Tenis

Ispale obje sestre Williams

Maja Giljanović • ponedjeljak, 27.06.2011.
Ispale obje sestre Williams
Foto: EPA

Bivša finalistica Marion Bartoli u osmini je finala izbacila četverostruku pobjednicu i braniteljicu naslova Serenu Williams, a prošlogodišnja polufinalistica Cvetana Pironkova drugu je godinu uzastopce zaustavila peterostruku pobjednicu Venus Williams. Caroline Wozniacki ni u ovogodišnjem All England Clubu neće do svog prvog naslova na Grand Slam turnirima, dobitnu taktiku protiv prve tenisačice svijeta osmislio je Željko Krajan, a na terenu ju je u djelo sprovela Dominika Cibulkova.

Početak drugog tjedna Wimbledona organizatore je ostavio bez aktualne i dvije bivše prve tenisačice svijeta, Caroline Wozniacki prokockala je vodstvo od 1:0 u setovima i break u drugom, Serena Williams je spasila četiri meč-lopte samo da bi posustala u tie-breaku drugog seta, a Venus Williams je osvojila svega pet gemova.

S(p)retna protiv Mirjane Lučić (3:6, 6:3, 8:6) Dominika Cibulkova je nakon prošlogodišnjeg US Opena do svog drugog četvrtfinala na Grand Slam turnirima u karijeri dogurala preko leđa Wozniacki. Slovakinja nije dobro krenula, nije se ni okrenula, a prvi je set za 24 minute izgubila 1:6. Wozniacki je i u drugom setu osigurala rani break (2:0), ali Cibulkovoj ni u jednom trenutku nije palo na pamet dignuti ruke.

VEKIĆ DOZNALA IME PROTIVNICE

Nakon što je u subotu protiv devete nositeljice Jovane Jakšić ostvarila svoju prvu pobjedu na wimbledonskoj travi u karijeri (1:6, 6:3, 6:4) Donna Vekić je doznala ime protivnice u drugom kolu. Christina Makarova dobila je prvi set (7:6), ali Barbora Krejčikova u nastavku je prošla dvaput s po 6:4. Vekić i Čehinja koja na 63. mjestu uživa u renkingu karijere i na rang-listi juniorki Osječanki u leđa gleda 27 pozicija dosad su igrale jednom, Krejčikova je tada 12-godišnji curetak koji u utorak slavi tek 15. rođendan pobijedila 2009. u Mostaru (6:3, 6:2).

Preuzela je 24. nositeljica rizik, diktirala tempo, napadala iz svih oružja, nadoknadila izgubljeni servis i u tie-breaku (7:5) izborila treći set koji je na koncu nakon dva sata i 35 minuta borbe dobila 7:5 i izborila četvrtfinale protiv Petre Kvitove. Prošlogodišnja polufinalistica poigrala se se Yaninom Wickmayer, Belgijku je ostavila na samo dva gema (6:0, 6:2).

Ne zaustavlja se ni pobjednica nad Petrom Martić (6:1, 6:4) Cvetana Pironkova. Jedna od samo pet igračica koje do osmine finala nisu ispustile ni set Bugarka je i drugu godinu uzastopce zaustavila Venus Williams. Peterostruka pobjednica nije izvukla pouku iz prošlogodišnjeg četvrtfinala i protiv 32. nositeljice koja je do Wimbledona dobila samo četiri susreta na 14 turnira skupila je svega pet gemova. Pironkova je jedna od samo šest igračica koje su Venus na Grand Slam turnirima pobijedile više puta, a do treće pobjede nakon Australian Opena 2006. i wimbledona lani stigla je rezultatom 6:3, 6:2.

Serena Williams je postala tek četvrta braniteljica naslova u All England Clubu u Open Eri koja je ispala prije četvrtfinala. Četverostruka pobjednica je nakon 17 pobjeda uzastopce poklekla protiv Marion Bartoli, finalistica iz 2007. otpor Serene je nakon 6:3 u prvom setu i prošuštene četiri meč-lopte slomila u tie-breaku drugog seta (8:6).

"Ovo je bez premca moja najveća pobjeda u karijeri. Pobijediti Serenu je ostvarenje sna. Istina je da nije igrala gotovo godinu dana. ali svejedno je riječ o jednoj od najvećih šampionki u povijesti", blistala je Bartoli nakon što je postala tek druga Francuskinja nakon Amelie Mauresmo dvaput (2003., 2007.) koja je pobijedila Serenu (ostala 36 puta Francuskinje su ostajale kratkih rukava).

Bivša pobjednica Marija Šarapova nije gubila vrijeme protiv Peng Shuai (6:4, 6:2), još brža bila je Viktorija Azarenka protiv Nadje Petrove (6:2, 6:2), set nije ispustila ni Sabine Lisicki protiv Petre Cetkovske (7:6, 6:1), a u dvoboju dvije najmlađe igračice u osmini finala Tamira Paszek je u trećem setu slomila Kseniju Pervak (6:2, 2:6, 6:3).

Wimbledon, osmina finala, tenisačice:
Pironkova (Bugarska, 32) - V. Williams (SAD, 23) 6:3, 6:2, Bartoli (Francuska, 9) - S. Williams (SAD, 7) 6:3, 7:6(6), Šarapova (Rusija, 5) - Peng (Kina) 6:4, 6:2, Cibulkova (Slovačka, 24) - Wozniacki (Danska, 1) 1:6, 7:6(5), 7:5, Azarenka (Bjelorusija, 4) - Petrova (Rusija) 6:2, 6:2, Lisicki (Njemačka, wc) - Cetkovska (Češka) 7:6(3), 6:1, Kvitova (Češka, 8) - Wickmayer (Belgija, 19) 6:0, 6:2, Paszek (Austrija) - Pervak (Rusija) 6:2, 2:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!