Tenis

Murray nedovoljno dobar za Nadala

Josip Tolić • petak, 01.07.2011.
Murray nedovoljno dobar za Nadala
Foto: EPA

Publika u All England Clubu s nestrpljenjem je očekivala drugi polufinalni meč u Wimbledonu u kojem su nade polagali u svog miljenika Andyja Murraya. Međutim, i drugi puta u posljednje dvije godine Rafael Nadal zaustavio ga je stepenicu prije završnog dvoboja. Bilo je 5:7, 6:2, 6:2 i 6:4 za Španjolca koji će lanjsku titulu u nedjelju braniti protiv novog "broja jedan", Srbina Novaka Đokovića.

Način na koji je Škot krenuo u susret nije dao naslutiti da će konačni ishod biti na Nadalovoj strani. Oba su igrača držala svoj početni udarac do 6:5 za Murraya, a Britanac je na svojim servis-gemovima bio sigurniji i opasniji po protivnika.

U trenutku kada je Nadal trebao potvrditi trinaestu igru u prvom setu, pokleknuo je na svom servisu i izgubio prvi set sa 7:5. Tome su, osim Murrayeve agresivne igre, "kumovale" i Rafine neprisiljene pogreške. Uz to, imao je samo 58 % prvog servisa naspram Murrayevih 66 %.

Britanac je u istom ritmu nastavio i početkom drugog seta, držeći svoj početni udarac u prva dva servis-gema na svom servisu, a Nadalova se igra polako dizala. No, pitanje je u kojem bi smjeru otišao ovaj meč da je Murray iskoristio priliku koja se otvorila kod vodstva od 2:1, na Španjolčevom servisu. U tom gemu bio je na 15:30 i promašio vrlo izgledni forhend u blizini mreže, a iza toga, Nadal se izvukao i zadržao svoj servis-gem.

Prvi oduzeti servis prvog nositelja dogodio se kod rezultata 2:2. Pritisak kod rezultata 30:30 natjerao je Murraya na dvostruku pogrešku i donio break-loptu Nadalu, koju je ovaj odmah iskoristio.

U idućem gemu četvrti je nositelj agresivnom igrom pokušao izjednačiti rezultat, no Nadal je vrlo lako odolijevao Škotovim pokušajima. Seriju je nastavio do kraja prvog seta napravivši još jedan obrat za 5:2 i zaključivši potom drugi set uz dijametralno suprotan profil ubačenog prvog servisa, tada je on narastao na 75 %.

Veliki nalet krajem drugog seta Nadal je nastavio i u trećem, napravio je i treći break odmah na početku trećeg seta, i to iz trećeg pokušaja; nakon što je prve dvije šanse spašavao asovima. Nevjerojatnu seriju od šest gemova zaredom Murray je zaustavio u trećem gemu treće dionice, kada je smanjio zaostatak na 1:2. Kod 4:2 za Španjolca Škot je još jednom pokleknuo na svom početnom udarcu i praktički zaključio set, a Nadal ga je i definitivno potvrdio već u idućem gemu kojeg je osvojio za 36 minuta.

Scenarij koji smo gledali s kraja drugog i početkom trećeg seta preslikao se i s kraja trećeg na četvrti. Na razočaranje brojne domaće publike Nadal je Murrayu oduzeo servis i poveo s 1:0, a ubrzo je potvrdio break sigurnom izvedbom na svom servisu.

Murray je konačno došao "do zraka" kod rezultata 40:15 na njegovu servisu u idućem gemu, no s dvije dvostruke pogreške zakomplicirao si je situaciju i mnogi su već vidjeli kraj meča. Međutim, izvukao je gem s dva forhenda i smanjio zaostatak na 1:2, a odmah potom stvorio najveću prijetnju za Nadalov servis. Dva je puta imao break-priliku za potpuni povratak u četvrti set, no nije uspio kvalitetno odigrati u odlučujućim trenucima.

Škot je ustabilio igru u nastavku na svom početnom udarcu i držao obrat zaostatka u drugoj polovici četvrtog seta, iako je vrlo napeto bilo kod 5:3 za Nadala na Britančevu servisu, kada je spasio meč-loptu neobranjivim servisom. Međutim, uslijedio je Rafin servis za finale kojeg nije propustio i nakon treće meč-lopte otišao u završni dvoboj.

Središnji teren Wimbledona u nedjelju će tako ugostiti prva dva tenisača svijeta, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, koji će od ponedjeljka zamijeniti pozicije bez obzira na ishod finalnog meča. Nadal ipak ima za što igrati, u svom je petom finalu u Wimbledonu i traži svoju treću titulu, dok će novopečeni prvi tenisač svijeta igrati za svoju prvu. Okršaj "za prste polizati"!

Wimbledon, muški, drugo polufinale:
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Andy Murray (Velika Britanija, 4) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2011. u 19:11
    rekoh ja,nedostaje mu jos jedan da popuni komplet za 6 osoba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 21:55
    Nadal je bas resio da sakuplja tanji(u)re ove godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 21:38
    Dobar ,vrlo dobar Rafa .U nedilju ujutro na more. Murray je 4. ali je daleko od prve trojice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 21:25
    Gledati Nadala kako rusi Murraya pred britanskom publikom NEPROCJENJIVO! VAMOS RAFA!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2011. u 21:24
    Murray je savršeni MATCHUP za Nadala...i svojom igrom mu može sisat jaja...
    Obrisan korisnik