Tenis

Tsonga: "Kao protiv Nadala na RG-u"

Ivor Krapac • četvrtak, 30.06.2011.
Tsonga: "Kao protiv Nadala na RG-u"
Foto: EPA

Po očekivanju, Jo-Wilfried Tsonga bio je oduševljen nakon velikog preokreta protiv Rogera Federera i proboja u svoje prvo polufinale Wimbledona. Posebno vrijednu pobjedu uzeo je na način koji će osobito pamtiti, a sa suprotnim osjećajima, slično će biti i Federeru. Ovaj poraz će mu još neko vrijeme ostati u glavi, ali koliko god mu u srijedu bilo teško, veliki Švicarac kazao je kako vjeruje da još uvijek može osvajati Grand Slam turnire...

Jo-Wilfried Tsonga već je bio i finalist Grand Slam turnira, prije tri sezone je sa samo sedam izgubljenih gemova slomio Rafaela Nadala u polufinalu Australian Opena, a nakon što je u srijedu među posljednjih osam na Wimbledonu izgubio prva dva seta protiv Rogera Federera, nada u preokret i podjednako zvučnu pobjedu bila mu je vrlo tanka.

Do ovog meča, Federer je slavio svih 178 puta kada je uzeo prva dva seta na nekom Grand Slam turniru, a 2-0 u setovima dosad je ispustio samo dvaput u karijeri, 2003. protiv Lleytona Hewitta u Davis Cupu, a dvije sezone potom protiv Davida Nalbandiana u finalu Masters Cupa u Šangaju. U međuvremenu, iako je bilo boljih i slabijih dana, veliki Švicarac potvrđivao je da je uvijek posebno dobar kada izgradi vodstvo, ali ovog puta je glavni dio problema bio s druge strane mreže.

Već u drugom setu, Tsonga je postao vrlo opasan, a bez obzira na slabo odigrani tie-break zbog kojeg je pao u rezultatsku "rupu", dva seta zaostatka, u nastavku nije spustio glavu. Nastavio se boriti i igrati na razini na koju se podignuo nakon sporijeg ulaska u meč, što se pokazalo dovoljnim za preokret.

"Ovo je nevjerojatna stvar za mene", osvrnuo se 26-godišnji Francuz nakon meča: "Ova pobjeda je, vjerujem, usporediva jedino sa 'skalpom' Rafaela Nadala na Roland Garrosu i siguran sam da će ostati među najljepšim uspomenama iz moje karijere".

"Osjećao sam se odlično na terenu. Bio sam brz, bio sam zapravo savršen, činilo se kao da sam u snu. Djelovalo je tako čak i kad sam gubio i pao u zaostatak od dva seta, igranje protiv Rogera Federera u četvrtfinalu, pred ispunjenim tribinama, ostavilo mi je takav dojam - bio sam u svojem meču, obožavam prilike kao što je bila ova i nadam se da ću ih ubuduće imati još", dodao je autor pobjede dana.

"Težak poraz, teško je izgubiti u ovoj fazi", kazao je Federer, koji je u četvrtfinalu bio zaustavljen i lani, tada protiv Tomaša Berdycha: "No, Jo je odigrao odlično, ne sjećam se da sam imao break-loptu osim u ranoj fazi meča, kada sam ga breaknuo".

Švicarac je tu bio u pravu - osim breaka za ranih 2:0, u ostatku dvoboja nije došao do break-lopte, a naravno, u pravu je i da je Francuz bio sjajan.

"Ipak, bilo je dosta gusto, imao sam i svoje prilike, ali on je svaki put odigrao odlično", nastavio je Federer: "Nije lako, ali nisam toliko nezadovoljan svojom igrom. Teško je kada ispadneš na ovakav način, ali nažalost, i to se ponekad događa".

Barem ove godine, Švicarac je ostao bez prilike da dostigne rekord Petea Samprasa, koji je sedam puta osvajao Wimbledon. Federer je ostao na šest, a ostao je i na 16 Grand Slam naslova u karijeri - no, nije izgubio vjeru da će ih biti još.

"Siguran sam da ih još mogu osvajati. Ne bih bio ovdje da mislim drugačije", otkrio je: "Igra je tu, zdrav sam, osjećam se čak bolje nego je lani bio slučaj, što je ohrabrujuće... Iako je ovo bio težak poraz za prihvatiti, nisam ni na koji način poljuljan, a to je najvažnije, ključno je da ne dopustim da me ovo uzdrma".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ElKun1030.06.2011. u 13:08
    Ako je Nadal imalo pod ozljedom, bit ce to napet meč.. jedva čekam!
    ElKun10
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 12:45
    nebrini Roger, ti si bio i ostao šampion, bar u očima onih koji te još uvijek podržavaju!
    Obrisan korisnik
  • Shaggy30.06.2011. u 11:35
    kad je tsonga dobio nadala na RG-u jedino ako govori  u smislu "federer u wimbu je kao kad pobjediš nadala u RG"
    Shaggy
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 11:27
    ajmo tsonga ponovit igru protiv federera za djokovica :)
    Obrisan korisnik
  • zrinkec30.06.2011. u 09:50
    Odigrao je fantastično, mogao bi Nolu proći :)
    zrinkec