Nogomet

Odlazak rekordera Azzura

Piše:Mario Glasnović • subota, 16.07.2011.
Odlazak rekordera Azzura

Jedan od najboljih svjetskih braniča u posljednjem desetljeću, Fabio Cannavaro, odlučio je "objesiti kopačke o klin". Rekorder talijanske reprezentacije po broju nastupa zbog ozljede koljena bio je prisiljen prekinuti uspješnu karijeru u 37. godini života. Cannavaro je igrajući za najveće svjetske klubove osvojio brojne trofeje. S Azzurima je osvojio naslov svjetskog prvaka 2006. godine, a iste godine proglašen je najboljim nogometašem svijeta. Ipak, Cannavaro nije omiljen u cijeloj Italiji. Navijači Juventusa ne mogu mu oprostiti izdaju i napuštanje kluba dok mu je bilo najteže, a i u rodnom Napoliju nije svima prirastao srcu...

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Napoli je igrao odličan nogomet. Predvođeni Diegom Armandom Maradonom, Cirom Ferrarom i ostalima osvojili su jedina dva naslova prvaka i jedini europski naslov u povijesti, Kup Uefa. U "vrućoj" južnjačkoj atmosferi svi su tada bili zaljubljeni u nogomet i svijetlo plavu boju.

Tako je i jedan maleni dječak, koji je skupljao lopte na domaćim utakmicama Napolija, gledajući velikog Maradonu odlučio postati nogometaš. Bio je to Fabio Cannavaro. Legenda kaže da je Cannavaro kao junior na treningu Napolija žestoko startao na Maradonu što je naljutilo trenera i suigrače jer je Diego bio zvijezda. Jedini koji je stao u obranu Cannavara bio je Maradona koji je pohvalio njegovu srčanost i hrabrost.

Iza Maldinija

Poznati nogometni portal Goal.com nedavno je proveo anketu među svojim čitateljima. U izboru za najboljeg braniča desetljeća Cannavaro je bio na drugome mjestu, iza Maldinija. Na trećem mjestu je Alessandro Nesta, a slijede Roberto Carlos, Javier Zanetti, Carles Puyol i Lillian Thuram.

Cannavaro nije postao napadač niti je oduševljavao navijače driblinzima i golovima kao što je to radio "Mali Zeleni". No, obojica imaju određene sličnosti u svojim uspješnim karijerama. Maradona je 1986. godine kao kapetan podigao trofej svjetskog prvaka, a Cannavaro je istu stvar napravio točno 20 godina kasnije. Talijanski kapetan je iste godine proglašen za najboljeg igrača svijeta. Cannavaro je dobio priznanje od France Footballa i Fife, a vjerojatno bi i Maradona dobio istu nagradu da je Zlatnu loptu mogao dobiti Argentinac u to doba.

Iako na prvi pogled zvuči nevjerojatno, Fabio Cannavaro stao je uz bok igračima kao što su Di Stefano, Eusebio, Charlton, Best, Cruyff, Beckenbauer, Platini, Van Basten, Ronaldo, Zidane, pa i Maradona.

Uz Beckenbauera je jedini obrambeni igrač koji je u povijesti proglašen najboljim igračem svijeta. Iako je Kaiser Franz imao i kvalitete prema napadačkoj igri, Cannavaro je kao pravi stoper jedini u nogometnoj povijesti osvojio spomenutu nagradu.

"Jako sam tužan. Nogomet je sve u mojem životu. To nije jednostavna stvar. Svi govore da to treba doći, ali kada dođe to je odluka s kojom se moraš suočiti. Nažalost medicinski pregledi pokazali su da ne mogu nastaviti. Moje koljeno ne može pratiti moje igre", objavio je Cannavaro svoje umirovljenje. Cannavaro nije rekao Adio nogometu, već samo Arrivederci. Prvu ulogu nakon igračke karijere imat će u Al Ahliju gdje će biti tehnički savjetnik.

Rekorder Azzura

Fabio Cannavaro 136 puta je nosio dres talijanske reprezentacije čime se upisao u knjigu povijesti talijanskog nogometa. Iza njega je još jedan veliki talijanski branič Paolo Maldini koji je skupio deset "kapica" manje. Među deset igrača koji imaju najviše nastupa, aktivni su samo Zambrotta, Del Piero i Buffon. Prva dvojica više ne igraju za reprezentaciju, a Buffon će vjerojatno uspjeti srušiti rekord Cannavara budući da ima 105 nastupa.

Spavao s trofejom pobjednika

"Jako dobro se sjećam svega. Htio sam podići pehar kao i Cafu četiri godine prije kada se on popeo na prezentacijski stol. Rekao sam igračima da mi pomognu jer ću ispasti budala pred cijelim svijetom. Ako pogledate video zapis ili snimke možete vidjeti da svi čvrsto drže stol da ne bih slučajno pao. Bilo je to fenomenalno. Tih 40 dana koje smo proveli skupa bili su nezaboravni i zabavni. Nakon toga nekoliko dana sam spavao s trofejem u krevetu."

