Tenis

Söderling posramio Berdycha

Ivor Krapac • nedjelja, 17.07.2011.
Söderling posramio Berdycha
Foto: EPA

Robin Söderling i David Ferrer odlučivat će o ovogodišnjem pobjedniku ATP turnira u Bastadu. Na pretposljednjoj prepreci na domaćem terenu, Söderling je ostavio Tomaša Berdycha na samo jednom gemu, dok je Ferrer bio tek nešto manje uvjerljiv u španjolskom dvoboju s Nicolasom Almagrom...

Iako su među posljednja četiri bili svi vodeći nositelji, polufinalni dan na zemlji švedskog Bastada donio je jako malo uzbuđenja. Robin Söderling uništio je Tomaša Berdycha sa 6:1 i 6:0, dok je David Ferrer izborio finale sa 6:1 i 6:3 protiv Nicolasa Almagra, a u nedjelju će se obojica nadati drugom naslovu na ovom turniru. Prvopostavljeni Šveđanin je u Bastadu slavio prije dvije sezone, dok je drugi nositelj iz Španjolske bio pobjednik 2007. godine.

Söderling - Ferrer 9-4

Dvojac koji će se u nedjelju boriti za naslov se dobro poznaje. Dosad su igrali već 13 puta na ATP ili Grand Slam turnirima, a vodeći švedski tenisač vodi s 9-4.

Od njihovih 13 dvoboja, čak šest dogodilo se lani, s 4-2 u Söderlingovu korist, uključujući 7:5 i 7:5 u skupini World Tour finala u Londonu, kada su se sreli posljednji put.

Na zemlji je 3-2 za Šveđanina, a u Bastadu je također Söderling u prednosti. Na švedskom zemljaškom turniru igrali su triput, domaći adut slavio je dvaput.

Za prolaz kraj Berdycha, Söderlingu je trebalo sat i 11 minuta. Glavni domaći adut je i sedmi put u njihovih deset međusobnih susreta na ATP Touru ili Grand Slamu pokazao previše za vodećeg češkog tenisača. Ovog puta bilo je uvjerljivije nego ikad ranije, s dva breaka u prvom, tri u drugom setu i spašene sve četiri break-lopte s kojima je u subotu bio suočen.

Ferrer je u polufinale ušao s još većom dominacijom u ranijim ogledima sa svojim suparnikom. Protiv Nicolasa Almagra, koji je u Bastadu branio naslov, imao je 7-0 u međusobnom omjeru, a osmu pobjedu dohvatio je za samo 64 minute. Nakon što je riješio posao bez puno problema, drugopostavljeni Španjolac priznao je da ga je to iznenadilo, ističući da je Almagro previše griješio: "Obično igramo teške mečeve pa je ovo bilo neuobičajeno, iako nije išlo baš tako lako kao što sugerira rezultat. Igrao sam solidno".

Söderling će se u nedjelju boriti za svoj deseti ATP naslov u karijeri, četvrti ove godine, nakon pobjeda u Brisbaneu, Rotterdamu i Marseilleu u prvom dijelu sezone. Ferrer je, pak, u prilici doći do svoje 12. ATP titule, a dvije je već osvojio u 2011., u Aucklandu i Acapulcu.

ATP Bastad, 16.7.2011., polufinale: Söderling (Švedska, 1) - Berdych (Češka, 3) 6:1, 6:0, Ferrer (Španjolska, 2) - Almagro (Španjolska, 4) 6:1, 6:3.

Parovi, polufinale: Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 1) - Ferreiro/Sa (Brazil) 6:2, 6:3, Aspelin/Siljeström (Švedska) - Elgin/Kukuškin (Rusija/Kazahstan) 3:6, 6:3, 13:11.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2011. u 15:27
    Sramotno da Tomas ovako izgubi, Soderling je igra dosta dobro, ali Tomas je bija katastrofalan, zato je takav rezultat. Almagro u velikoj krizi od Wimbledonskog poraza. Nakon vodstva 2:0 prokocka je i izgubija 2:3. Ocekivana pobjeda Davida. Finale, prednost Robinu zbog domaceg terena i slabog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik