Nogomet

Vuković: "U Crnoj Gori je puno Hajdukovaca"

S Poljuda:Bernard Jurišić • subota, 02.07.2011.
Vuković: "U Crnoj Gori je puno Hajdukovaca"
Foto: Duje Bonačić

Četvorica novaka u Hajdukovom dresu već desetak dana imala su "zavjet šutnje". Logično, klub se dolaskom novog predsjednika i novog šefa odnosa s javnišću Ante Bilića "uozbiljio" na svim razinama, pa se i za prvo predstavljanje javnosti čekao i službeni potpis. Kad je ta tehnikalija odrađena, u bijele dresove obukli su se Ivan Vuković, Nikola Sarić, James Dens i Ruben Lima...

Član uprave za struku Milo Nižetić s nekoliko je riječi predstavio četiri nova igrača Hajduka za novu sezonu. Nakon autralskih Hrvata Ljube Miličevića i Stevena Luštice, Hajdukovi navijači danas su se upoznali s Crnogorcem Vukovićem, mladim reprezentativcem Danske Sarićem, Brazilcem Jamesom i Portugalcem Limom.

"Cilj je bio promijeniti atmosferu i krvnu sliku momčadi, unijeti svježinu u svlačionicu. Momčad koja je završila prošlu sezonu trebala je pojačanja, ciljano smo doveli koga smo trebali. Znamo mi i gdje živi Abidal i Maicon, ali znate da postoje ograničenja i da ne možemo dovesti svakoga koga bismo htjeli."

"Trenažni ritam nam nije dozvolio da igrače službeno predstavimo i sad je prilika za to. Pojačali smo momčad s ova četiri igrača, to su ciljana mjesta koja su nam bila nužna u ekipi da pojačamo konkurenciju. Očekujemo od njih puno, da budu prava pojačanja. Ova četiri mladića nisu samo naš sportski projekt, nego i perspektivan poslovni projekt. To su igrači koji su u najboljim godinama, Vuković ima 25 godina, James je tu negdje, Sarić i Luštica su sadašnjost, ali i budućnost kluba jer su reprezentativci Danske i Australije i imaju 21 godinu."

Prijelazni rok za Hajduk još nije završen, iako su najvažnije stvari, čini se, ipak odrađene.

"Pletikosa i Šimunić su i dalje dobrodošli, širokih ruku ih prihvaćamo, ali teško je kazati je li to trenutno realno. Japanac Inoha je jako izgledno rješenje i s njim se trenutno još pregovara. Čop? Sjajan potencijal i igrač, neke druge stvari mi je teško komentirati, ali mislim da smo ovim transferom zadovoljni i on i mi."

Ivan Vuković

Prvi je riječ dobio najbolji strijelac i igrač crnogorskog prvenstva, koji je odmah pojasnio nadimak "Giga".

"Nisam razmišljao niti sekunde kad je došao poziv Hajduka. Dogovorili smo se vrlo brzo. Svi su mi čestitali, u Crnoj Gori ima puno navijača Hajduka, sad je to puno lakše biti. Vjerujem da će zbog mene biti još više navijača u Crnoj Gori."

"U Crnoj Gori me gotovo nitko ne zna kao Ivan, svi me zovu Giga još od djetinjstva. Dolazim iz Budućnosti gdje sam bio kapetan i najbolji strijelac prvenstva. Iskreno - prezadovoljan sam s ovih desetak dana u Hajduku, odlično smo prihvaćeni od svih, nadam se da će biti tako i od strane navijača. Dat ću sve od sebe da zaslužim dres Hajduka."

Jedan crnogorski reprezentativac će zabijati za Hajduk, drugi već zabija za Dinamo.

"Iskreno se nadam da ću se ja radovati na kraju sezone. Nadam se da ćemo na kraju slaviti i ja i Hajduk i Torcida. Beqiraj je dobar momak i igrač, tri godine smo skupa igrali i dali više od sto pogodaka, a sad smo veliki konkurenti. U Budućnosti sam igrao klasičnog napadača, jedno vrijeme i polušpicu, igrat ću ondje gdje me trener postavi. Već sam osjetio što znači dati gol za Hajduk u Tomislavgradu, nadam se da će biti još puno pogodaka."

O Hajduku zna puno, a i o svom novom treneru Krasimiru Balakovu.

"O Balakovu sam čuo puno kao o igraču, a svidio mi se i kao trener u ovo vrijeme što sam tu. Vjerujem da ćemo napraviti dobar posao s njim, on je veliko ime."

Nikola Sarić

Rijetko igrači iz Liverpoola prelaze u Hajduk. Ovog ljeta doživjeli smo i to.

"Naučio sam puno u Liverpoolu, posebno o profesionalnom životu nogometaša. Otišao sam tamo sa 17 godina i ako ništa barem sam puno brže odrastao i uozbiljio se. Znam da je i u Hajduku velika konkurencija jer je i Hajduk veliki klub s puno dobrih igrača."

"Igrao sam u Liverpoolu, a u Hajduk sam došao pokazati što znam i mislim da je ovo pravi klub za mene. Nisam od početka trenirao s momčadi, ali polako se uigravam i sve bolje uklapam u momčad. Dosad sam igrao u špici, na krilu, mogu igrati više pozicija."

Životni put ga je iz BiH odveo u Dansku, a nogometni iz Danske u Englesku. U Liverpoolu se nije naigrao, u Hajduku namjerava.

