Tenis

Mlada Njemica u polufinalu Wimbledona

Ivor Krapac • utorak, 28.06.2011.
Mlada Njemica u polufinalu Wimbledona
Foto: EPA

Nakon 12 godina, Nijemci su ponovno dobili polufinalisticu Wimbledona ili bilo kojeg Grand Slam turnira. Sabine Lisicki prekinula je čekanje koje je trajalo od 1999., kada je Steffi Graf otišla do wimbledonskog finala...

Za bilo koju tenisačicu, pogotovo njemačku, velika je stvar doći u istu rečenicu sa Steffi Graf po bilo čemu, a nakon četvrtfinala Wimbledona protiv Marion Bartoli, 21-godišnja Sabine Lisicki može se pohvaliti upravo time. Mlada Njemica ostvarila je dosad najveći uspjeh u karijeri sa 6:4, 6:7(4) i 6:1 protiv devetopostavljene Francuskinje, pobrinuvši se da njemački tenis prvi put nakon wimbledonskog finala Graf iz '99. dobije sudionicu polufinala nekog Grand Slam turnira u ženskoj konkurenciji.

Čak 40 winnera više

Koliko je Lisicki odigrala dobro, dovoljno će reći da je ukupno imala 40 winnera više od Bartoli (52-12), iako ni Francuskinja kroz prva dva seta nije bila loša. No, naišla je na raspoloženiju suparnicu, koju nije poljuljalo ni posustajanje potkraj druge dionice.

Njemica je posebno sjajna bila na servisu, s devet asova i još dosta nevraćenih servisa, a postotak ubačaja prvog servisa bio joj je solidan, na 60 posto - što uopće nije loše za snažan i riskantan servis kakvog ima, bez puno mogućnosti da suparnica protiv njega napravi išta značajno.

S druge strane, Bartoli je ostala prekratka u pokušaju da ponovi 2007. godinu, kada je na Wimbledonu došla do finala i na završnom koraku izgubila od Venus Williams. Pored toga, 26-godišnja Franuskinja imala je priliku zaigrati u svojem drugom uzastopnom Grand Slam polufinalu, nakon nedavnog na Roland Garrosu, ali Lisicki joj je porušila i tu nadu.

Bio je to dvoboj pobjednica dva pripremna WTA turnira na travi. Lisicki je dva tjedna prije Wimbledona osvojila Birmingham, a Bartoli tjedan iza toga slavila u Eastbourneu, pa su obje u ovaj meč ušle u uspješnoj seriji. Njemica je imala deset, Francuskinja devet uzastopnih pobjeda, a Lisicki je svoj niz nastavila, uz priliku da to napravi i u četvrtak u polufinalu.

Mlada Njemica može se pohvaliti i da je tek druga tenisačica u 125-godišnjoj povijesti Wimbledona koja je do polufinala došla s pozivnicom za glavni ždrijeb, nakon Kineskinje Jie Zheng iz 2008. godine.

Lisicki je do uspjeha karijere u utorak mogla i brže. Nakon što je prvim setom prošla s ključnim breakom za 2:1 i bez problema na servisu u nastavku, u drugoj dionici okrenula je rani minus od 3:1 i uz break za 5:4 izborila servis za pobjedu. U tom gemu imala je i tri nepovezane meč-lopte, no Bartoli je u završnici tog seta podignula igru, dočekala i poneku pogrešku svoje suparnice i produžila neizvjesnost ulaskom u treći set.

Sabine Lisicki: "Ne mogu vjerovati! Prošla sam toliko težak put na povratku tenisu, bila je velika stvar ponovno se naći na središnjem terenu na ovom turniru - iznimno sam sretna".

Ipak, kako je 26-godišnja Francuskinja izgledala u trećoj dionici, očito je sve zalihe energije potrošila kroz prva dva seta. Lisicki je potpuno dominirala i sa samo jednim izgubljenim gemom dovršila put do svojeg prvog Grand Slam polufinala u karijeri.

Lisicki je na četiri najveća već jednom bila četvrtfinalistica, prije dvije godine upravo na Wimbledonu, kada je među posljednjih osam osvojila prvi set protiv Dinare Safine, pa izgubila preostala dva. U međuvremenu, lani se jako mučila s ozljedom lijevog gležnja, zbog koje je igrala neredovito i na kraju sezone potonula na 179. mjesto na svijetu, daleko od renkinga karijere, 22. pozicije iz kolovoza 2009. godine. Nakon što je uhvatila formu i nanizala nekoliko dobrih rezultata, na Wimbledon je došla puno bolje rangirana, 62. na svijetu, a nakon Londona, ukoliko i izgubi u polufinalu, skočit će za 30-ak pozicija.

Polufinalna suparnica mlade Njemice bit će jača iz ogleda petopostavljene Ruskinje Marije Šarapove i 24. nositeljice, Slovakinje Dominike Cibulkove.

Wimbledon, tenisačice, 28.6.2011., četvrtfinale: Lisicki (Njemačka, WC) - Bartoli (Francuska, 9) 6:4, 6:7(4), 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2011. u 02:58
    slazem se za ovu bartoli, i onak kad ceka servis metar i pol u polju kao moze ona to, mozes ti moj k, najantipaticnija igracica na touru za mene definitivno, bravo za lisicki, docekali švabe nakon 13 godina. to je polufinale graf igrala protiv lucicke nase, mi cemo cekat 113 godina neku nasu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 22:22
    ja sam se počeo divit Lisicki prije 3 tjedna na RG kad se ozlijedila protiv Zvonareve u 3.setu ali je odigrala do kraja a nakon meča su je morali nosit na nosilima,a samo tjedan i pol nakon tog je osvojila turnir u Birminghamu i evo sad polufinale Wimbledona,svaka čast organizatorima turnira na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 18:27
    Bolesnica kompluzivno impulzivna, danas je Lisicki 10 puta bacila loptu kod servisa u zrak pa ponavljala servis zato jer Bartoli ka luđakinja tuče u prazno bekendima i forhendima...Strasno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 17:35
    neka je ova kurva bartoli si zabrijala da je neka faca oni njeni servisi i udaranja u prazno jos se kurci kad osvoji svaki poen bas je iritantna
    Obrisan korisnik