Tenis

Kvitova zasjenila i Šarapovu

Ivor Krapac • subota, 02.07.2011.
Kvitova zasjenila i Šarapovu
Foto: EPA

Petra Kvitova je u stilu zaključila svoj najuspješniji turnir u karijeri. Ljevoruka 21-godišnja Čehinja je u finalu Wimbledona bila koji broj prevelika za Mariju Šarapovu, nadigravši pobjednicu iz 2004. godine u dva seta, bez da je ostavila dojam da su joj velika pozornica i prilika za naslov bili dodatni teret na leđima...

Za dosta tenisačica, igrati prvo Grand Slam finale u karijeri pokazalo se kao pretežak izazov, među njima, bilo je i iskusnijih od Petre Kvitove, ali mlada Čehinja, pokazalo se, nije od onih koje će zadrhtati. U borbi za naslov na Wimbledonu odigrala je odlično, bez većeg pada u igri kakav joj se dogodio u četvrtak u drugom setu polufinala protiv Viktorije Azarenke, a s takvim izdanjem, Marija Šarapova nije pronašla pravi odgovor. Finale je okončano u dva seta, sa 6:3 i 6:4 za 21-godišnju Čehinju.

Ljevoruka Kvitova najavila je što može na travi lanjskim dolaskom do polufinala Wimbledona, a s dodatnom godinom iskustva, u dva tjedna za nama igrala je još bolje.

Šarapovoj teško i s prvim servisom

Vezane vijesti

Šarapovoj je u subotu bilo jako teško stati na kraj daleko raspoloženijoj suparnici, a iako je u meču imala visokih 76 posto ubačenog prvog servisa, niti to joj nije previše pomoglo - Kvitova je bila vrlo opasna i kada je napadala prvi servis protivnice, s dobivenih 20 od 48 odigranih poena u meču. S obzirom da je ljevoruka Čehinja protiv drugog servisa bila još dominantnija, osvojivši 11 od 15 poena u meču, Šarapova je i morala imati tako visok postotak ubačaja prvog servisa - da je bio niži, provela bi se još gore.

Kvitova je završila meč s 19 winnera i 13 neforsiranih pogrešaka, što izgleda sjajno uzimajući u obzir da nije igrala konzervativno, dok je Šarapova s winnerima i promašajima završila u minusu, uz 10 winnera i 12 neforsiranih.

Za "točku na i" na putu do najvećeg naslova u karijeri, Šarapovu je slomila nakon što se sasvim zahuktala u završnici prvog i početkom drugog seta, a iza toga, kada je i Ruskinja uzvratila, pojačala brzinu u završnici, uz ključni break za 4:3 u drugoj dionici, pa držanje servisa do kraja. Kod 5:4 čak nije ispustila ni poen, a sve je zasladila asom na meč-lopti - svojim jedinim u ovom finalu.

Početak nije donio ono čemu se kasnija pobjednica nadala. Šarapova je breaknula već u prvom gemu meča, ali ta prednost trajala je kratko, s uzvratom Kvitove za poravnanje na 1:1, nakon čega je 24-godišnja Ruskinja imala još samo jednu pravu priliku u prvom setu. Dogodila se u trećem gemu, kada je Kvitova prvo propustila 40:15, pa u nastavku držala sa spašenom break-loptom.

Kod vodstva od 3:2 Čehinja je breaknula i drugi put u setu, prvo s dobrim napadom forhendom kojim je stigla do 30:30, a u nastavku gema i s velikom pomoći suparnice, dvije dvostruke pogreške kojima joj je Šarapova znatno olakšala put do dolaska do velike prednosti. Iza toga, Kvitova više nije dala Ruskinji da se vrati u prvi set.

