Nogomet

Gorica traži pravdu u Švicarskoj

Sportnet • utorak, 21.06.2011.
Gorica traži pravdu u Švicarskoj

Iz NK Gorice poslali su u sitne sate priopćenje medijima, a radi se o žalbi koju su uputili na adresu Hrvatskog nogometnog saveza nakon što im je Izvršni odbor oduzeo licencu za 1. HNL. Gorica najavljuje traženje pravde u Švicarskoj, ali i zahtjev za Uefin inspekcijski nadzor HNS-ovog sustava licenciranja

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izvršni odbor HNK Gorica sa žaljenjem i ogorčenjem primio je putem medija Odluku Izvršnog odbora HNS-a kojom se našem klubu osporava licenca za natjecanje u Prvoj HNL za 2011/12. godinu i da će naše mjesto zauzeti KLUB KOJI JE U SKLADU S PROPOZICIJAMA ZA NATJECANJE PRVE HNL ISPAO IZ PRVE HNL. Kome je to potrebno i u čijem je interesu ova Odluka? Cijenimo, u interesu nogometa i razuma sigurno nije.

Ovu Odluku, sa priopćenjem koje je izdano nakon završetka zasjedanja IO HNS-a ne možemo prihvatiti iz više razloga:

1. HNK Gorica je u natjecanju II HNL uvjerljivo osvojila naslov prvaka s pet bodova prednosti i od 30 kola 24 kola bila konstantno na prvom mjestu.

2. HNK Gorica IZDANA JE LICENCA za natjecateljsku 2011/12. godinu za natjecanje u Prvoj HNL, s obavezom igranja utakmica ovog natjecanja u Zaprešiću, dopisom Žalbenog tijela za licenciranje klubova HNS-a, broj: LIC-753/11 od 28.04.2011. godine.
U istoj Odluci navedeno je da "Licenca ističe na kraju Natjecateljske 2011/12. godine."

3. Odluku o izdavanju licencu donijelo je Žalbeno tijelo za licenciranje, koje u skladu s člankom 9. Pravilnika o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik br. 54 od 15.12.2010.), donosi konačnu i obavezujuću odluku o tome da li se licenca opoziva ili ne. Odluka Žalbenog tijela je konačna.

4. Pravilnik o licenciranju klubova HNS i Statut HNS-a (od 02. lipnja 2008.) ne daje nikakve ovlasti Izvršnom odboru HNS-a po pitanju konačne odluke o izdavanju licenci ili osporavanju odluke na bilo koji način.

5. Statut HNS-a nigdje ne spominje bilo kakve ovlasti Izvršnog odbora po čitanju konačnih odluka o izdavanju licenci. Izvršni odbor HNS-a, u skladu sa člankom 42., točka 6., Statuta HNS-a, po pitanju licenciranja donosi Pravilnik o licenciranju.
Osim navedenog, članak 55. Statuta propisuje da je Komisija za licenciranje zasebno Pravna tijelo HNS-a, a ne radno tijelo Izvršnog odbora.

6. Odlukom Skupštine HNS-a donijetom na sjednici održanoj 17. prosinca 2010. godine, iz Prve HNL ispadaju tri kluba plasirana na 14.-16.-to mjesto a umjesto njih ligu popunjavaju tri prvoplasirana kluba Druge HNL, uz uvjet dobivanja licence. Jednako tako, u Odluci je navedeno i sljedeće: "Postupak licenciranja klubova završava do 01. svibnja kada će KONAČNE ODLUKE biti dostavljene klubovima". Postupak je završio, HNK Gorica je prvak Druge HNL i ima izdanu valjanu licencu. Komentar je suvišan!

7. Žalosna je i činjenica da IO HNS-a u svojem priopćenju navodi da "HNK Gorica neće dobiti prvoligašku licencu i da na tu odluku žalbe nema". Tražimo i ustrajati ćemo na poštivanju zakonitosti i primjene postojeće pravne regulative u hrvatskom sportu i hrvatskom nogometu, a u tome traženju poduzeti ćemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Prvi korak u zaštiti svojih prava tražiti ćemo (odmah nakon dostavljanja pismene odluke IO HNS-a) preko Arbitražnog suda za šport u Lausanni, Švicarska, u skladu s odredbama Statuta FIFA-e i UEFA-e. Osim navedenog, tražiti ćemo i UEFA-ina pravna tumačenja te inspekcijski nadzor cjelokupnog sustava licenciranja u hrvatskom nogometu.

