Rukomet

Rukometna borba na Balkanu

Piše:Zvonka Keliš • nedjelja, 26.06.2011.
Rukometna borba na Balkanu
Foto: Kristijan Komarica

Nova uzbuđenja na rukometnim terenima jugoistočne Europe kreću već najesen. Regionalna liga 12. rujna donosi utakmice najboljih klubova s područja bivše Jugoslavije čime započinje borba za najbolju rukometnu momčad ovih prostora.

Regionalna rukometna liga (SEHA) počinje 12. rujna ove godine te donosi srazove najboljih momčadi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Po dva kluba iz svake države, osim BiH koja će imati tri kluba u natjecanju kako bi bili predstavljeni svi entiteti, bit će sudionici prve regionalne lige u rukometu. U natjecanju je trebao sudjelovati i slovački klub Tatran iz Prešova, no njemu je prije nekoliko dana EHF zabranio nastup zbog činjenice da ne graniči s nijednom zemljom ove regije.

BiH će tako u Regionalnoj ligi predstavljati Bosna iz Sarajeva, Borac iz Banja Luke te Izviđač iz Ljubuškog. RK Croatia osiguranje Zagreb i našički Nexe bit će hrvatski predstavnici, a Crvena zvezda i Partizan srpski. Iz Makedonije dolaze Metalurg i Vardar, dok će Lovćen iz Cetinja i Sutjeska iz Nikšića predstavljati Crnu Goru.

Već prvo kolo ovog novog natjecanja donosi velike susrete. Borac će na domaćem terenu ugostiti Vardar, Crvena zvezda borit će se s Nexeom, CO Zagreb ugostit će Partizan, Izviđač Sutjesku, a Metalurgu će u goste stići Bosna. Crnogorski Lovćen u prvome je kolu trebao igrati protiv slovačkog Tatrana, no s obzirom na EHF-ovu zabranu čini se kako će doći do posebnog turnira trećeplasiranih momčadi Hrvatske, Makedonije i Srbije koje će se na neutralnom terenu boriti za preostalo mjesto u Regionalnoj ligi.

RK Croatia Osiguranje Zagreb

Hrvatski prvak CO Zagreb slovi za glavnog favorita prve Regionalne lige što samo potvrđuju njegovi rezultati i uspjesi. Ova zagrebačka momčad slavila je na svim rukometnim terenima, kako onim europskim tako i hrvatskim. U svojoj povijesti RK Zagreb dva je puta bio prvak Europe (1992., 1993.), četiri puta doprvak Europe, osvojio je 18 Kupova Hrvatske, a 26 je puta postao nacionalni prvak te je jedini hrvatski rukometni prvak od osamostaljenja Hrvatske od Jugoslavije.

Svoju dominaciju na hrvatskim rukometnim terenima CO Zagreb potvrdio je i ove sezone ponovno osvojivši duplu krunu uz 126 utakmica bez poraza. Do novog uspjeha u sezoni 2010./2011. hrvatsku je momčad predvodio Ivica Obrvan koja je pod njegovim vodstvom stigla i do osmine finala Lige prvaka gdje je poražena od njemačkog bundesligaša Rhein-Neckar Löwena.

Od jeseni će Ivano Balić, Tonči Valčić, Zlatko Horvat, Manuel Štrlek, Marko Kopljar i društvo pokušati doći do novog trijumfa te slavlja u Regionalnoj ligi, a s tribina zagrebačke Arene, kao i na gostovanjima, bodrit će ih navijačka skupina "Bijeli Lavovi". Na krilima najboljih hrvatskih rukometnih reprezentativaca te najboljeg rukometaša svih vremena, olimpijskog i svjetskog prvaka, Ivana Balića, CO Zagreb trebao bi potvrditi svoju ulogu favorita ovoga natjecanja.

RK Nexe Našice

Rukometni klub Nexe iz Našica drugi je hrvatski predstavnik u Regionalnoj ligi. Našički klub već se nekoliko godina nalazi pri samome vrhu hrvatske Premijer rukometne lige. Naime, 2008. godine Nexe je dospjelo do trećeg mjesta u prvenstvu, no već od sljedeće godine nalazi se tik uz jedinog hrvatskog prvaka gdje je ostalo i ove sezone.

