Tenis

Tsonga od 0:2 do 3:2, Đoković izbjegao minu

Maja Giljanović • srijeda, 29.06.2011.
Tsonga od 0:2 do 3:2, Đoković izbjegao minu
Foto: EPA

Među četiri najbolja u Wimbledonu prvi je prošao Novak Đoković koji je u četiri seta slomio otpor australskog kvalifikanta hrvatskog porijekla Bernarda Tomića, a protivnik preko kojeg će igrati za finale bit će mu Jo-Wilfried Tsonga. Francuz je protiv šesterostrukog wimbledonskog pobjednika Rogera Federera gubio 0:2 u setovima samo da bi na koncu s triput po 6:4 bivšeg prvog tenisača svijeta pobijedio prvi put nakon dvije godine i tek drugi put u njihovom šestom međusobnom susretu.

Nakon 7:6, 1:6, 7:6 u Montrealu 2009. godine (gubio je 1:5 u trećem setu) tek drugi put u njihovom šestom međusobnom susretu Jo-Wilfried Tsonga je skinuo Rogera Federera. U ta četiri poraza, u Madridu prije tri, na Australian Openu prošle i u Dohi i Rimu u 2011. godini Francuz bivšem prvom tenisaču svijeta nije uzeo ni set, a dugo je izgledalo da će tako biti i u četvrtfinalu Wimbledona.

Naopako za Tsongu krenulo je odmah na startu, izgubio je svoj prvi servis-gem i ni u jednom trenutku nije bio ni blizu da ugrozi servis Federera. Prvi je set izgubio 3:6, a 40 minuta poslije našao se suočen sa zidom. Izborio je tie-break, ali ničim izazvan aut u prvom poenu i mini-break za Federera na početku odlučujuće igre kao da su ga ubili i pojam. Federer je odjurio na 4:0, a mada se Tsonga pribrao do više od respektabilni(ji)h 3:7 nije mogao.

Nakon što je u pauzi zatražio pomoć fizioterapeuta Tsonga je krenuo na sve ili ništa i otvorio lov na, mnogi su smatrali, neuhvatljivo. Francuz je, međutim, vjerovao i nakon tri sata pokazalo se s punim pravom. Nije kvaliteta Federerove igre pala, Tsonga je zaigrao možda i najbolje u karijeri, potezao je i pogađao čudesne poene.

Šesterostruki pobjednik Wimbledona dugo će se pitati što je pošlo po zlu: jedna manja kriza i izgubio je svoj početni udarac u sljedeća tri seta, a na preostalim servis-gemovima u trećem je setu ispustio još samo dva i u četvrtom i petom tri poena. Osvojio je 78 % poena nakon prvog i 71 % nakon drugog servisa, bio je bolji od Tsonge u na returnu (29 %) i u postotku ubačaja prvog servisa (75 %), a i upola je manje neprisiljeno griješio (11).

U prvom polufinalu Wimbledona u karijeri Tsongu čeka Novak Đoković. Drugi tenisač svijeta spustio je na zemlju australskog tinejdžera hrvatskog porijekla Bernarda Tomića i po treći put u karijeri prošao među četiri najbolja.

18-godišnji Tomić koji je do uspjeha karijere stigao kroz kvalifikacije i među ostalima i preko Robina Söderlinga Đokoviću je pružio žilav otpor, vodio je kod 1:1 u setovima s breakom u treće, setu (3:1), ali Nole je nanizao sedam gemova uzastopce i spremio treći set u džep (6:3).

Kako je osigurao i break za 2:0 u četvrtom setu izgledalo je da će bez većih poteškoća privesti susret kraju, ali Tomić je dobio novu injekciju samopouzdanja, bez izgubljenog je poena vratio izgubljeni servis, spasio break-loptu na svom servisu i poveo s 3:2. Vodio je i 5:4 i na servisu Đokovića izborio 0:30, ali jednom kad je došao na samo dva poena od gubitka seta Novaku je proradio servis, preuzeo je inicijativu u poenima i agresivnom igrom izjednačio na 5:5.

U sljedećem gemu nastavio je silno, došao do break-lopte i krasnim poenom (bekend-dijagonala je zakuhala stvar, a kratka lopta je bila neodstižna za Tomića) osigurao servis za meč. Servis ga je slušao i nakon dva sata i 40 minuta Tomić mu je morao stisnuti ruku.

Đoković i Tsonga dosad su igrali sedam puta, Francuz vodi 5:2. Posljednji put u četvrtfinalu Australian Opena prošle godine Tsonga je od 1:2 stigao do 3:2 (7:6, 6:6, 1:6, 6:3, 6:1), a posljednju pobjedu Đoković je izvojevao u Miamiju prije dvije godine (6:3, 6:4).

Wimbledon, četvrtfinale, tenisači:
Tsonga (Francuska, 12) - Federer (Švicarska, 3) 3:6, 6:7(3), 6:4, 6:4, 6:4, Đoković (Srbija, 2) - Tomić (Australija, q) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 09:16
    @jure P.S.Ne moras mi dodatno objasnjavati sta znaci SF,ali je ipak bolje da si napisao naucna fantastika:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 09:05
    @jure...o cemu ti govoris?pa za mene su rodzer i rafa najveci sampioni svih vremena,novak ima peh jer igra u njihovo vreme...ti porazi o kojima govoris su plod novakovih istrazivanja(nesrecnja saradnja sa tod martinom,privikavanje na nove rekete etc)on retko gubi,vec sada je sedmi na vecnoj listi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • kaiser1330.06.2011. u 07:55
    Federer zadnji sat vremena meča igra isti tenis, ništa ne mijenja, a Tsonga leti po terenu i raste mu samopuzdanje. Ne kužim kak je tak izgubio volju i agresivnost. Čak se i Becker, koji je bio komentator, nije mogao načudit. Tsongi neće ni blizu ovako lagano biti (mislim da je ovo bilo lako, bez... [više na forumu]
    kaiser13
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 02:50
    ja sam "srao". ne moras govorit u mnozini
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 02:46
    Hoces da ja nabrojim koliko je puta Federer i Nadal pobjedili zaredom Djokovica. Sigurno vise nego on njih. Koliko Nadal ima polufinala na GS-ovima? Cek, on ima 10 titula (godinu stariji od Djokovica). Njegovi zemljaci ne moraju se hvaliti sa GS polufinalima. Slusaj, ocito ima problem s njima jer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik