Tenis

Serena posustala protiv Zvonareve

Ivor Krapac • srijeda, 15.06.2011.
Serena posustala protiv Zvonareve
Foto: Jurica Rako

U reprizi lanjskog finala Wimbledona, Serena Williams nije došla do svoje sedme pobjede u osam međusobnih susreta s Verom Zvonarevom. Novi dvoboj dogodio se u osmini finala WTA turnira u Eastbourneu, na Sereninom povratku na teren upravo nakon prošlogodišnjeg wimbledonskog naslova, a prvopostavljena Ruskinja izvukla se nakon što je u drugom setu bila na rubu poraza...

Sve do završnice drugog seta, činilo se da će Serena Williams, bez obzira na dugu stanku, već na svojem prvom povratničkom turniru proslaviti pobjedu nad trenutno trećom tenisačicom svijeta. Serena je u osmini finala protiv Vere Zvonareve bila korak do prolaska kod vodstva od 6:3 i 5:3, ali s obzirom da će 29-godišnjoj Amerikanki još trebati vremena za povratak u ritam mečeva, Ruskinja nije bila bez nade ni kod tog zaostatka. Nastavila se boriti i na koncu slavila s 3:6, 7:6(5), 7:5, izdržavši i nalet Williams u trećem setu.

Nakon što je okrenula drugi set, Zvonareva je u odlučujućoj dionici otišla do 5:2, s dva breaka prednosti, no Serena je nadoknadila oba breaka, na tom putu spasila tri meč-lopte kod zaostatka od 5:4, da bi, poslije poravnanja na 5:5, potpuno posustala i izgubila posljednja dva gema u meču. U dvoboju kojem nije nedostajalo preokreta, prvopostavljena Ruskinja je, tako, s terena ipak otišla sretnija, smanjivši zaostatak u međusobnom omjeru na 6-2.

"Iza mene su dva dobra meča, ne mogu biti sretnija s količinom tenisa na ovom turniru. Sve je u redu", osvrnula se Williams na kraju turnira, na kojem je, podsjetimo, u utorak u prvom kolu pobijedila Cvetanu Pironkovu: "Znam da mogu bolje i to mi je utjeha, mogu toliko bolje od ovoga, a danas sam bila jako blizu, pobjeda mi je pobjegla za poen ili dva".

U nastavku tjedna Serena će ostati u Eastbourneu i između ostalog, bodriti i sestru Venus, koja je, za razliku od nje, dohvatila četvrtfinale. Starija Williams je sa 6:3 i 6:2 nadjačala Anu Ivanović, prošlotjednu polufinalisticu Birminghama, naznačujući da njezina stanka, kraća od sestrine, nije ostavila tako veliki trag - Venus se na ovom turniru vratila nakon što je nije bilo od Australian Opena.

"Zadovoljna sam što sam imala dosta čistih servis-gemova, nisam previše promašivala", opisala je Williams uvjerljivu pobjedu nad Srpkinjom: "Mislim da je igrala dosta dobro, kada je za to imala priliku, slala je lopticu u kuteve terena. No, ja sam preuzimala inicijativu, osjećam da igram dobro na velikim poenima, a ovakvi mečevi pomoći će mi da uhvatim zamah".

Uz Serenu Williams, najzvučnije "žrtve" dana bile su Na Li i Francesca Schiavone, nedavna pobjednica, odnosno finalistica Roland Garrosa. Kineskinji je prekinut pobjednički niz započet u Parizu, oprostila se sa 7:6(7) i 6:3 u korist Slovakinje Daniele Hantuchove, finalistice Birminghama s početka tjedna, dok je od Talijanke sa 6:3 i 6:2 bila jača Agnieszka Radwanska. Poljakinja pamti ovaj turnir po naslovu iz 2008. godine.

Četvrtopostavljena Schiavone pala je uvjerljivo, dok je Na Li, koja je bila druga nositeljica, imala priliku protiv Hantuchove u oba seta. U prvom je propustila šest set-lopti, a u drugom vodila s 3:1. Iza toga više nije osvojila ni gem.

Osmina finala donijela je kraj ovotjednog puta i za braniteljicu naslova Jekaterinu Makarovu. Prošlogodišnja pobjednica, u prvom kolu jača od Mirjane Lučić, oprostila se od titule u ogledu ljevakinja, sa 7:6(8) i 7:6(4) u korist petopostavljene Čehinje Petre Kvitove, koja je spašavala set-lopte u oba seta.

WTA Eastbourne, 15.6.2011., osmina finala: Zvonareva (Rusija, 1) - S. Williams (SAD, WC) 3:6, 7:6(5), 7:5, Stosur (Australija, 7) - Jovanovski (Srbija, Q) 6:3, 6:2, Azarenka (Bjelorusija, 3) - Baltacha (Velika Britanija, WC) 6:1, 7:6(0), Bartoli (Francuska, 6) - Martinez Sanchez (Španjolska) 6:3, 6:3, Kvitova (Češka, 5) - Makarova (Rusija) 7:6(8), 7:6(4), A. Radwanska (Poljska) - Schiavone (Italija, 4) 6:3, 6:2, V. Williams (SAD) - Ivanović (Srbija) 6:3, 6:2, Hantuchova (Slovačka) - N. Li (Kina, 2) 7:6(7), 6:3.

Parovi, prvo kolo: Gajdosova/Stosur (Australija) - Mirza/Vesnina (Indija/Rusija, 3) 5:7, 6:4, 10:6, S. Peng/J. Zheng (Kina) - Keothavong/Watson (Velika Britanija, WC) 6:0, 6:2.

Prekinuto zbog kiše: Martinez Sanchez/Medina Garrigues (Španjolska) - Craybas/Duševina (SAD/Rusija) 1:1.

Četvrtfinale: Peschke/Srebotnik (Češka/Slovenija, 1) - Grandin/Uhlirova (JAR/Češka) 6:1, 6:3.

Prekinuto zbog kiše: Mattek-Sands/Shaughnessy (SAD, 4) - S. Peng/J. Zheng (Kina) 3:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!