Nakon odličnog završetka prvog, ljevoruka Čehinja je jednako dobro započela i drugi set, s breakom već u prvom gemu. I tada joj je suparnica pomogla dvostrukom pogreškom, kod 30:30, da bi Kvitova tu break-loptu iskoristila prvo reternom kojim je preuzela inicijativu u poenu, pa forhendom na crtu u izmjeni otraga.

Gem kasnije, Čehinja je zadržala servis i stigla do seta i 2:0, ali u nastavku je postalo zanimljivije. Šarapova je kod zaostatka od 2:1 iskoristila šansu u gemu u kojem je Kvitovoj u dva poena zakazao forhend i breakom poravnala na 2:2, da bi se iza toga, u seriji izgubljenih servis-gemova, došlo do 4:3 i servisa za Kvitovu, koja je u toj fazi meča reternirala možda i najbolje na turniru. Ruskinja servisom nije mogla ni do kakve prednosti, ali na njezinu sreću, tada ni suparnici nije išlo kada je servirala.

Peti naslov u karijeri

Njezin prvi Grand Slam naslov Kvitovoj je bio ukupno peti na WTA turnirima, a već četvrti ove godine - u ranijem dijelu sezone slavile je u Brisbaneu, na dvoranskom turniru u Parizu i zemlji Madrida. Preostalu titulu, prvu u karijeri, uzela je preklani u Hobartu, a ima i dva izgubljena finala, 2009. u Linzu i nedavno u Eastbourneu, u tjednu uoči Wimbledona.

Niz breakova zaustavljen je držanjem Čehinje za vodstvo od 5:3, u gemu u kojem joj je Šarapova pomogla s tri promašena reterna nakon 15:30, u situaciji u kojoj je Ruskinja mogla više, a kako se pokazalo, ta šansa bila joj je posljednja u meču. Na servisu Kvitove za pobjedu nije uzela ni poen, a samo na jednom, kod 30:0, mogla je kriviti samu sebe, s promašajem reterna drugog servisa, kojim je dala Čehinji tri meč-lopte. Nakon asa na prvoj, Kvitova je mogla početi slaviti.

S naslovom na londonskoj travi, 21-godišnja ljevakinja postala je prva češka pobjednica nekog Grand Slam turnira nakon Jane Novotne, koja je 1998. godine također osvojila Wimbledon. Pored toga, može se pohvaliti i da je prva ljevoruka tenisačica s wimbledonskom "krunom" još od 1990., godine devetog i posljednjeg londonskog naslova Martine Navratilove, koja joj je, kako je rekla prije koji dan, bila uzor kada je počinjala s tenisom.

S Novotnom i osobito Navratilovom, ali i brojnim drugim velikim igračicama koje su osvajale Wimbledon, mlada Čehinja sada je u vrlo uglednom društvu...

Wimbledon, 2.7.2011., tenisačice, finale: Kvitova (Češka, 8) - Šarapova (Rusija, 5) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax03.07.2011. u 18:51
    slatka je
    Lomax
  • Obrisan korisnik03.07.2011. u 14:54
    Mislim da je pred Kvitovom velika budućnost,ženski tenis se u zadnjih par godina više sveo na to bezvezno nabijanje loptice pa koja prva pogriješi,ali Kvitova osim šta ima najjači servis na touru i isto vrlo jake udarce,ima odlično kretanje i vrlo lijepe udarce
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2011. u 19:54
    ..ženska reinkarnacija Ivaniševića...koja je srećom osvojila svoje prvo W finale...predviđam joj najmanje još par naslova u Londonu..igar joj je rođena za travu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2011. u 19:54
    WoW kako je ova Kvitova dlakava po rukama
    Obrisan korisnik
  • bozidar7802.07.2011. u 19:41
    Očigledno u zadnje vrijeme ne gledaš ženski tenis- jer ovo što je danas Kvitova odigrala je bilo užitak za gledat, dosta winera, lijepih poteza... a što se tiče nagradnog fonda tu se slažem da muškarci mnogo teže zarade svoju lovu
    bozidar78