Nogomet

Ostanak uz afirmaciju igrača

Piše:Ivana Jurica • nedjelja, 17.07.2011.
Ostanak uz afirmaciju igrača
Foto: Martina Japundžić

Šibenčani u utorak kreću u svoju 18. prvoligašku sezonu. Pa iako su ih mnogi i prije početke sezone otpisali, svrstavši ih u kategoriju klubova koji će vrlo vjerojatno napustiti elitni razred hrvatskog nogometa na kraju sezone, u prvoligašu sa Šubićevca ne razmišljaju tako. Dodatno su pojačali konkurenciju u momčadi, a dodatnu dozu optimizma daju im i igre i rezultati u pripremnom razdoblju. No, sveukupno šibenski je glavni cilj u sezoni posve jasan – ostati u ligi, odnosno izbjeći jednu od pet posljednjih pozicija na tablici.

Šibenik

Trener: Vjekoslav Lokica
Dolasci: Čanić, Golub, Plazibat, Vuk, iz omladinske škole Španja i Slugan
Odlasci: Alispahić, Božić, Elez, Zurak, Radeljić
Plasman u prošloj sezoni: 13.
Pripremne utakmice: Šibenik – Široki Brijeg 0:0, Šibenik – Selekcija iz Albanije 7:0, Split – Šibenik 1:1, Šibenik – Zrinjski 2:0, Zrinjski – Šibenik 0:3
Raspored u prva tri kola: Hajduk (u gostima), Varaždin (kući), Lokomotiva (u gostima)

U još jednu prvoligašku sezonu Narančasti kreću s dobro poznatim ciljem. Ciljem koji je već godinama isti – osigurati ostanak. Uz to, naravno, očekuje se i afirmacija pojedinih igrača, bilo da je riječ o mladim domaćim igračima, ali i onima koji su stigli na Šubićevac ovog ljeta. A za sada, stigla su četvorica. Teško je reći, barem u ovom trenutku, da su odmah pojačanje za klub, no, sigurno je da postoji potencijal i naznaka da bi neki od njih to zaista i mogli postati. Što prije, to bolje.

Od svih odlazaka svakako je najznačajniji onaj Mehmeda Alispahića. No, Stipe Bačelić-Grgić (ukoliko ostane) spreman je preuzeti njegovu ulogu. Kad je on razigran i raspoložen za igru i Šibenik će sigurno igrati dobro.

Optimizam Šibenčanima zasigurno su ponudile i pripremne utakmice ovog ljeta, odnosno igre koju su prikazivali. Premda prijateljske utakmice nikada ne mogu biti pravo mjerilo, pokazalo se i u prošloj sezoni, nakon odličnih zimskih priprema, da su nogometaši Šibenika bili odlični na proljeće. Tako su i ove pripreme zalog za optimizam uoči starta sezone. A tek će početnih par kola potvrditi i je li taj optimizam temeljen i na realnim osnovama. Sve ukazuje na to da jest.

Strijelci na pripremama

4 – Stipe Bačelić-Grgić, Dražen Jelić
2 – Stipe Plazibat
1 – Daniel Georgievski, Ivan Brečević, Boris Pešić

Sve do kraja prijelaznog roka strepit će Šibenčani hoće li kompletan igrački kadar koji trener Lokica trenutno ima na raspolaganju i ostati na okupu. Odlazak bilo koga od trojice igrača koji se stalno svrstavaju u rubriku mogući odlasci (Blažević, Bačelić-Grgić, Kartelo), ali eventualno i nekog drugog važnog igrača, i dalje su mogući.

Plus/minus

Prednost Šibenika u novoj će sezoni zasigurno biti i činjenica da je sada konkurencija dodatno zaoštrena. Na svim pozicijama trener ima najmanje po dva igrača, pa su mu time bitno olakšane i manevarske mogućnosti. U ovoj prvoligaškoj sezoni Šibenčani će biti među mlađim momčadima, činit će je mladi igrači uz tek pokojeg iskusnijeg igrača, a upravo ta mladost željna dokazivanja na prvoligaškoj sceni jedan je od šibenskih aduta.

Ova će sezone nesumnjivo biti jedna od najtežih, i to ne samo za Šibenik. Financijska situacija u klubu i dalje je vrlo neizvjesna. Možda nešto bolja bude ako se uspije prodati netko od igrača, a pitanje je hoće li se što i u kolikoj mjeri promijeniti privatizacijom kluba koja je u punom jeku. Ostanu li stvari onakve kakve su trenutno, pitanje je što će se sve događati tijekom sezone.

Snaga/slabost

Pa iako su kompletne pripreme odradili u svom gradu, po ogromnim vrućinama, na treninzima nikakvih problema nije bilo. Novi su se igrači vrlo brzo uklopili, a kad se još dodatno uigraju sa suigračima šibenski će stroj zasigurno funkcionirati i još bolje. Za mnoge će igrače ovo biti iskorak na prvoligašku scenu, dobra mogućnost da kroz šibenski dres naprave korak više u svojoj karijeri.

Imaju šibenski nogometaši solidan raspored na početku prvenstva. Već nakon nekoliko uvodnih kola bit će puno toga jasnije, je li optimizam koji se emitira uoči početka prvenstva opravdan. Ne krene li se u željenom tonu, pitanje je kako će mlada momčad reagirati. Kad se tome pridoda i činjenica da čak pet momčadi ispada, igranje pod pritiskom, uz financijske probleme u klubu, pitanje je kako će se odraziti na momčad.

Uspjeh/neuspjeh

Ipak, vjerujemo da ovaj Šibenik ima i snage i kvalitete da svima koji su ih i prije početka sezone proglasili sigurnim drugoligašima dokaže da to nije tako. Iako optimista nije baš puno, upravo oni vjeruju da bi uz šibenski dišpet ova momčad, uz uvjet da ostanu baš svi igrači koji su trenutno u klubu, mogla napraviti i puno više od gole borbe za prvoligaški život.

Ostanak je, dakle, glavni šibenski cilj. Ako u tome Šibenčani i uspiju to će se zasigurno smatrati uspjehom. S druge strane, neuspjeh bi zasigurno bio biti među posljednjih pet, ali o tome se na Šubićevcu trenutno uopće ne razmišlja.

U fokusu

S posebnim će se zanimanjem pratiti i razvoj mladih igrača. U Šibeniku nesumnjivo ima kvalitetnih igrača koji su proizašli u domaćoj omladinskoj školi. Dvojica od njih, dojučerašnji juniori Španja i Slugan, odradili su cjelokupne pripreme na visokom nivou, zaslužili ostanak sa seniorima i sad čekaju svoju priliku na prvoligaškoj sceni. Budu li rezultati dobri, nema sumnje da će brzo i oni dobiti priliku da debitiraju u Narančastom dresu i u prvenstvenim utakmicama. A nakon debija u Puli u prošlom prvenstvu značajniju minutažu vrlo vjerojatno imat će i Zvonimir Blaić. Još jedan domaći igrač, nesumnjivo perspektivan igrač koji može igrati i na lijevom i na desnom boku.

Dodatna afirmacija očekuje se i od igrača koji su i u prošloj sezoni nosili šibenski dres. Većina od njih može i više od onoga što su pokazali u prošloj sezoni. Očekuje se i da igrači koji su stigli pokažu sve svoje kvalitete, donesu dimenziju više momčadi, pomažući na taj način i sebi i klubu. Ukoliko tako zaista i bude Šibenik ne bi trebao brinuti za svoj status u prvoligaškom društvu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!