Reprezentativna karijera Fabija Cannavara počela je 1997. godine kada je debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Irske. Velika karijera završila je neslavno, na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi gdje se Italija osramotila ispadanjem u skupini. Posljednja utakmica koju je odigrao bio je šokantni poraz od Slovačke koja je Talijane izbacila s prvenstva. Nakon toga Cannavaro je odlučio reći zbogom talijanskoj reprezentaciji.

Italija će zauvijek pamtiti Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Azzuri su osvojili Svjetsko prvenstvo i bar malo oprali ljagu s imena talijanskog nogometa koji je u tim trenucima bio uzdrman aferom Calciopoli.

Cannavaro je kao kapetan odigrao fantastično svjetsko prvenstvo. Kroz cijeli turnir je bio sjajan u obavljanju obrambenih zadataka. Pravovremen u izlaženju prema naprijed, točan u skokovima, brz u kontrama i polukontrama, a i njegovi suigrači su priznali da je u svlačionici bio uvijek autoritativan i odličan motivator.

Dobri nastupi na Mundijalu donijeli su mu nagradu za igrača 2006. godine. Izbor talijanskog kapetana izazvao je brojne kontroverze i neslaganja nogometnih stručnjaka. Veliki Johan Cruijff rekao je: "Respektiram Cannavara, ali nogomet je više od branjenja. Braniči mogu osvojiti tu nagradu, ali ako su kompletniji. Beckenbauer je bio ofenzivan igrač koji je igrao u obrani, dok je Cannavaro stoper."

Mnogi se slažu da bi Zinedine Zidane osvojio tu nagradu da nije udario Materazzija. Francuz je i proglašen najboljim igračem prvenstva, dok je Cannavaro ostao drugi u toj konkurenciji. Osim Cannavara mnogi su se slagali da su Gianluigi Buffon i Thierry Henry trebali osvojiti nagradu, no žiri je izabrao njega. Dobre igre na prvenstvu i činjenica da je kapetan pobjedničke momčadi prevagnule su u njegovu korist. Cannavaro je jedini stoper u povijesti koji je osvojio zlatnu loptu i to nitko ne može promijeniti.

Skandali i kontroverze

Cannavaro je nekoliko puta bio optužen za doping i korištenje nedozvoljenih sredstava. Najpoznatiji slučaj bio je onaj dok je igrao u Parmi, kada ga je kamera snimila kako si ubrizgava lijek.

"Bio sam glup jer sam dopustio da me snime. Cijeli je slučaj potpuno medijski napuhan. Moja je karijera bila uzorna i uvijek sam poštivao pravila", rekao je Cannavaro.

Sličan slučaj dogodio se i prije dvije godine kada je Cannavara ubola osa, a tadašnji igrač Juventusa za liječenje je upotrijebio sredstvo koje sadrži nedopušteni kortizon i tako se našao na meti antidopinškog tijela Talijanskog olimpijskog odbora. Cannavaro je kasnije oslobođen, a liječnici su završili na sudu i zaradili su suspenzije.

Cannavaro se i tada našao u nemilosti talijanskih medija koji kao da su jedva čekali takvu priliku da bi mogli optužiti bivšeg talijanskog kapetana. "To me strašno uzrujava. I ako niste shvatili, ponovit ću - to me strašno uzrujava. Savjest mi je čista. Nekoga ubode osa i odmah osvane u novinama kao ovisnik o drogi. Mislio sam da sanjam, neki su mediji uistinu pretjerali", rekao je tom prilikom.

Uzor – Ciro Ferrara

Cannavaro se u nogomet zaljubio gledajući Maradonu, no njegov uzor je legendarni talijanski stoper Ciro Ferrara. Godinama je učio od njega i iskustvo koje je Ferrara prenio na Fabija dobro mu je došlo. Danas su njih dvojica veliki prijatelji i osnovali su Zakladu Cannavaro Ferrara koja se bavi istraživanjem maliciozni bolesti i liječenju od raka.

Mediji su ga često optuživali da je povezan s talijanskom mafijom, no sve je ostalo samo na priči i medijskom "žutilu". Juventusovi navijači nikada mu neće oprostiti i zaboraviti odlazak iz Torina kada je Stara dama bila na "stupu srama" i izbačena u drugu ligu. Cannavaro je napustio Juventus i otišao je za svojim imenjakom, Fabijom Capellom u madridski Real. Torinski Tifosi nisu mu to oprostili, Cannavaro se pravdao da je gladan trofeja i da kao najbolji svjetski igrač ne može igrati u drugoj ligi, što je i razumljivo, no njegovi suigrači koji su mogli birati klub u kojem će igrati nisu tako postupili.

Buffon, Del Piero, Camoranesi, Trezeguet ostali su kao "prinčevi" vjerni Staroj dami i nije im bilo teško igrati u Serie B. I navijači Napolija nekoliko puta su mu zamjerili što je zaboravio klub u kojem je počeo svoju karijeru i nije se htio vratiti u klub u kojem igra i njegov brat Paolo.

