Tenis

Đokoviću finale i "jedinica"

Vedran Babić • petak, 01.07.2011.
Đokoviću finale i "jedinica"
Foto: EPA

Po prvi put nakon sedam i pol godina netko drugi osim Rogera Federera i Rafaela Nadala bit će prvi tenisač svijeta na ATP ljestvici. To je Novak Đoković, koji je pobjedom protiv Joa - Wilfrieda Tsonge u polufinalu Wimbledona ispunio dva svoja sna. Prvi se tiče već spomenutog broja jedan, a drugi, naravno, plasmana u finale najvećeg svjetskog turnira...

Dugo je Rafael Nadal odolijevao, no od idućeg ponedjeljka on više neće biti vodeći tenisač svijeta. Njegovo mjesto preuzet će Novak Đoković. Sasvim zasluženo, bez ikakvog pogovora.

Sezona kakvu je do sada odigrao 24-godišnji Beograđanin sigurno će ući u antologijske knjige svjetskog tenisa, a još uvijek je mnogo turnira pred njim i tko zna što nam još može pokazati. U Wimbledon je ušao s omjerom pobjeda i poraza 41-1, a s novih pet dočekao je polufinalni okršaj protiv Joa - Wilfrieda Tsonge, koji je protiv njega u međusobnim dvobojima vodio 5-2 i koji je u četvrtfinalu eliminirao po mnogima glavnog favorita turnira Rogera Federera.

Vezane vijesti

Iako je nedavno u Queen'su porazio i Nadala, Tsonga, koji je trenutno bez trenera, protiv Đokovića nije mogao. Iako je imao servis za prvi set, iako se u trećem setu vratio iz "mrtvih", ipak je pokleknuo te je poslije tri sata i šest minuta igre prolazak u finale Wimbledona slavio Đoković (7:6 (4), 6:2, 6:7 (4), 6:3).

Bio je to meč pregršt atraktivnih poteza u kojima su svi prisutni, oni na tribinama Središnjeg terena i oni pred malim ekranima, mogli uživati.

Možda su to bili živci, a možda nešto drugo. Bilo kako bilo, Đoković je meč otvorio gubitkom servisa odmah u prvom gemu. Mogao je vratiti stvari u ravnotežu već u sljedećem gemu, no Tsonga je anulirao njegovu prvu break loptu. Nakon napravljenog breaka, Francuz je rijetko dolazio do poena protiv servisa, a u par navrata je i djelovao potpuno nezainteresirano. Na servisu je, međutim, bio solidan i napadao je gotovo svaku kraću loptu, bez velike zadrške.

Ipak, kako je set odmicao, to je Nole bio sve opasniji na servisu Tsonge. U osmom gemu prokockao je 15-40, no u posljednji čas, u desetom gemu, napokon je došao do breaka realiziravši tek sedmu priliku u setu. Dvije Tsongine pogreške donijele su mu 0-40, no francuski gorostas otklonio je opasnost sjajnim poluvolejem te dvama neobranjivim servisima.

Napokon u finalu Wimbledona

Nakon dva osvojena Grand Slama na Australian Openu ('08, '11) te dva izgubljena na US Openu (07', 10'), Novak Đoković napokon se plasirao i u finale Wimbledona. U prethodna dva polufinala zaustavili su ga ozljeda (2007. protiv Nadala) i Tomaš Berdych (prošle godine). Srpskom tenisaču to će biti nevjerojatno osmo finale ove sezone (svih sedam naslova!), a 39. ukupno u karijeri (25-13). Tsonga, pak, ostaje na osam finala (5-3). Ove sezone dvaput je poražen na posljednjoj prepreci (Rotterdam, Queen's), a zadnji naslov osvojio je još krajem 2009. godine u Tokiju.

Na izjednačenju je, međutim, pretjerao te je napravio dvostruku pogrešku nakon što je promašio drugi servis brzine 133 milje na sat! Novu priliku Đoković nije propustio te je izjednačio na 5:5.

Pokazalo se kasnije da je taj trenutak potpuno usmjerio meč u Đokovićevu korist. Njegova praktički bezgrešna igra se nastavila, a Tsonga je sve manje kontrolirao svoje udarce. Nekako je ipak uspio izboriti tie break i u njemu povesti 2:1, no od idućih osam poena osvojio je samo dva i tako izgubio prvi set poslije 65 minuta igre.

