Tenis

Martić ponovno bez trećeg kola

Ivor Krapac • srijeda, 22.06.2011.
Martić ponovno bez trećeg kola
Foto: Ivor Krapac

Kao i prošle godine, Petra Martić se još jednom oprostila od Wimbledona porazom u drugom kolu. Drugorangiranu hrvatsku tenisačicu je s londonske trave ispratila Bugarka Cvetana Pironkova, lanjska polufinalistica i 32. nositeljica ovogodišnjeg izdanja, uz uvjerljivo osvojeni prvi i veliku seriju dobivenih poena potkraj drugog seta...

Petra Martić naišla je na prejaku suparnicu i završila svoj ovogodišnji put na Wimbledonu porazom u drugom kolu. Martić je sa 6:1 i 6:4 nadjačala 32-postavljena Bugarka Cvetana Pironkova, koja je time izborila potencijalno treće kolo protiv druge nositeljice Vere Zvonareve, od koje je lani izgubila u wimbledonskom polufinalu. Za pobjedu nad Petrom nije joj trebalo previše vremena, riješila je stvar za sat i sedam minuta.

Meč je počeo s nešto više od tri i pol sata zakašnjenja u odnosu na predviđeni program, zbog kiše koja je pomaknula početak na vanjskim terenima. Kada su došle na red, Pironkova je vrlo brzo osvojila prvi set, s dva breaka i pet uzastopnih osvojenih gemova nakon 1:1.

Martić je jedini gem u tom setu uzela držeći servis za 1:1 sa spašenih 15:40, dok je gem kasnije imala svoju jedinu pravu priliku u početnom dijelu meča. Bugarka je kod 1:1 izvukla 30:40.

U drugom setu Petra je barem pružila pravi otpor favoriziranoj suparnici. Kod 2:2 se izvukla na servisu nakon što je prvo ispustila 40:0 i prednost, pa spašavala četiri break-lopte, a kod vodstva od 4:3 je i sama imala priliku, break-loptu koja joj nije donijela sreću. U tom gemu, Pironkova je započela seriju osvojenih poena s kojom je dovršila ovaj meč, sveukupno deset uzastopnih, s dva gema u nizu u kojima nije ispustila ni poen, break za 5:4 i servis za pobjedu gem iza toga. Završetak joj je zbilja bio u stilu.

Kako pokazuje statistika, Bugarka je na putu do pobjede bila i agresivna i precizna, za razliku od Martić. Pironkova je imala 20 winnera i 12 neforsiranih pogrešaka, dok je hrvatska tenisačica u te dvije kategorije bila u minusu, s 19 winnera i devet neforsiranih pogrešaka više od toga. Lanjska polufinalistica prijetila je daleko češće, sa sveukupno devet break-lopti u meču, od kojih je iskoristila tri, a Petra je imala samo dvije, bez realizacije.

Martić je ovim porazom ostala na dosadašnjoj barijeri na Grand Slam turnirima. Još nikad nije prošla drugo kolo - osim na lanjskom i ovogodišnjem Wimbledonu, na toj prepreci zapinjala je i 2009. na Roland Garrosu i US Openu i početkom aktualne sezone na Australian Openu, dok je još triput gubila na startu.

Wimbledon, tenisačice, 22.6.2011., drugo kolo: Pironkova (Bugarska, 32) - Martić (Hrvatska) 6:1, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!