Tenis

Kvitova prva finalistica Wimbledona

Tomislav Novosel • četvrtak, 30.06.2011.
Kvitova prva finalistica Wimbledona
Foto: EPA

Mlada Čehinja Petra Kvitova prva je finalistica ovogodišnjeg Wimbledona! Nakon tri odigrana seta i nešto manje od dva sata igre, prošlogodišnja polufinalistica uspjela je doći do pobjede nad petom nositeljicom, Bjeloruskinjom Viktorijom Azarenkom.

Petra Kvitova otvorila je prvo polufinale na središnjem terenu All England Cluba vrlo uvjerljivo. Na samom početku oduzela je servis svojoj protivnici, Bjeloruskinji Viktoriji Azarenki, i protutnjala kroz prvi set, dopustivši petoj igračici svijeta samo jedan jedini gem. Mlada Čehinja igrala je fantastičan tenis, imala izvrsnu iskorištenost prvog servisa od čak 86% te uz ukupno 13 winnera sakupila i šest aseva.

Osma igračica svijeta djelovala je nepobjedivo i s nevjerojatnom lakoćom osvojila prvi set, no u drugom se Azarenka budi, preuzima inicijativu i "crnu rupu" u igri Čehinje okreće u svoju korist. Peta nositeljica bitno popravlja servis i podiže iskorištenost prvog početnog udarca na 80%, dok Kvitova počinje griješiti i vrlo rano dolazi do osam neforsiranih pogrešaka, što Bjeloruskinji omogućava rani break, kojeg do kraja drugog seta uspijeva zadržati.

Iako je za očekivati bilo kako će mnogo iskusnija Bjeloruskinja znati iskoristiti psihološku prednost s kojom je ušla u treći set, Kvitova je pokazala svu snagu svog karaktera i odlučujući set ponovo otvorila puno bolje i uvjerljivije. Igra Azarenke na servisu ponovo je pala na loših 50% iskorištenosti, a hrabra Kvitova nastavila je s odličnom igrom. S lakoćom je vraćala servise svoje protivnice, puno snažnije udarala i dobro namučila Bjeloruskinju, koja je pod snažnim i kontinuiranim pritiskom mlade Čehinje bila primorana potpisati kapitulaciju.

Kvitova je u trećem setu došla do dva breaka, a na svom servisu bila sigurna i koncentrirana, te mirno privela kraju prvo polufinale ženskog dijela turnira i potpuno zaslužila plasman u svoje prvo finale jednog Grand Slama u karijeri, gdje očekuje pobjednicu drugog i posljednjeg susreta na današnjem rasporedu, onog između Marije Šarapove i Njemice Sabine Lisicki.

Wimbledon (Ž), polufinale:

Kvitova (CZE, 8) – Azarenka (BLR, 5) 6:1, 3:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 17:56
    Ja nažalost nisam, navijački sam vjerovao Viktoriji...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 17:39
    mislio sam na azarenku stavit, sreća izbrisao :)
    Obrisan korisnik