Tenis

Nadal jači od ozljede i Del Potra

Ante Zovko • ponedjeljak, 27.06.2011.
Nadal jači od ozljede i Del Potra
Foto: EPA

Za razliku od ženskog, muški dio Wimbledona prolazi bez većih šokova. Prva četiri nositelja nemilosrdno gaze dalje, a u njihovoj sjeni odigran je i jedan maraton.

Iako se ne može nazvati najdramatičnijim u osmini finala, meč Rafaela Nadala i Juana Martina del Potra opravdao je svoj atraktivni predznak. Prvi igrač svijeta krajem prvog seta izgledao je opterećen ozljedom, ali je prebrodio teškoće i uspio sve riješiti u četiri seta (7:6(4), 3:6, 7:6(4), 6:4).

Prvi set postao je zanimljiv u tie-breaku, ali ne toliko zbog igre. Nadal je dvaput zvao pomoć zbog stopala i s nestrpljenjem se čekalo može li nastaviti. Uspio je, a kad se činilo da mu set izmiče iz ruku (0:3), impresivno je uzvratio i uzeo 13. igru. Argentinca je dodatno naživcirao odlaskom na toalet.

Vezane vijesti

Uzvratio je Del Potro u osmoj igri drugog seta uzevši break koji je presudio set. Servisom ga je uvjerljivo zaključio. U trećem setu pomoć je pozvao Del Potro nakon neuzgodnog pada na kuk. Iako ga je Španjolac pritiskao, ovaj se nije dao i odveo je i treći set u tie-break. Ovaj put obojica su pružila sjajna izdanja, ali Nadal je bio ipak na razini više i slomio Argentinca.

Del Potro je uvjerljivim servis-gemovima otvorio četvrti set, ali u petoj igri suočio se s tri snažna winnera na koja nije mogao pronaći odgovor i Nadal je stekao prednost koju je tražio. Del Potro je pokušao u gemu kasnije (imao je 0:30), ali Španjolac je od tada bio nedohvatljiv. Kad je dobio priliku za servis za meč, iskoristio ju je bez greške.

Protiv Mihaila Južnog Roger Federer sam je sebi produžio meč koji je trebao dobiti nešto lakše. Ovako je s nekoliko slabašnih udaraca ispustio iz ruku tie-break prvog seta, odnosno prvi set na ovogodišnjem turniru.

Međutim, tada je proradio dobro znani Federer i ubrzo su počeli sijevati voleji i bekhendi po linijama dok je Rus postajao sve nervozniji i Švicarac je tri seta dobio s po 6:3.

Za mjesto u polufinalu Federer će morati proći Jo-Wilfreda Tsongu koji se nadovezuje na finale Queensa sjajnim izdanjima u All England Clubu. Za samo dva sata 12. nositelj je dobio sedmopostavljenog Davida Ferrera (6:3, 6:4, 7:6(1).

Da SAD ne bude bez predstavnika u četvrtfinalu pobrinuo se Mardy Fish sjajnom servis-igrom protiv Tomaša Berdycha (7:6(5), 6:4, 6:4). Ubacio je 23 asa, ali to ne govori dovoljno kako je servirao. Ili kako je sam Fish opisao: "Bio je to jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri što se tiče servisa."

Andy Murray s Richardom Gasquetom izbjegao je dramu iz 2008., kad je preokrenuo 0:2 u setovima. Ovaj put Škot je prošao prilično glatko, sa 7:6(3), 6:3, 6:2 i ostavio britanske nade o domaćem pobjedniku na životu. Nakon mučenja s Gasquetovim servisom u prvom setu, Murray se pouzdao u winnere i u ostala dva pogađao neke upečatljive udarce.

"U prvom setu sam loše vraćao pa nisam mogao ući u njegov servis. Nisam mogao ni do izjednačenja. Uspio sam povezati nekoliko dobrih poena u tie-breaku. Servirao sam dobro tijekom cijelog meča i to je pomoglo", rekao je Murray koji je u posljednja dva seta konačno uspio slomiti Francuzov servis ukupno tri puta.

