodnu karijeru, koju nažalost, zbog raznih objektivnih razloga, prvenstveno problema s ozljedama, nije ostvario.

U siječnju 2001. godine potpisuje bogati ugovor s Villarrealom, ali u dvije godine provedene tamo, uz probleme s ozljedama, nikad nije pokazao svoj pravi potencijal. U 70 nastupa postigao je 21 gol, premalo za napadača njegova renomea. U Španjolskoj je još kratko igrao za Betis i Alaves, a zanimljivo je i kako je ozljedu, zbog koje je i propustio Svjetsko prvenstvo 2002. godine, zaradio na bizaran način. Kod proslave gola u utakmici Kupa protiv Levantea, u sudačkoj nadoknadi, nakon postignutog pogotka, odlučio je podijeliti radost s malobrojnim navijačima, ali pod njihovim naletom popustio je zid, a Palermo je iz te nesreće izašao sa slomljenim gležnjom.

Nakon neuspješne europske avanture, u srpnju 2004. godine, Palermo se vraća u Argentinu, u redove Boca Juniorsa, gdje se skrasio sve do današnjih dana. Najbolji je strijelac u povijesti kluba s La Bombonere, postigao je impresivnih 236 golova u svim natjecanjima. Međutim, reprezentativna karijera mu nije, zbog brojnih ozljeda, ali i nerazumijevanja od strane izbornika, bila na razini klupske. Odigrao je samo 15 utakmica za nacionalnu selekciju, ali je uspio postići devet pogodaka.

Zasluženu priliku, na izmaku karijere, dao mu je bivši argentinski izbornik Diego Armando Maradona, koji ga je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi vratio u sastav, a Palermo mu se odužio važnim golovima. Posebno je bio vrijedan onaj u utakmici s Peruom, kada je u sudačkoj nadoknadi donio bitnu pobjedu svojoj reprezentaciji za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Maradona je Palerma vodio u Afriku, što mu je bio prvi nastup na završnici nekog Svjetskog prvenstva, a u utakmici protiv Grčke u skupini, postigao je i pogodak, čime je postao najstariji argentinski nogometaš koji je zabio gol na Svjetskom prvenstvu, prestignuvši na toj listi upravo njegovog tadašnjeg izbornika. Palermo je gol Grcima zabio s navršenih 36 godina i sedam mjeseci, dok je Maradona imao 33 godine dok je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine, zanimljivo, također zabio grčkoj nogometnoj reprezentaciji.

Njegovu reprezentativnu karijeru obilježio je još jedan bizaran događaj, zbog kojeg je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda. U susretu Copa Americe 1999. godine protiv Kolumbije uspio je u jednom susretu promašiti čak tri jedanaesterca, koja su bila dosuđena na toj utakmici.

U nedjelju 12. lipnja Palermo je odigrao posljednju službenu utakmicu pred svojim vjernim navijačima. U emotivnom oproštaju, uz zvuke usne harmonike i okvir gola kao poklon za uspomenu, nije mogao suspregnuti suze, a mnoštvu se obratio riječima: "Mnogo toga mi sada prolazi kroz glavu, ali najvažnija je zahvalnost. Zahvalan sam svima vama, na ljubavi koju ste mi pružali, na podršci, na svim zajedničkim godinama. Na svim trenucima, i kada smo pobjeđivali i kada smo bili tužni. Ali uvijek smo vam izmamili osmjeh na lice kad bismo postigli pogodak."

"Toliko sam toga doživio na ovom stadionu. Nisam mogao niti sanjati da će mi navijači iskazati toliku ljubav. Uživam u ovom jedinstvenom trenutku, hvala vam na svemu", kroz suze je izjavio na oproštaju Palermo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bolan18.06.2011. u 22:42
    ...i dao glavom gol sa 40 metara... meni jedan od najdražih nogometaša. hvala za članak!
    bolan
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 20:43
    Još jedna legenda odlazi u mirovinu. Hvala Martine na svemu, navrati nekad do nas u Tvrđu na pivo. Čekamo te, tvoji vjerni obožavatelji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 20:37
    Mislim da i onaj iz Urugvaja sto je zabio pobjednicki penal protiv Gane ima isti nadimak. Evo ih vec dvojice ;)
    Obrisan korisnik
  • Cholo14.06.2011. u 19:08
    Respect Palermo..
    Cholo
  • Obrisan korisnik14.06.2011. u 17:24
    Tenk! Steta sta nije igra bolje u Europi
    Obrisan korisnik