U drugom setu pogreške 19. tenisača svijeta su se počele množiti i Đoković je vrlo brzo priveo kraju i taj period igre breakovima u prvom i petom gemu. Posebno je za Francuza bio bolan ovaj prvi izgubljeni servis nakon 30-0. Čak ne možemo reći da je Đoković podigao ritam svoje igre jer je i u prvom setu bio jednako dobar. Radilo se jednostavno o velikom padu igre kod njegova suparnika.

Ništa bolje za Francuza nisu krenule stvari ni u trećem setu. Već u trećem gemu Đoković mu je zadao težak udarac oduzevši mu servis. Činilo se kao da je Tsonga izgubio svaku nadu u preokret, a onda je u osmom gemu pomalo neočekivano nadoknadio break na oduševljenje većine navijača, koji su ipak željeli vidjeti neizvjesniju borbu.

Mnogi su tada pomislili, pa zar će Đoković ponovno ispustiti "jedinicu" iz svojih ruku? Pa zar će Tsonga ponovno preokrenuti 0:2 u setovima? Ništa se od toga dvoje na kraju nije dogodilo premda su se stvari ipak zakomplicirale. Iako je u 11. gemu ponovno zaredao pogreške i izgubio servis, borac kakav jest, Tsonga je opet uzvratio udarac i impresivnim breakom odveo set u 13. igru.

Agresivnom i beskompromisnom igrom Tsonga je stigao do idealne situacije - 5:3 uz servis, no promašeni bekhend volej vratio je drugog nositelja u igru. S nova dva poena Đoković se izborio za meč loptu kod 6:5, no ona je bila neutralizirana smešom Francuza kojeg je namjestio dobar servis.

Novim asom Tsonga je došao u prednost na 7:6, čak dobio i priliku na Đokovićev drugi servis, no iako se uspio izvući na forhend, promašio je teren za dva metra. Uslijedio je odličan servis Đokovića i njegova druga meč lopta na 8:7, no i Tsonga uzvraća s još jednim asom i servis winnerom za 9:8. Na njegov kratki volej Đoković je uzvratio bekhend slajsom koji je sletio na samu crtu za novo izjednačenje.

Kod 9:9 Đoković je poslao jedan forhend u aut i dao Tsongi mogućnost da odvede meč u četvrti set i dodatno produlji dramu. Ovaj je to i iskoristio još jednim snažnim servisom.

Mnogi igrači poslije ovakve propuštene prilike bi vjerojatno doživjeli veliki psihički šok od kojeg bi se teško oporavili, no ne i Đoković. Stalno spominjemo kako je ove sezone puno sazrio upravo u tom segmentu igre pa i ne čudi što je četvrti set otvorio kao da se nekoliko minuta ranije ništa nije dogodilo.

S osvojenih 12 od sljedećih 14 poena napravio je rani break i ekspresno poveo s 3:0. Ali, čak ni tada Đoković nije bio u stanju bez turbulencija privesti meč kraju. Točnije, u petom gemu morao je spasiti 0-30, no nakon što se izvukao iz tih neprilika, stabilizirao se te je naredna dva servis gema uspješno odradio i došao do seta, meča, finala Wimbledona i pozicije broj jedan na ATP ljestvici!

Wimbledon, polufinale (M):
Novak Đoković (Srbija, 2) - Jo - Wilfried Tsonga (Francuska, 12) 7:6 (4), 6:2, 6:7 (9), 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 20:51
    ponovo epsko finale...mislim da ce novak u tom mecu biti u prednosti,ne zato sto je ove godine 4 puta pobedio rafu,vec zato sto ce mu u ledja duvati broj jedan,koji je upravo postao...u svakom slucaju,dva velika sampiona!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 20:35
    Igra covjek,doslo je njegovo vrijeme,nadam se da ce dugo ostati prvi,jos da navija za partizan bio bi mi jos drazi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 20:19
    kad nekog mrzim ili volim -onda je to zato sto je taj neko dobar odnosno los covek- a ti imas velikih problema... uostalom broj minusa koje si dobio govore o tvom komentaru...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 19:55
    Pošto ću navijati za Đokovića u finalu, prozivam Ali Kliješta da prognozira Nadalovu glatku pobjedu jer on tako nepogrešivo promašuje da je to već skoro statistički nemoguće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 18:59
    jesi srbin a srbe mrzim, ali svaka čast na ovome
    Obrisan korisnik