Tenis

Kvitova: "Nevjerojatno je biti u finalu"

Ivor Krapac • četvrtak, 30.06.2011.
Kvitova: "Nevjerojatno je biti u finalu"
Foto: EPA

Za razliku od prošle godine, kada nije mogla preko Serene Williams, Petra Kvitova se u novom pokušaju nije zaustavila u polufinalu Wimbledona. Ljevoruka Čehinja došla je do dosad najvećeg uspjeha u karijeri na nekom Grand Slam turniru u tri seta protiv Viktorije Azarenke, koja je morala priznati da je ovog četvrtka naišla na bolju od sebe...

Nakon što je Jana Novotna 1998. godine osvojila Wimbledon, Češka je ponovno dobila finalisticu nekog Grand Slam turnira. Prije raspada Čehoslovačke, imali su i Hanu Mandlíkovu, a iako je svoje uspjehe ostvarivala s američkim državljanstvom, vrijedi dodati i veliku Martinu Navratilovu, čije su wimbledonske pobjede bile jedna od inspiracija Petri Kvitovoj kada je započinjala s tenisom. Nakon proboja u finale Wimbledona, 21-godišnja ljevakinja sjetila se i slavne sunarodnjakinje, koja ju je u četvrtak pratila iz svečane lože središnjeg terena najvećeg svjetskog turnira na travi.

"Nevjerojatna je stvar naći se u finalu", osvrnula se Kvitova nakon preskočene polufinalne prepreke: "Sjećam se dok je Navratilova ovdje dolazila do naslova, to su i prve uspomene koje imam povezano s tenisom. Ovo je poseban uspjeh".

Vezane vijesti

Kako Azarenka vidi šanse Kvitove za naslov? "Može dobiti bilo koga, na bilo koji dan. Trenutno igra jako dobro, s puno rizika, a ako i u finalu bude kakva je bila danas, imat će dobre izglede slaviti i u sljedećem meču".

Kako je otkrila pred novinarima, prije dolaska u London nije imala toliko vjere da će stići ovako daleko. "Nisam se nadala da ću imati priliku za naslov. No, dobro sam se pripremila igrajući u Eastbourneu, dobila sam nekoliko mečeva, što mi je bilo važno", osvrnula se na turnir uoči Wimbledona, na kojem ju je u finalu nadjačala Marion Bartoli: "Ovdje sam išla meč po meč, ništa više od toga".

Protiv Azarenke, Čehinju nije poljuljao pad u igri u drugom setu - u ostala dva svojoj bjeloruskoj suparnici nije dala preveliku šansu. "Početak je bio vrlo izjednačen, s teška prva tri gema, ali nakon što sam došla do breaka, počela sam igrati bolje, dok je ona malo potonula", prisjetila se kako su se stvari kretale: "U drugom setu je podignula igru, iza toga je ponovno bilo teško, pogotovo mentalno, ali uspjela sam izvući pobjedu".

Azarenki, pak, nije preostalo puno osim pohvale na račun suparnice koja ju je nadigrala. "Potezala je na svakom udarcu, bez ustezanja", komentirala je Bjeloruskinja: "Meni su lopte išle malo vani, a njoj uglavnom unutar crta - igrala je briljantno i na tome joj moram čestitati. Srela sam se s tenisačicom koja je pokazala svoje najbolje".

"No, ne mogu se požaliti kako sam odigrala ovaj turnir", dodala je Azarenka, koja je bila u svojem prvom Grand Slam polufinalu: "Sada ću se malo odmoriti i početi spremati za ljeto na tvrdoj podlozi, ne mogu ništa drugo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 22:35
    ako nista drugo azarenka se pokazala kako zna gubiti. prava sportasica
    Obrisan korisnik