Nogomet

Još jednom po ostanak

Piše:Lovro Štrbinić • petak, 15.07.2011.
Još jednom po ostanak
Foto: Kristijan Komarica

Još jedna sezona je pred nogometašima i navijačima Zadra i ponovno je cilj veoma jednostavan. Pod svaku cijenu treba izboriti ostanak u 1.HNL a znajući situaciju u nadolazećoj sezoni neće im biti nimalo lako. Pogotovo ukoliko klub ipak napuste Mršić i/li Santini, a novaci ne opravdaju očekivanja čelništva i stručnog stožera.

Zadar

Trener: Dalibor Zebić
Dolasci: Bugarija, Prtenjača, Bilen, Gerc, Jonjić, Hajdini, Stanić, Ivančić
Odlasci: Glumac, Zulim, Skočibušić
Plasman u prošloj sezoni: 10. mjesto
Pripremne utakmice: Illychivets 3:2, Arsenal Kijev 1:2, Pečuh 0:1, Anži 0:0
Raspored u prva tri kola: Lučko - Zadar, Zadar - Hajduk, Varaždin - Zadar

Zadrani su u prošloj sezoni ispunili svoj osnovni cilj i osvajanjem desetog mjesta osigurali su si nastupanje na prvoligaškim travnjacima barem još jednu sezonu. Tijekom prošle godine bilo je mnogo uspona i padova u igri mlade ekipe, ali konstanta je bila čvrst nastup na domaćem terenu i vrlo slab bodovni učinak na strani. Tek pred kraj prvenstva uhvatilo se nešto bodova i na gostujućim travnjacima, pa je krajnji plasman okarakteriziran uspjehom.

Ni uoči nove sezone nije se mnogo toga promijenilo, kostur sastava i dalje čine mladi igrači potpomognuti pokojim iskusnijim prvotimcem, a nekako se ipak ističu Antonio Mršić i Ivan Santini. Ponajbolji dvojaca Zadra u prošloj sezoni još uvijek nije siguran da će i sljedeće godine nastupati u istom dresu, a sve do isteka kolovoza navijači ovog kluba neće moći odahnuti. Svojim igrama su skrenuli pozornost inozemnih klubova i nije nemoguće da netko pošalje nekakvu "nemoralnu" ponudu koju bi klub iz HNL-a morao prihvatiti.

Sve u svemu, sezona nakon koje će u niži rang natjecanja "skliznuti" čak pet klubova zahtijeva i u Zadru potpunu mobilizaciju. Teško je prognozirati kakav će biti krajnji rezultat jer većina pristiglih igrača je još uvijek neafirmirana na prvoligaškoj sceni.

Plus/minus

U odnosu na prošlu sezonu Zadar je ostao bez Skočibušića, standardnog obrambenog igrača te Glumca i Zulima koji su se vratili u Hajduk. No, odlasci igrača iz posljednje linije nadomješteni su dolaskom Jonjića i Prtenjače, a s obzirom da su kvalitete Jonjića manje-više poznate može se reći da Zadar i nije toliko oslabljen u tom dijelu ekipe.

Također, pristigao je još niz igrača u veznom i napadačkom dijelu momčadi, no kako je većini njih Zadar zapravo iskorak u karijeri teško je reći tko će biti pravo pojačanje. Nešto bolji CV ima Gerc koji je brzo pokazao da se na njega može ozbiljno računati, dok ostale čeka borba za mjesto u početnom sastavu.

Snaga/slabost

Uzevši u obzir prošlu, ali i sezone prije nje, može se zaključiti da će ponovno ponajveći problem biti utakmice na gostujućim travnjacima. U prošlosti se na njima jako teško dolazilo do bodova, a ta nesigurnost čim se napusti domaći stadion može se pripisati i relativno mladoj i neiskusnoj momčadi.

No, činjenica da je većina bitnih igrača već niz godina na okupu, a da ih ponovno u jednu sezonu vodi Dalibor Zebić mogla bi biti od koristi u narednoj godini. Pogotovo ukoliko se u ekipi zadrže Santini i Mršić, a netko od novaka pokaže da je istinsko pojačanje. Naravno, prednost bi, kao mnogo puta dosad, trebale biti utakmice na Stanovima.

Uspjeh/neuspjeh

Kako je većini klubova zapravo cilj u nadolazećoj sezoni jednak, onda se on može postaviti i pred Zebića i igrače. Ostanak u ligi zasigurno će natjerati čelnike na otvaranje šampanjca, a ukoliko se pritom nastavi razvoj mladih igrača te se nekolicina njih afirmira i podigne tržišnu vrijednost uspjeh bi mogao biti potpun.

Uzevši u obzir napisano u odlomku iznad nije teško zaključiti da bi relegacija u niži rang bila veliki neuspjeh. Zadar je dugogodišnji prvoligaš koji se tek ponekad selio na stadione druge lige i ponovni nastup u 2.HNL značio bi da politika i strategija kluba nisu postigle željeni cilj.

U fokusu

Sve do kraja kolovoza u fokusu će biti odlazak/ostanak Mršića i Santinija za koje nitko ne može reći da će u Zadru "dočekati duge rukave". S njima i bez njih ovo nije ista momčad, a ukoliko zaista svi ostanu na okupu onda će se vjerojatno pozornost većine u klubu usmjeriti na popravljanje bodovnog učinka na gostujućim terenima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!