Osvojio je sve osim Serie A

Fabio Cannavaro osvojio je brojne trofeje u svojoj karijeri. No, u njegovom životopisu neće stajati da je osvojio Serie A. Iako je s Juventusom dva puta zaredom osvojio naslov najbolje momčadi u Italiji, zbog afere Calciopoli titule iz 2005. i 2006. godine oduzete su mu i službeno je ostao bez njih.

"Osjećam da je Scudetto osvojen 2006. godine moj i Juventusov i što god se dogodilo uvijek ću pamtiti taj naslov, nije bitno što kažu statistički podaci", izjavio je talijanskim medijima Cannavaro.

Klupska karijera Cannavara je zaista impresivna. Nakon Napolija igrao je u Parmi zajedno s Buffonom i Thuramom. Spomenuti obrambeni trojac zaigrao je kasnije zajedno i u Juventusu. Igrajući za Parmu koja je bila vrlo moćna devedesetih godina prošlog stoljeća osvojio je Kup Uefa, dva talijanska kupa i jedan superkup, a Serie A izmakla mu je za jedan bod.

Nakon Parme prešao je za 25 milijuna eura u Inter gdje nije osvojio ništa, iako je momčad bila nevjerojatno snažna i igrački moćna. Poslije Intera zaigrao je u Juventusu koji je 2006. napustio i otišao je u Real. U Kraljevskom klubu odigrao je tri sezone i osvojio je dva naslova prvaka i španjolski superkup. Nakon epizode u Primeri vratio se u Juventus, a karijeru je završio u Al Ahliju.

Najplodnija godina njegove karijere bila je 2006. godina, uz naslov najboljeg na svijetu prema izboru Fife i France Footballa, proglašen je najboljim talijanskim nogometašem te najboljim igračem i braničem Serie A.

"Fabio Cannavaro i Paolo Maldini veliki su nogometaši i nitko me nije mogao zaustaviti kao oni", rekao je jednom prilikom kapetan Rome, legendarni Francesco Totti.

Tko je nasljednik?

Cannavaro, Nesta i Maldini godinama su činili granitnu obranu talijanske reprezentacije. Dvojica Paola su se umirovila, a Nesta ne igra u reprezentaciji već nekoliko godina. Cannavaro smatra da je Giorgio Chiellini nasljednik i novi stup obrane Azzura: "Chiellini je sjajan igrač i njega treba posebno paziti. Fizički je snažan i još uvijek je mlad. Pred njim je velika reprezentativna karijera, no moramo više ulagati u naše klupske akademije i poticati mlade igrače."

Na pitanje što donosi budućnost Cannavaro je rekao: "Italija je moja budućnost. No, nema žurbe, važno je putovati i malo uživati u životu. Moja obitelj sretna je u Dubaiju."

(foto: wikipedia.org, autor: Serg!o)

Serie A

1Napoli 714:5+916
2Inter 716:9+714
3Juventus 710:1+913
4Lazio 714:11+313
5Udinese 710:10013
6Milan 715:9+611
7Torino 712:11+111
8Atalanta 716:13+310
9Roma 78:5+310
10Empoli 76:4+210
11Fiorentina 79:8+110
12Verona 712:1209
13Bologna 77:9-28
14Como 710:14-48
15Parma 710:12-26
16Cagliari 75:11-66
17Lecce 73:12-95
18Genoa 75:15-105
19Monza 75:9-44
20Venezia 75:12-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Serie A

1Napoli 714:5+916
2Inter 716:9+714
3Juventus 710:1+913
4Lazio 714:11+313
5Udinese 710:10013
6Milan 715:9+611
7Torino 712:11+111
8Atalanta 716:13+310
9Roma 78:5+310
10Empoli 76:4+210
11Fiorentina 79:8+110
12Verona 712:1209
13Bologna 77:9-28
14Como 710:14-48
15Parma 710:12-26
16Cagliari 75:11-66
17Lecce 73:12-95
18Genoa 75:15-105
19Monza 75:9-44
20Venezia 75:12-74

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2011. u 15:53
    2006. godina je bila Ronaldinhova, ono dodjeljivanje zlatne lopte Cannavaru je jedna od većih nepravdi otkad je tog izbora
    Obrisan korisnik
  • The Phantom17.07.2011. u 11:29
    Jako dobar stoper je bija dok je igra u Seriji A, kasnije prosjek, meni nije bija najbolji 2006. godine
    The Phantom
  • Obrisan korisnik16.07.2011. u 23:12
    izvanredni stoper...sto se tice kvalitete Chiellini je krenuo njegovim stopama....vidit cemo oce li nastavit
    Obrisan korisnik
  • nebeska udica16.07.2011. u 22:38
    ma žabar
    nebeska udica
  • Wilson16.07.2011. u 22:22
    nakon ovog videa o dopingu pao mi je u očima...
    Wilson