Ako će to išta značiti, u četvrtfinalu Murraya čeka iznimno umoran protivnik. Feliciano Lopez gubio je 2:0 u setovima i spasio dvije meč-lopte u trećem protiv poljskog kvalifikanta Lukasza Kubota. Nakon Poljakova vodstva 6:3 i 7:6(5), u tie-breaku trećeg Lopez je zaostajao na 5:6 i 6:7 da bi se na kraju spasio sa 9:7.

Na kraju je preokrenuo sa 7:5 i 7:5 nakon četiri sata i 18 minuta. "Iskreno, bilo mi je se teško vratiti jer je igrao nevjerojatno. Pogađao je winnere po cijelom terenu, servirao, vraćao, igrao sjajne voleje. Uz malo sreće u tie-breaku trećeg vratio sam se onom paralelom", skupljao je dojmove Španjolac.

Novak Đoković bio je nemilosrdan protiv Michaela Llodre. U prvom setu već je poslije pet minuta imao 3:0, a za 23 minute 6:3. Llodra se uporno držao servis-voleja, ali od toga nije imao velike koristi. U drugom setu Đoković je nešto više čekao break. Dočekao ga je u sedmoj igri, a u trećem setu u devetoj. S 0:30 Đoković je s dva uzastopna poena zapečatio meč.

Pobjednik je bio zadovoljan što nije zakomplicirao stvar kao protiv Baghdatisa: "Osjećaj je sjajan, pogotovo nakon dugog meča protiv Baghdatisa. Izaći i odigrati kao što sam učinio danas definitivno je ohrabrujuće na početku drugog tjedna", rekao je Đoković koji će u četvrtfinalu na svog prijatelja Bernarda Tomica, najugodnijeg iznenađenja turnira.

Wimbeldon, osmina finala:
Nadal (Španjolska, 1) - Del Potro (Argentina, 24) 7:6(4), 3:6, 7:6(4), 6:4; Fish (SAD, 10) - Berdych (Češka, 6) 7:6(5), 6:4, 6:4; Murray (Velika Britanija, 4) - Gasquet (Francuska, 17) 7:6(3), 6:3, 6:2; Lopez (Španjolska) - Kubot (Poljska, Q) 3:6, 6:7(5), 7:6(9), 7:5, 7:5; Tsonga (Francuska, 12) - Ferrer (Španjolska, 7) 6:3, 6:4, 7:6(1); Federer (Švicarska, 3) - Južni (Rusija, 18) 6:7(5), 6:3, 6:3 6:3; Đoković (Srbija, 2) - Llodra (Francuska, 19) 6:3, 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 11:21
    ukratko mislim da i ovaj najugodnija iznenađenja poput Tomića i Lopeza nemaju šanse sada u novom krugu. Prva četiri nositelja pokazala su moć, sve će biti jasnije nakon polufinalnih susreta
    Obrisan korisnik
  • zrinkec28.06.2011. u 11:02
    Bolje da je Nadal proša živim za polufinala fedjo-nole i rafa-murray, a onda veliko finale :D
    zrinkec
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 10:12
    Pročitaj malo Nadalove izjave nakon ovogodišnjih poraza od Noleta,a Nadal jučer dobije opomenu zbog preduge pauze između poena i onda još ima obraza svađat se sa sucem a cijeli svijet zna tko je u pravu.Nadalu svaka čast zbog njegovih rezultata ali nikad mi neće bit jasno što je to ljudima lijepo u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 09:45
    Nitko nije svetac, a bome ni fedex...čovjek je najlošiji gubitnik kojeg sam vidio. Nakon meča ispada da tko god ga dobije nije igrao dobro nego on loše.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 09:25
    meni je jedino zao za murraya sto ide na Nadala pa nece ni ove godine winboldn uzet gledao sam mec nadal del potro sjajan je mec bio,ali nadal je jaci od del potra na travi i daje del potro u 100% izdanju zato sto trava lezi nadalu i federeru,a kad bude polufinale fedo nole tu ga fedo krsi zato sto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik