Tenis

Hrvatska na dalek put

Ivor Krapac • srijeda, 13.07.2011.
Hrvatska na dalek put
Foto: Bruno Karadža

Hrvatski tenisači pokušat će se zadržati u Svjetskoj skupini Davis Cupa na gostovanju u Južnoafričkoj Republici. Ždrijeb u Londonu namijenio je izabranicima Gorana Prpića ogled s reprezentacijom koju predvodi Kevin Anderson, 35. na svijetu...

Prvi put nakon pune četiri godine, hrvatska reprezentacija će od 16. do 18. rujna odigrati jedan gostujući susret u Davis Cupu. Hrvatska je svoje posljednje gostovanje odradila u rujnu 2007. protiv Britanaca u Londonu, na travi Wimbledona, a nakon osam uzastopnih domaćinstava, izabranike Gorana Prpića čeka put na jug Afrike, gdje će se protiv JAR-a boriti za ostanak u Svjetskoj skupini.

Hrvatskoj će ovo biti drugo gostovanje u Africi, a prvo se dogodilo u prvom nastupu u Davis Cupu od osamostaljenja, u svibnju 1993., kada je u Prvoj skupini Eurofričke zone ubilježena pobjeda u Zimbabveu (3-2). U sastavu su bila dvojica Gorana, Ivanišević i današnji izbornik Prpić.

Povratak na blisku budućnost, za nešto više od dva mjeseca, donosi nam pogled prema reprezentaciji čiji je glavni adut 203 cm visoki Kevin Anderson, jedini južnoafrički Top 100 tenisač u singlu. Osim na 35. na svijetu, izbornik John-Laffnie De Jager se za singl može osloniti i na Izaka van der Merwea (123.) i Rika de Voesta (130.), dok mu je, gledajući ATP ljestvicu, u paru glavni adut Wesley Moodie, 36. na svijetu u toj konkurenciji.

Kao i Hrvatska, koja je u prvom kolu Svjetske skupine izgubila od Njemačke, i Južnoafrikanci su ove godine u Davis Cupu odigrali samo jedan susret. U drugom kolu Prve skupine Euroafričke zone proslavili su domaćih 3-1 protiv Nizozemske, na tvrdoj podlozi na otvorenom u Potchefstroomu. Tom pobjedom osigurali su kvalifikacije za elitni razred.

Protiv Nizozemaca je ključnu ulogu imao Kevin Anderson, s dvije pobjede u singlu, protiv Thomasa Schoorela i Robina Haasea, ali i u paru s De Voestom, protiv Haasea i Jesseja Hute Galunga. Drugi singl igrao je De Voest, s porazom od Haasea u prvom meču tog susreta.

Hrvatska i Južnoafrička Republika dosad se nisu susretali u Davis Cupu, pa je ovog puta o domaćinstvu odlučio ždrijeb, koji je bio sretniji afričkoj reprezentaciji.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu (16. - 18.9.):
Rumunjska - Češka, Rusija - Brazil, Izrael - Kanada, JAR - Hrvatska, Čile - Italija, Japan - Indija, Belgija - Austrija, Australija - Švicarska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2011. u 12:41
    možemo mi pričati šta očemo...ali treba zvati Ljubu...ovako bi se jos moglo desiti da ispadnemo... sigurno je sigurno ;)
    Obrisan korisnik
  • danchy13.07.2011. u 15:04
    anderson i de voest nisu suparnici nam mogu pravit probleme, jedino prednost jar ima u parovima... ostalo je na našoj strani, naravno ako čilić ne bude igrao kao što igra u zadnje vrijeme
    danchy
  • Obrisan korisnik13.07.2011. u 13:46
    vjerujem da će se naši igrači dignut u formi i da ćemo ovo riješit... s jarom ne bi trebalo bit problema
    Obrisan korisnik
  • davie13.07.2011. u 12:24
    Bez obzira na ovakve komentare i formu naših tenisača, JAR se može dobiti!!!
    davie
  • Obrisan korisnik13.07.2011. u 11:52
    ovo je sigurni pušing
    Obrisan korisnik