Tenis

Kvitova: "Danas sam vjerovala"

Ivor Krapac • subota, 02.07.2011.
Kvitova: "Danas sam vjerovala"
Foto: EPA

Wimbledon je dobio novu pobjednicu, a kako je Petra Kvitova ove godine igrala na travi i s obzirom da je u ožujku napunila tek 21 godinu, ne bi bilo iznenađenje da joj ovogodišnji naslov bude prvi od nekoliko na najvećem svjetskom travnatom turniru. Ljevoruka Čehinja je u vrlo dobroj formi tijekom cijele sezone, probila se i među prvih deset na svijetu, a wimbledonskom titulom potvrdila je da se u tom društvu nije našla slučajno...

Prošle godine joj je polufinalna prepreka bila preteška, Serena Williams ju je zaustavila sa 7:6(5) i 6:2, preokrenuvši zaostatak od 4:2 iz prvog seta, ali svoj novi pokušaj na Wimbledonu Petra Kvitova dočekala je spremnija. Da može biti opasna na travi, pokazala je lani, a da može puno i na ostalim podlogama, vidjelo se ranije ove sezone.

Uzela je dva naslova na tvrdoj podlozi, u Brisbaneu na otvorenom i u Parizu u dvorani, bila je pobjednica i na jakom turniru na zemlji Madrida, a uz finale na travi Eastbournea, četvrtfinale Australian Opena i osminu finala Roland Garrosa, Wimbledon je dočekala s dovoljno samopouzdanja. Za razliku od prošle godine, bila je spremna i za više od polufinala.

Vezane vijesti

Martina Navratilova: "Stigla je nova zvijezda - nije se dogodilo preko noći, ali ova cura je šampionka, što je sjajna stvar".

"Lani mi se činilo da nemam toliko šansi za pobjedu, Serena je igrala toliko dobro", prisjetila se Čehinja prošlogodišnje prilike: "Bila sam mlađa, nisam vjerovala da je mogu dobiti. No, ove godine sam imala tu vjeru, osjećaj je bio drugačiji".

"Naravno, bilo je i nervoze, u mislima mi je bilo da imam priliku osvojiti Wimbledon. No, morala sam se fokusirati na svaki poen", nastavila je Kvitova, dodajući da je poziranje s trofejem u rukama ostvarenje snova: "Teško je za to pronaći riječi, stajati na terenu s titulom i vidjeti toliko velikih igrača u Kraljevskoj loži... Toliko sam sretna što sam dobila".

"Eksplozija" počela u travnju

Kvitova je svoj posljednji slabiji turnir odigrala u drugoj polovici ožujka u Miamiju, kada je u trećem kolu izgubila od Anastasije Pavljučenkove. Nakon toga, uključujući i dvije pobjede u Fed Cupu protiv Belgijki i nastup na ITF turniru kod kuće, u Pragu, na kojem je bila finalistica, dobila je 26, a izgubila samo tri meča.

U tom razdoblju, nakon naslova u Madridu u prvoj polovici svibnja, prvi put u karijeri probila se među prvih deset na svijetu.

Marija Šarapova u finalu nije pronašla dovoljno dobar odgovor, izgledala je bolje u polufinalu protiv Sabine Lisicki i u ranijem dijelu turnira, ali niti protiv Lisicki ni ranije u ždrijebu nije se srela s 183 cm visokom ljevorukom tenisačicom koja tako dobro igra na travi. I odlično se i kreće na ovoj podlozi, bez mogućnosti da joj jako lako zabiješ winner.

"Igrala je zbilja jako, zabijala je sa svih dijelova terena. Pored toga, uspijevala je pretvarati obrambene udarce u napadačke", opisala je Šarapova, dodajući da se jako mučila s traženjem pravog načina: "Bila je agresivnija nego ja, pogađala je i dublje i jače od mene i dolazila do prednosti u izmjenama".

Finale nije prošlo kako se 24-godišnja Ruskinja nadala, ali s obzirom da na nekom Grand Slam turniru nije bila ovako daleko od početka 2008., kada je osvojila Australian Open, s dva tjedna u Londonu mora biti zadovoljna: "Iako sam izgubila, rekla bih da je dolazak do finala veliki korak unaprijed za mene. Vjerujem da sam ove godine napredovala i da s puno samopouzdanja mogu krenuti dalje".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!