"Nema lakog puta u nogometu, negdje prođeš, negdje ne prođeš. Mislim da sam došao u pravo vrijeme u Hajduk i da ću biti uspješan. Uvijek sam bio vezan uz 'naše' krajeve, iako sam kao dijete otišao iz Sarajeva. Majka mi je iz Dugog Rata pored Splita, tako da sam upoznat i s ovim krajevima."

James Dens Maia da Silva

Desni bočni Brazilac nastavio je tradiciju brzog učenja hrvatskog što se tiče igrača iz "zemlje nogometa". Nakon sezone u Zagrebu, James je brzo progovorio hrvatski, ali ipak mu još treba malo tečnosti i samopouzdanja za potpunu komunikaciju na hrvatskom.

"Igrao sam dvaput protiv Hajduka u dresu Zagreba i upoznat sam s veličinom ovog kluba. Uvjerio sam se koliko je velik Hajduk i kolika je snaga njegovih navijača. Puno mi znači ovaj dolazak i želim zajedno sa suigračima pomoći da Hajduk bude što bolji."

"Dobar dan, pozdrav svima, drago mi je što sam ovdje", pozdravio je novinare na dobrom hrvatskom, a onda iskoristio prigodu što je pored sebe imao Portugalca Limu, zbog kojeg je u blizini sjedio i prevoditelj s portugalskog. Pa se i James vratio na materinji, iako je jasno da će se komunikacija s njim od početka sezone moći voditi na hrvatskom.

"Upoznao sam nekoliko brazilskih igrača u Zagrebu i oni koji su duže od mene u Hrvatskoj upoznali su me sa situacijom u hrvatskom nogometu. Trebamo krenuti utakmicu po utakmicu i ne gledati previše unaprijed. Znam kao je izgledala prošla sezona i da je Hajduk bio drugi, duboko sam svjestan veličine momčadi i Hajduka kao kluba. S dolaskom novih igrača Hajduk će biti još bolji i mislim da će se moći kvalitetno suprostaviti svakom protivniku u hrvatskom prvenstvu."

Kao i Vuković, i James će imati svog rivala u sunarodnjaku s kojim je provodio vrijeme dok je boravio u Zagrebu.

"Kao što će Vuković za rivala imati Beqiraja, tako ću i ja imati rivala u Sammiru kojeg poznajem još iz Brazila, a u Zagrebu smo se često družili."

Ruben Alexandre Rocha Lima

I prvi Portugalac u Hajdukovom dresu vjerojatno će brzo progovoriti hrvatski. "Dobar dan", pozdravio je na početku, a u Jamesu će imati dobrog "tutora" za hrvatski.

"Bio sam zadovoljan zbog zanimanja Hajduka, jer su navijači Benfice i Hajduka prijatelji i lijepo su mi govorili o Hajduku."

"Dolazim iz Benfice i došao sam se u Hajduk dokazati. Dobro sam primljen i dobro se osjećam u Hajduku. Došao sam u veliki klu, znao sam za Hajduk i u Portugalu i upoznat sam s njegovom velikom poviješću."

Lima je lijevi branič i malo je igrao za prvu momčad Benfice prošle sezone, no dolazi s ugledom mladog reprezentativca Portugala, koji iza sebe ima puno utakmica u mladim reprezentacijama te zemlje.

"Malo sam igrao jer ne mogu svi igrati. Trener me nije vidio kao rješenje za svoju momčad i to sam morao poštovati. Vjerujem u rad, vjerujem u sebe i iz toga vjerujem da će me trener prepoznati i dati mi priliku."

Jedan novi Hajduk sprema se za novu sezonu. U Austriji bi se momčadi trebao priključiti i 26-godišnji Japanac Masahiko Inoha, pa će "bili" u narednoj sezoni imati najinternacionalniji "štih" u povijesti. Trener Balakov na raspolaganju ima puno zanimljivih sastojaka za miješanje tijesta...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nekitamo09.07.2011. u 17:06
    nisam ni sam siguran jesu li ovo prava pojačanja ili ne. jedno sam ipak siguran, gori od ovih prošle sezone(mislim na drugi dio prvenstva) teško da mogu biti. da mene ubace bolje bi igrali nego barišić na lijevom beku ili jozinović nesretni.
    nekitamo
  • Lomax05.07.2011. u 17:59
    3 anonimusa i jedan has been Nema sumnje, bit će vatrena borba za drugo mjesto!
    Lomax
  • Obrisan korisnik03.07.2011. u 19:09
    Pa poznato je da ima dosta hajdukovaca u CG...u Srbiji još više.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2011. u 18:34
    mislim da zasluge ne idu sucu, nego vahi i špaci... to su možda dva najveća trenera koja su se sudaria u derbijima.. do sada je uvik bilo dvi neznalice ili hajdukov dobar dinamov nezna, ili obrnuto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2011. u 12:55
    dinamovac sam,ali postujem Hajduk i njegove navijace i mislim da je vrijeme da se trgnu malo.....svi mi zelimo gledati prave derbije kao sto je bio onaj prvi na Poljudu prosle sezone(1:1),cak je i igra bila kvalitetna a i malo prekrsaja za sto najvise zasluge idu sucu te utakmice...jos da se uvede... [više na forumu]
    Obrisan korisnik