Automoto

Vettel je zadrhtao jednom, hoće li opet?

Borna Rupnik • četvrtak, 23.06.2011.
Vettel je zadrhtao jednom, hoće li opet?
Foto: EPA

Dva tjedna poslije rijetko viđenog showa u kanadskom Montrealu, karavana Formule 1 stiže u španjolsku Valenciju, gdje je ovoga vikenda na rasporedu Velika nagrada Europe...

VN Europe

Ime staze: Valencia Street Circuit (gradska staza)
Broj krugova: 57
Dužina kruga: 5,419 km
Dužina staze: 308,883 km
Najbrži krug: 1:38.683 - T. Glock (2009.)

Raspored:
Petak, 24. lipnja: 1. slobodni trening - 10:00
Petak, 24. lipnja: 2. slobodni trening - 14:00
Subota, 25. lipnja: 3. slobodni trening - 11:00
Subota, 25. lipnja: kvalifikacije - 14:00
Nedjelja, 26. lipnja: utrka - 14:00

Veliku nagradu Europe, koja se vozi na gradskim ulicama Valencije, ove je sezone zapala nezahvalna zadaća da "naslijedi" sva uzbuđenja koje je ljubiteljima Formule 1 donijela Velika nagrada Kanade. Tim više što se radi o stazi koja u pravilu ne dopušta velike atrakcije.

Jeste li znali...

...da je Valencia treći španjolski grad po veličini, no da se stisnula na samo 23 kvadratna kilometra?
...da je Valencia dom španjolskog nacionalnog jela, popularne paelle?
...da usprkos tome što se radi o stazi složenoj kroz gradske ulice, vozači u jednom trenutku voze brzinom od 320 km/h?

"Teško je pretjecati u Valenciji, a mislim da za vrijeme utrke ni DRS neće biti od velike pomoći", bez zadrške ističe slavodobitnik iz Kanade, McLarenov Jenson Button, dok njegov momčadski kolega, Lewis Hamilton, u svom stilu dodaje: "Staza je teška, istina, ali to me neće spriječiti da je napadnem".

Britanska je momčad u Kanadi potvrdila ulogu prvog izazivača vodećeg u ukupnom poretku, branitelja naslova Sebastiana Vettela, koji je pola kruga prije ciljne zastave zadrhtao, napravio pogrešku i prepustio Buttonu pobjedu. Valencia će stoga biti izvrstan pokazatelj koliko (ni)je uzdrmana psiha mladog njemačkog vozača.

"Ovdje ne smijete ni najmanje pogriješiti. U suprotnom ste začas u zidu", svjestan je Vettel pritiska, a vjerojatno je svjestan i kakvim bi se samopouzdanjem McLaren napunio uspije li ga još jednom nekako nadmašiti.

Unatoč odustajanju u Kanadi, od borbe za pobjede, odnosno titule, nije odustao ni Ferrarijev Fernando Alonso, koji će nakon utrke u Barceloni još jednom imati "prednost domaćeg terena" i brojnu podršku s tribina. Forma Ferrarija, najavljivao je Alonso posljednjih tjedana, daje mu za pravo vjerovati da može do pobjedničkog šampanjca odrade li Talijani maksimalno svoj posao i ne bude li nepredviđenih okolnosti.

SPORTNETOVA PROGNOZA

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Jenson Button

"Prije samo pet godina Španjolci nisu ni prenosili utrke Formule 1. Danas imaju dvije utrke. Jako sam sretan zbog toga, a Valencia je posebna upravo zato što je gradska utrka. Činjenica da se pogreške ne opraštaju omogućuju boljim vozačima da se istaknu, stoga mi je drago da su takve utrke na kalendaru", izjavio je španjolski vozač u najavi utrke.

Pod posebnim će povećalom u kontekstu borbe za najviše pozicije biti Mark Webber, koji traži priliku da se napokon upusti u izravni obračun sa Vettelom, ali i Michael Schumacher, koji je dao naslutiti nešto bolje povratničke dane. Nešto bi za reći mogao imati i Felipe Massa, dok će Renault tražiti još jednu potvrdu da može barem djelomično držati priključak s najboljim momčadima.

Četvrto izdanje Velike nagrade Europe u Valenciji - pobjede su zasad slavili Massa (2008.), Rubens Barrichello (2009.) i Vettel (2010.) - stoga bi lako moglo ponuditi još zanimljivih priča, a izostanu li veća uzbuđenja na stazi, tješe se neki, barem se može uživati u "scenografiji" Valencije. "Utrka oko luke stvarno je spektakularna. Dio je dodatno obnovljen za America's Cup i impresivan je prizor", podsjetio je "domaćin" Alonso.

Krug stazom sa Sebastianom Vettelom

Favorit vikenda

Koliko god McLaren na Velikoj nagradi Kanade najavio veliku bitku s Red Bullom, na stazi na kojoj će pretjecanja biti iznimno teška veliku će ulogu igrati i kvalifikacije, a tu je svjetski prvak Sebastian Vettel redovito u prednosti nad Britancima. Uzme li novi pole position, bit će i nadomak nove pobjede.

Van forme

Iako je ova rubrika često pripadala njegovom momčadskom kolegi, rezultati Mercedesovog Nice Rosberga u vidljivoj su silaznoj putanji. Nakon Kine i Turske (peta mjesta), utrke je završio na sedmom i dva puta 11. mjestu, premda u kvalifikacijama nije bio lošije plasiran od sedme pozicije. Od Rosberga se očekuje da se što prije "trgne".

Meteorološka prognoza

Vremenska predviđanja za Valenciju tijekom narednih dana prilično su monotona. Sunce, sunce i sunce, kažu meteorolozi, što znači da nakon četverosatnog kišnog spektakla u Montrealu ovoga puta od oborina ne bi trebalo biti ni "o".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • AdrianaLima fan23.06.2011. u 13:21
    uzdajmo se u loše gume...
    AdrianaLima fan
  • bbbroman23.06.2011. u 11:12
    Uz ovakvu utrku i Jergovića sumnjam da ću budan dočekat kraj utrke...da je tu Blažičko barem bi me trznul svake 2-3 minute
    bbbroman
  • Obrisan korisnik23.06.2011. u 10:47
    Ovo je najgora F1 staza bez ikakve dvojbe
    Obrisan korisnik