Tenis

Šarapova tutnji dalje

Ivor Krapac • utorak, 28.06.2011.
Šarapova tutnji dalje
Foto: EPA

Marija Šarapova još nije izgubila set na ovogodišnjem Wimbledonu, a u četvrtfinalnom ogledu s Dominikom Cibulkovom tome nije bila ni blizu. Slovačka tenisačica, koju trenira Željko Krajan, bila je potpuno nemoćna protiv wimbledonske pobjednice iz 2004. godine i jedine vlasnice naslova na Grand Slam turnirima koja je još uvijek u ždrijebu - Šarapova joj je prepustila samo dva gema...

Za razliku od prvog četvrtfinala dana, u kojem su Sabine Lisicki i Marion Bartoli izvlačile najbolje iz sebe kroz dva od tri seta, ogled Marije Šarapove i Dominike Cibulkove išao je samo u jednom smjeru. Petopostavljena Ruskinja nadjačala je 24. nositeljicu iz Slovačke sa 6:1 i 6:1, obavivši posao za točno sat vremena. Otprilike kao na treningu.

Drugo polufinale u nizu

Šarapova je među posljednje četiri bila i nedavno na Roland Garrosu, kada nije mogla preko Na Li, kasnije pobjednice turnira. Kineskinja je taj polufinalni dvoboj dobila sa 6:4 i 7:5, a 24-godišnja Ruskinja nadat će se boljim vijestima u svojem drugom uzastopnom Grand Slam polufinalu.

Probojem među posljednje četiri na pariškoj zemlji, Šarapovoj je uspjelo prekinuti čekanje na Grand Slam polufinale koje je trajalo od početka 2008., kada je osvojila Australian Open. Nakon toga se mučila s ozbiljnim problemima s desnim ramenom, zbog kojih je neko vrijeme bila izvan kruga prvih deset na svijetu, a sudeći po rezultatima i nastupima u Parizu i Londonu, sada je barem blizu formi iz najboljih dana.

Cibulkova u uorak ni u jednom trenutku nije djelovala kao ozbiljna prijetnja za zahuktalu Šarapovu. Ruskinja iz jednog njihovog ranijeg međusobnog susreta pamti i vrlo ružan poraz, sa 6:0 i 6:2 prije dvije sezone u četvrtfinalu Roland Garrosa, no ovog puta uzvratila je istom mjerom, također sa samo dva ispuštena gema.

Tenisačica s kojom radi Varaždinac Željko Krajan je ovog utorka uzela samo jedan svoj servis-gem u meču, još na početku, držeći za 1:0, da bi iza toga Šarapova uzvratila serijom od osam uzastopnih osvojenih gemova, sve do 6:1 i 2:0. Cibulkova je breakom u trećem gemu drugog seta tek nakratko usporila pad, ali iza toga više nije uzela ništa, bez mogućnosti da se jače odupre tenisačici koja ove godine izgleda kao vrlo ozbiljan kandidat za svoj drugi wimbledonski naslov. Pogotovo u konkurenciji u kojoj više nema ijedne druge Grand Slam pobjednice osim nje.

Ipak, kako Sabine Lisicki ove godine igra na travi, ne treba zanemariti šanse 21-godišnje Njemice da u polufinalu testira Šarapovu puno ozbiljnije nego je to uspjela Cibulkova, a možda je i iznenadi. Iskustvo će biti na strani petopostavljene Ruskinje, vlasnice tri Grand Slam naslova, a čiji će aduti biti jači u njemačko-ruskom ogledu, vidjet ćemo u četvrtak.

Wimbledon, tenisačice, 28.6.2011., četvrtfinale: Šarapova (Rusija, 5) - Cibulkova (Slovačka, 24) 6:1, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 22:19
    eto ti cetvrtfinala najveceg turnina na svijetu , 6:1 6:1, strasno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 22:07
    ako bude na tvu sigurno gledam
    Obrisan korisnik