8. Pored svega navedenog, klub u suradnji s gradom poduzima znatne aktivnosti na stadionu ŠRC Velika Gorica u smislu potrebnih poboljšanja i postizanja standarda za Prvu HNL. Koliko je apsurdna današnja Odluka IO HNS govori i činjenica da smo najkasnije do 30. lipnja 2011. godine trebali dostaviti Odjelu za licenciranje očitovanje o poduzetim aktivnostima na ŠRC Velika Gorica, u skladu s Odlukom od 28.04.2011. godine. Očito se IO HNS-a "nekuda i za nekoga jako žurilo" kada nisu mogli dočekati ovaj dan i barem se osobno uvjeriti u radove koji su obavljeni i koje se planira napraviti.

Da su to vidjeli, vidjeli bi i dodatnu apsurdnost svoje odluke - da je ŠRC Velika Gorica jedan od najljepših stadiona u Hrvatskoj, stadion koji mnogim klubovima Prve HNL može služiti kao primjer. Pored svega, očito nije uvažena ni činjenica da je na istom stadionu odigran niz međunarodnih utakmica reprezentacije Hrvatske do 23 godine, da su igrane mnoge utakmice kvalifikacijskih skupina za Prvenstvo Europe za U-17 i U-19, da je igrana i utakmica najvišeg sigurnosnog rizika reprezentacije Hrvatske protiv reprezentacija Srbije i Crne Gore za odlazak na Prvenstvo Europe. Za sve navedene utakmice taj isti stadion bio je predložen od strane čelnih ljudi HNS-a, taj isti stadion ispunio je sve potrebne infrastrukturne uvjete, sigurnosne i tehničke uvjete i to u HNS-u itetako znaju. Tada smo imali uvjete, a sada kada su uložena i dodatna sredstva za dodatno poboljšanje, sada ih nemamo???

Ova Odluka je licemjerna i svakako je, kako je to navedeno u priopćenju nakon sastanka IO HNS-a "važna za budućnost hrvatskog nogometa". Ali sigurno ne na način kako to vide članovi IO HNS-a već onako kako će to doživjeti i kako je to doživjela čitava hrvatska javnost, nogometna i športska, ali ne samo ona.

Ovom odlukom jedan pozitivni sustav potpuno je ignoriran, prevladao je "zakon sile i zakon jačega" a štetne posljedice ove odluke biti će nesagledive. Osporavati već donešenu odluku o licenci a nakon uvjerljivog osvajanja Druge HNL je krajnje nekorektno. Licemjerno je i apsurdno pozivati se na "neke" prošlogodišnje odluke ovog tijela kada se zna da je postupak licenciranja za prošlu godinu završio sa konačnim odlukama koje su donešene 30.04.2010. godine.

Svim članovima HNK Gorica, građanima Velike Gorice i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti trebati će objasniti današnju odluku i sve što je u njoj navedeno. HNK Gorica kreće u bitku za zaštitu kluba. Nakon današnje reakcije hrvatske jevnosti očito je da u ovome nećemo biti sami."

Dopis potpisuje predsjednik NK Gorice Nenad Črnko.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • hanson21.06.2011. u 13:16
    samo mi nije jasno zakej nigdje nisu spomenili da se usred prvenstva mijenjao sustav natjecanja za sljedeću sezone i da se mjesevc dana nakon kraja prvenstva nije znalo ko ispada a ko ulazi. I to da je to sve usko povezano sa reizborom predsjednika koji je izabran na potpuno nelegitiman način... [više na forumu]
    hanson
  • Krokodil21.06.2011. u 11:46
    i to bez Dinama :D
    Krokodil
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 11:14
    A di su nestali forum moderatori? Bilo bi lijepo da je netko od njih zalutao na ovu temu. Što se ovog tiče, cirkus se nastavlja. Gorica ima i argumente za, nešto manje njih protiv, ali ipak zaslužuju phnl, budući nam je sustav licenciranja jedan od većih jada hnsa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 10:59
    joo vi samo serete gorica ima bolji stadion od alda drobine i po rezultatima su bolji zato očekujem da istra ispadne a gorica uđe u phnl
    Obrisan korisnik
  • Vatreni8221.06.2011. u 10:29
    Bravo za Goricu. Tako i treba postupati protiv ovog cirkusa koji se zove HNL i HNS.
    Vatreni82