Tenis

Ljubo spasio dan

Ivor Krapac • srijeda, 22.06.2011.
Ljubo spasio dan
Foto: Duje Bonačić

Poslije tri loše, Ivan Ljubičić je na kraju trećeg dana Wimbledona donio i dobru vijest za hrvatski tenis. Iako je protiv Sergiya Stahovskog izašao na teren tek predvečer po lokalnom vremenu, Ivan je uspio biti brži od mraka. Bez gubitka seta probio se u treće kolo, u kojem će iskusiti kako je to igrati protiv Andyja Murraya na njegovom domaćem Grand Slam turniru...

Ivan Ljubičić će treći put u karijeri igrati u trećem kolu Wimbledona, a za bolji rezultat od toga, svoj najbolji na najvećem svjetskom turniru na travi, trebat će preko visoke prepreke, četvrtog nositelja i glavnog britanskog aduta Andyja Murraya. Ljubo je izborio ogled s 24-godišnjim Škotom sa 6:4, 6:4 i 6:2 protiv Ukrajinca Sergiya Stahovskog, u meču koji je bio vrlo kompetitivan kroz prva dva i početkom trećeg seta. no, Stahovsky nije ostao podjednako opasan i do samog kraja.

Tursunov i Mathieu

Ivan je do trećeg kola Wimbledona dosad dolazio u dvije uzastopne godine, 2006. i '07., uz poraze od Dmitrija Tursunova i Paul-Henrija Mathieua u toj fazi turnira. Protiv Rusa je bio blizu, 2006. je zaustavljen s 5:7, 4:6, 6:1, 7:6(6) i 6:2, uz propuštenu meč-loptu u tie-breaku četvrtog seta, dok je sezonu potom od Francuza izgubio s 4:6, 7:5, 6:2 i 6:3.

Dan nakon što je dovršio hrvatski ogled s Marinom Čilićem u prvom kolu, Ivan je došao na red nešto prije 19 sati po lokalnom vremenu, a prije toga, dvaput su mijenjali teren na kojem se trebao sresti s Ukrajincem. Prvotni plan bio je da to bude teren broj 18, potom su, nakon kašnjenja početka programa zbog kiše, u rasporedu bili premješteni na 16-icu, no kako su raniji mečevi na tom terenu trajali predugo, Ljubo i Stahovsky na koncu su izašli na teren broj 7.

Čekanje na početak meča i nekoliko promjena plana očito nisu previše smetali Ivanu. Drugi hrvatski reket je dovoljno iskusan, a kada je napokon dočekao i svoj red, prvi dio posla napravio je s jednim breakom u prvom setu, za 4:3, uz držanje servisa bez suočavanja s break-loptom u ostatku tog seta. U dva gema bila je gusto, ali Ljubo je izvukao oba, držeći za 2:2 nakon 0:30, a za 6:4 nakon 15:30.

Poravnat s Murrayem

Dosadašnji međusobni susreti sugeriraju da Ivanu ne smeta igrati protiv Andyja Murraya. U ukupnom omjeru su poravnati, 3-3, zasad bez dvoboja na nekom Grand Slam turniru, a posljednji ogled pripao je drugom hrvatskom reketu, sa 6:3 i 6:2 u prošlogodišnjem četvrtfinalu Pekinga, na tvrdoj podlozi na otvorenom.

Drugi set započeo je izmjenom breakova, prvo Ljubičićevim za 1:0, pa uzvratom Stahovskog gem kasnije. Kod zaostatka od 4:3 Ivan je držao nakon 0:30, da bi gem potom okrenuo Ukrajinčevih 40:0 i uzeo ključni break u tom dijelu meča, poslije kojega je odservirao za set s dvije spašene break-lopte (15:40).

U trećem setu Ljubo je ponovno breaknuo već u prvom gemu, potom držao za 2:0 nakon novih 15:40, a kasnije izvukao i još jednu manju prijetnju na servisu, 15:30 kod vodstva od 2:1. Posljednja nada Stahovskog u povratak u meč ugašena je drugim Ivanovim breakom u setu, za 5:2.

Iza Čilića i Ukrajinca, novi Ljubičićev izazov bit će Andy Murray, koji ga čeka u petak, vjerojatno na središnjem terenu. Škot je u srijedu bio u akciji na terenu broj 1 i slavio bez većih problema, sa 6:3, 6:3 i 7:5 protiv Nijemca Tobiasa Kamkea. Bilo mu je lakše nego na startu protiv Daniela Gimeno-Travera, kada ga je Španjolac brinuo s osvojenim prvim i držanjem do 3:3 u drugom setu, prije nego je glavni domaći adut odjurio do pobjede.

Wimbledon, tenisači, 22.6.2011., drugo kolo: Ljubičić (Hrvatska) - Stahovsky (Ukrajina) 6:4, 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • boristurk23.06.2011. u 01:20
    e vidis, a ja bi rekao da mu bas Murray pase, iz jednostavnog razloga sta se voli nadmudrivat i miksat kao i Ljubo. A u takvoj igri Ljubo je barem ravnopravan. Mislim da je u ovom mecu veci problem kada Murray vidi da ne moze nadmudrit Ljubičića i krene u napad. Tu je u prednosti iz jednostavnog... [više na forumu]
    boristurk
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 00:35
    Stvarno šteta što igra protiv jednog od favorita već u trećem kolu. Iako u tekstu pise da im je međusuban skor poravnat, to je jednostavno netočno. Andy Murray 5-3 Ivan Ljubicic Uz napomenu da je od zadnjih 5, četiri dobio Murray, a ovu posljednju Ljubicic. Također one dvije preostale koje je dobio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 23:48
    ako ljubo bude prvi reket onda se možemo ostavit jer nemamo nikakvu tenisku budućnost jer nam je najstariji igrač najbolji a svi znamo kakav je čilić
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 23:37
    Bravo ljubice....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2011. u 23:21
    ljuban uskoro opet prvi hrvatski reket, na sramotu silica
    Obrisan korisnik