Tenis

Nadal u četiri seta, Murray impresivan

Vedran Babić • srijeda, 29.06.2011.
Nadal u četiri seta, Murray impresivan
Foto: EPA

Baš kao i prošle godine, za finale Wimbledona u gornjem dijelu ždrijeba borit će se Rafael Nadal i Andy Murray. Branitelj naslova nije dopustio da mu se dogodi ista stvar kao Rogeru Federeru te je unatoč gubitku trećeg seta slavio s 3:1 protiv Mardyja Fisha, a Škot je protiv Feliciana Lopeza odigrao svoj najbolji meč u zadnjih deset dana...

Iako je njegov nastup u četvrtfinalu bio pod velikim upitnikom nakon meča s Juanom Martinom Del Potrom, deseterostruki Grand Slam pobjednik Rafael Nadal nije pokazivao nikakve znakove da se radi o čovjeku koji ima problema sa stopalom. Protiv Mardyja Fisha odigrao je cijeli meč na vrlo visokom nivou izuzev kratkog lapsusa krajem trećeg seta i upisao svoju 19. uzastopnu pobjedu u All England Clubu (6:3, 6:3, 5:7, 6:4) nakon što je slavio 2008. i 2010. (2009. je preskočio zbog ozljede).

U prvom setu Fish je imao mizernih 39% prvog servisa pa nije ni čudo što se konstantno nalazio pod pritiskom i što mu je Nadal u toj dionici čak triput oduzeo servis. Čisto za usporedbu, Amerikanac je u svojih prethodnih 65 servis gemova na turniru kapitulirao samo jednom. Drugi set riješen je breakom u četvrtom gemu nakon što je gem ranije Fish prokockao dvije break prilike, a nakon što je u prvom gemu trećeg seta svjetski broj jedan napravio novi break, činilo se da bi meč mogao vrlo skoro završiti.

Nadal poput Borga

Ovom pobjedom nad Fishom Nadal je postao drugi najmlađi tenisač u Open Eri sa 16 polufinala na Grand Slam turnirima. S točno 25 godina i 30 dana zauzeo je drugo mjesto iza Šveđanina Björna Borga i to za, vjerovali ili ne, samo dva dana.

No, odmah u sljedećem gemu Fish je uzvratio break i taj trenutak označio je njegov potpuni povratak u meč. Vratilo mu se samopouzdanje, pogotovo na servisu, i Nadal više nije tako lako dolazio do poena. S vremenom, deveti igrač svijeta, kojemu je ovo bio treći nastup u četvrtfinalu Grand Slama (nikada, međutim, nije prošao dalje), postajao je sve opasniji protiv servisa te je u 12. gemu napravio još jedan break i odveo meč u četvrti set.

Početkom četvrtog seta Nadal ponovno povisuje letvicu i ne dopušta nikakve daljnje komplikacije. Odmah u trećem gemu dolazi do breaka i pokazalo se da nakon toga više nije bilo povratka za Amerikanca, koji tako ipak nije uspio iznenaditi Španjolca i svrgnuti ga s "jedinice" na ATP ljestvici.

Jedini koji je svoj četvrtfinalni meč dobio u tri seta bio je Andy Murray, koji je protiv nepostavljenog Feliciana Lopeza (44.) pružio svoju uvjerljivo najkvalitetniju i najkonzistentniju partiju u ovosezonskom izdanju najpopularnijeg svjetskog turnira.

Nadal - Murray 11:4

Andy Murray ulazi u polufinalni dvoboj s Nadalom sa samo četiri pobjede u 15 međusobnih susreta. Sve četiri Škot je ostvario na tvrdoj podlozi (pet poraza), a dvaput je poražen i na travi Wimbledona. U četvrtfinalu 2008. Nadal je izgubio samo devet gemova (6:3, 6:2, 6:4), a dvije godine kasnije u polufinalu Murray je pružio tek nešto jači otpor (6:4, 7:6 (6), 6:4). Španjolac je slavio u sva tri posljednja duela od kojih se posljednji odvio u nedavnom polufinalu Roland Garrosa (6:4, 7:5, 6:4).

Bilo je 6:3, 6:4, 6:4, a premda je imao samo skromnih 56% prvog servisa, 24-godišnji Britanac bio je neprikosnoven na servisu, poglavito u prva dva seta, tijekom kojih je izgubio ukupno samo osam poena na početnom udarcu. Tek je u trećem setu malo zastao, pružio Lopezu dvije break prilike, ali ih ovaj nije iskoristio pa tako i u svom trećem Grand Slam četvrtfinalu, baš kao i Fish, ljevoruki Španjolac ostaje (pre)kratak.

Uz 13 asova, Murray je ispalio 40 izravnih poena i načinio samo 11 neprisiljenih pogrešaka (Lopez 23), a solidan je bio i na mreži (16/23). Sve u svemu, za Škota je sjajna vijest što iz meča u meč igra sve bolje i sigurno da i njegovi navijači (ponovno) osjećaju kako bi ova godina mogla biti njegova što se naslova u Wimbledonu tiče.

A što će na to reći Nadal, tek nam ostaje vidjeti. Unatoč svim problemima, i dalje je dobar, i dalje pobjeđuje i Murray će morati odigrati još bolje nego protiv Lopeza ne bi li u trećem uzastopnom polufinalu napokon izborio finale Wimbledona.

Na krilima dobre forme (devet pobjeda u nizu nakon što je osvojio Queen's) i podrške domaćih navijača, ovo je možda i najbolja Murrayeva prilika, bez obzira na ime i veličinu suparnika...

Wimbledon (M), četvrtfinale:
Nadal (Španjolska, 1) - Fish (SAD, 10) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4
Murray (VB, 4) - Lopez (Španjolska) 6:3, 6:4, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 00:31
    murray mora odigrati meč života za dobiti nadala(koji nije izgubio u wimbledonu od 2007.)...plus toga nadal igra puno bolje i opuštenije nego u parizu..mislim da ima 10-20% šanse
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 00:11
    i sa onakvom igrom kada je izgubio od Federera u Parizu ,bice dovoljno da dobije Tsongu...veliki broj teniskih strucnjaka(Willander,Agassi Mc enroe su taj mec okarakterisali kao najbolji svih vremena...nemam razloga da sumnjam u njihovo znanje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 00:00
    ma kakav nole tsonga ako odigra polufinale kao danas protiv fedexa nole je down tsonga je danas ubio brasno u federeru ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2011. u 23:23
    @chuki zato sto u nedostatku Hrvatskih favorita,uvek ce bilo ko biti pogodniji od Novaka!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2011. u 23:16
    novak đoković... opet zaboravljate na njega zasto??
    Obrisan korisnik