Pod vodstvom Kasima Kamenice momčad iz Našica ove je sezone, po treći puta zaredom, nastupila i u Kupu EHF-a u kojemu je u trećem krugu izgubila od slovenskog Gorenja iz Velenja.

Iako su gotovo uvijek na mjestu uz prvaka Mateu Šunjiću, Vedranu Mataiji, Franji Leliću, Krešimiru Kozini i ostatku ekipe motiva u novoj Regionalnoj ligi zasigurno neće nedostajati.

RK Bosna Sarajevo

Aktualni pobjednik Premijer lige BiH, Bosna iz Sarajeva bit će odličan suparnik svim sudionicima Regionalne lige. Sedmerostrukom prvaku Premijer lige te peterostrukom osvajaču Kupa BiH-a najveći je uspjeh polufinale europskog Kupa pobjednika kupova u sezoni 2006./2007. U polufinalu je Bosna ukupno poražena od HSV-a, no, ipak je priredila veliko slavlje svojim navijačima pobjedom nad njemačkim klubom na domaćem terenu.

Pod vodstvom Irfana Smajlagića ove je sezone Bosna nastupila u skupini D Lige prvaka zajedno s hrvatskim prvakom CO Zagrebom. Četvrtim mjestom u skupini Bosna je dospjela do osmine finala Lige prvaka u kojoj su bolji od nje bili Čehovski Medvjedi, no, sve je opravdala ponovnim osvajanjem domaćeg prvenstva s čak 12 bodova prednosti pred drugoplasiranim Borcem iz Banja Luke.

Predvođena svojim najboljim strijelcem Igorom Karačićem te Petrom Kapisodom, Farukom Vražalićem, Sandrom Uvodićem i ostatkom "Studenata", Bosna će biti neugodan protivnik svim klubovima u Regionalnoj ligi.

RK Borac Banja Luka

Najuspješniji klub u povijesti BiH svoj će put ove jeseni također nastaviti u Regionalnoj rukometnoj ligi. Aktualni viceprvak BiH te dvostruki osvajač Kupa BiH, 1976. godine ostvario je najveći uspjeh u povijesti kluba osvajanjem naslova prvaka Europe. Ponovni uspjeh i veliko slavlje Borac je svojim navijačima priredio 1991. godine osvajanjem EHF kupa. Za vrijeme Jugoslavije Borac je bio i sedmerostruki prvak Jugoslavije, a u svojim vitrinama ima i deset Kupova Jugoslavije.

Trener Dragan Marković ove je sezone svoju momčad vodio do trećeg kruga Kupa EHF-a u kojemu je Borac poražen od Tatabanye Carbonex KC-a. Ekipa Borca dugi je niz godina iz svojih redova davala odlične igrače, kao i vrhunske reprezentativce koji su se u svoje redove uvijek vraćali s novim medaljama. Jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih rukometaša RK Borca jest i bivši vratar Abas Arslanagić, olimpijski prvak, a danas rukometni trener. Ovaj golman dva je puta zaigrao za reprezentaciju svijeta, a njegovi posebni načini obrana sedmeraca i udaraca s krila u upotrebi su još i danas.

S druge strane, klupske boje danas brane novi odlični igrači poput BiH reprezentativaca Vladimira Vranješa i Marka Panića.

HRK Izviđač Ljubuški

Izviđač iz Ljubuškog treći je predstavnik BiH u Regionalnoj ligi. S četiri naslova prvaka BiH te dva osvojena Kupa "Skauti" su drugi najuspješniji klub u BiH. Najveći uspjeh ipak su postigli na europskim terenima dospjevši do polufinala Kupa pobjednika kupova u sezoni 2004./2005. gdje su naposljetku izgubili od španjolskog Ademar Leona. Također, Izviđač je u svojoj povijesti osam puta bio prvak Herceg-Bosne, dok je devet puta osvojio Kup Herceg-Bosne.

Na početku proljetnog dijela ove sezone Izviđač je dobio novog trenera, Zdenka Grbavca, koji ga je potom odveo do trećeg mjesta u Premijer ligi BiH te finala Kupa BiH u kojemu je Borac iz Banja Luke ipak bio bolji. U Europi je Izviđač, pak, ove sezone dospio među 16 najboljih momčadi u Kupu pobjednika kupova.

Hrvatski rukometni reprezentativci Mirko Alilović i Denis Buntić svoje su rukometne korake radili i u Hrvatskom rukometnom klubu Izviđaču, dok trenutno momčad Izviđača predvode reprezentativci BiH, braća Benjamin i Senjamin Burić.

RK Partizan Dunav osiguranje

Ovosezonski pobjednik Prve lige Srbije iza sebe ima bogatu povijest. Od 1993. godine RK Partizan osvojio je osam nacionalnih prvenstava, devet Kupova, među kojima i dva Kupa Srbije, te jedan nacionalni Superkup. Ipak, najveća postignuća kluba su dva polufinala EHF Kupa pobjednika kupova u sezonama 1998./1999. te 2001./2002. U Ligi prvaka RK Partizan najdalje je dospio do 1/16 finala natjecanja.

Trener RK Partizana, Aleksandar Brković, osim do naslova prvaka Srbije, ove je sezone vodio RK Partizan i do polufinala Kupa Srbije u kojemu je izgubio od kasnijeg pobjednika Vojvodine. Veselin Vujović i Kasim Kamenica samo su neki od trofejnih i poznatih trenera koji su vodili ovaj klub u njegovoj uspješnoj povijesti.

U RK Partizanu su ove sezone zadovoljni svojim igračkim kadrom pa ne žele dovoditi mnogo novih igrača. Ipak, u klub je došao Vanja Ilić kojemu će u prilagodbi zasigurno pomoći kapetan Stojan Radanović. Navijači Partizana, međutim, zasigurno će pamtiti neke od svojih najboljih rukometaša tijekom povijesti, među kojima su se našli i Abas Arslanagić, najbolji strijelac Lige prvaka Nenad Peruničić (tada igrač Magdeburga), Senjanin Maglajlija i još mnogi drugi.

RK Crvena zvezda

Momčad crveno-bijelih još je jedan uspješan srpski rukometni klub. U svojoj povijesti osvojila je devet nacionalnih prvenstava, od čega dva naslova prvaka Prve lige Republike Srbije te je četverostruki osvajač Kupa. Najveći uspjeh RK Crvene zvezde ipak je polufinale Kupa pobjednika kupova u sezoni 1995./1996.

Uz trenera Igora Butuliju momčad Crvene zvezde ove je sezone dospjela do drugog mjesta u srpskome prvenstvu kao i do finala Kupa Srbije u kojemu je poražena od Vojvodine. U Europi je RK Crvena zvezda nastupila u Kupu EHF-a gdje je stigla do trećeg kruga.

RK Crvena zvezda u svojim redovima ima srpske reprezentativce Bojana Ljubišića te Srđana Trivundžu.

RK Metalurg Skopje

Makedonski klub Metalurg iz Skopja četverostruki je osvajač makedonske rukometne lige, ali i Kupa Makedonije. Do najvećeg uspjeha u Europi ovaj je klub stigao u sezoni 2007./2008. kada je dospio do četvrtfinala Kupa EHF-a.

Na klupi Metalurga nalazi se najtrofejniji hrvatski rukometni trener Lino Červar. Metalurg je s njime ove sezone obranio naslov prvaka makedonske Muške VIP Super Lige, dok je u najprestižnijem europskom rukometnom natjecanju, Ligi prvaka, zaigrao u drugoj grupi kvalifikacija.

Goce Georgievski, Filip Lazarov, Naumče Mojsovski odlični su igrači RK Metalurga u kojemu igra gotovo cijela makedonska reprezentacija.

RK Vardar PRO - Skopje

Rukometni klub Vardar jedan je od tri dominantna kluba od nezavisnosti Makedonije 1992. godine. U Ligi prvaka ovaj je klub nastupio sedam puta te je u sezoni 1999./2000. dospio do 1/16 finala. Dospio je Vardar i do polufinala Kupa pobjednika kupova 1999. i 2005. godine. Prvakom Makedonije Vardar je postao sedam puta, a isto je toliko puta osvojio i Kup Makedonije. RK Vardar prvi je makedonski klub koji je osvojio četiri prvenstva Makedonije zaredom (2001., 2002., 2003., 2004.).

Trener Veselin Vujović jedan je od najboljih bivših rukometaša, kao i prvi osvajač IHF-ove nagrade za najboljeg rukometaša godine. Ove je sezone Vujović momčad Vardara ponovno odveo do polufinala Kupa pobjednika kupova u kojemu je slavio njemački Gummersbach. Također, Vardar je pod vodstvom Vujovića postao viceprvak Makedonije drugu godinu zaredom.

Kao i njegov glavni suparnik Metalurg, i Vardar u svojim redovima ima reprezentativce. Borko Ristovski makedonski je reprezentativac, dok je Rajko Prodanović član srpske reprezentacije.

RK Lovćen

Crnogorski rukometni klub Lovćen iz Cetinja dva je puta postao prvak Jugoslavije, kao i osvajač Kupa. Međutim, najveći uspjeh ovoga kluba je dolazak u četvrtfinale Lige prvaka u sezoni 2000./2001. gdje je poražen od Kiela, a postao je i prvi rukometni prvak u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Također, RK Lovćen tri je puta osvojio i Kup Crne Gore.

Ove je sezone Lovćen osvojio drugo mjesto u Prvoj muškoj ligi Crne Gore te Kup Crne Gore, dok je u Europi nastupio u Kupu pobjednika kupova gdje je stigao do trećeg kruga.

Veselin Vujović i Pero Milošević poznati su kao bivši igrači i treneri ovoga kluba, dok je kao legenda i nekadašnji kapetan najpoznatiji Goran Đukanović. Također, jedan od najiskusnijih crnogorskih reprezentativaca, Igor Marković dio je momčadi RK Lovćena.

RK Sutjeska Nikšić

Kao drugi crnogorski predstavnik, RK Sutjeska iz Nikšića, dobila je priliku natjecati se u Regionalnoj ligi zbog odustajanja prvaka Mojkovca. Najveći uspjesi ove momčadi su treće mjesto u Prvoj ligi Crne Gore u sezoni 2006./2007. te jedan osvojeni Kup Crne Gore.

Uz trenera Božidara Mušikića ova je ekipa ove sezone dospjela do četvrtog mjesta u domaćem prvenstvu.

Reprezentativac Ivan Čolaković jedan je od boljih igrača RK Sutjeske, dok se među novim mlađim nadama nalazi Marko Popivoda.

Prva sezona Regionalne rukometne lige počinje za nešto više od dva mjeseca. Čini se kako će uistinu pružiti mnogo odličnog rukometa, ali i dati priliku svim klubovima da steknu novo iskustvo, proigraju momčadi te se bolje pripreme za natjecanja u Europi.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis26.06.2011. u 14:50
    kako će ući poljaci ako su slovacima već zabranili sudjelovanje?
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 13:03
    Ova sezona je tek uvodna, Zagreb apsolutno broj 1, ali sljedeća kad dođu mađarski Veszprem i Pick Szeged, slovenski Pivovarna Laško Celje i Gorenje Velenje, slovački Tatran Prešov i poljski Kielce... Na kraju ćemo imati 20 klubova u regionalnoj ligi.
    Obrisan korisnik
  • raikkonen526.06.2011. u 12:50
    Ne bude to dugo trajalo sa ovim ekipama ! Da se priključe Slovenci , Mađari, Austrijanci , Poljaci .... onda vidim budućnost a ovako teško. Bio je pokušaj i u ženskom rukometu pa se sve ugasilo !
    raikkonen5
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 11:51
    Mislim da nisu htijeli još ući ove godine.
    Obrisan korisnik
  • Cholo26.06.2011. u 11:50
    Slovenci,Mađari ,Poljaci će se možda uključit za godinu,dvije..Zagreb glavni favorit,al navijam za Izviđač....
    Cholo