Tenis

Čilić kopao tri sata

Ivor Krapac • srijeda, 20.07.2011.
Čilić kopao tri sata
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić uspio je ono što nije pošlo za rukom Ivanu Dodigu na ATP turniru iz serije 500 u Hamburgu. Čilić je u drugom kolu pobijedio njemačkog kvalifikanta Bastiana Knittela, koji je na startu nadjačao Dodiga, ali posao mu nije bio lak. Prošao je nakon točno tri sata, s preokretom nakon breaka zaostatka u trećem setu...

Marin Čilić silno se namučio na putu do pobjede u svojem prvom ovogodišnjem meču na zemlji Hamburga, nakon što je, kao 12. nositelj, bio slobodan u prvom kolu. Njemački kvalifikant Bastian Knittel, 187. tenisač svijeta i pobjednik nad Ivanom Dodigom na početnoj prepreci, bio je ozbiljna prijetnja i mlađem i bolje rangiranom Međugorcu, ali Marin je na koncu ipak pronašao put do pobjede. Trosatni maraton okončan je sa 6:3, 6:7(4) i 6:4 za hrvatskog broja dva.

U prvom setu, Čilić je prošao prvu opasnost u petom gemu, držeći za 3:2 sa spašenom break-loptom, da bi gem kasnije došao do breaka koji se pokazao presudnim u tom dijelu meča. No, u nastavku su stvari postale puno teže.

Asova puno, prvog servisa dovoljno

Na putu do trosatne pobjede, Čilić je zabio 16 asova, gotovo pola u prvom setu, u kojem ih je bilo sedam, dok je postotak ubačaja prvog servisa kroz meč bio toplo-hladan, ali završilo je sa solidnih 57 posto. Za uobičajene Marinove pojmove, i malo iznad prosjeka.

Pogotovo dobro išlo je u trećem setu, sa 67 posto ubačenog prvog servisa u dijelu meča u kojem se vraćao nakon breaka zaostatka. Da je prvi servis bio slabiji, Marin bi bio u još većim problemima s obzirom da mu je u tom setu išlo jako loše nakon drugog servisa - osvojio je samo jedan od 15 odigranih poena.

Drugi set je njemačkom kvalifikantu počeo puno bolje nego prvi, s ranim breakom i vodstvom od 2:0, ali Marin je brzo uzvratio i poravnao na 2:2. U nastavku seta, 12-postavljeni hrvatski adut imao je priliku za break i dolazak do servisa za pobjedu s dvije break-lopte kod 4:4, no Knittel je izvukao obje i time ostao "na površini".

Čilić je imao šansu i u tie-breaku, u kojem je sa suparnikovom dvostrukom pogreškom kod 2:2 prvi došao do mini-breaka, ali iza toga uzeo je još samo jedan poen do kraja seta.

Odluka je, tako, morala pasti u trećoj dionici, u kojoj je Marin opasno "visio". Njemački kvalifikant je kod 2:2 došao do prvog breaka u tom setu, vodio s 4:2, ali kako se pokazalo, nakon toga više nije osvojio ni gem. Drugi hrvatski reket je kod zaostatka od 4:3 vratio break, kod 4:4 izvukao teški servis-gem s pet spašenih break-lopti, 30:40 i četiri Knittelove prednosti, da bi pri vodstvu od 5:4 ponovno oduzeo suparnikov servis i time dovršio težak posao.

Nijemac je Marinu bio puno teži suparnik nego bi sugerirao njegov renking, a za korak dalje, u četvrtak slijedi osmina finala protiv još jednog domaćeg aduta, Tobiasa Kamkea (90.), vlasnika pozivnice. Kamke je u dosadašnjem tijeku turnira bez većih problema prošao dva meča, prvo sa 6:1 i 6:1 protiv Pere Ribe, a potom sa 6:1 i 6:4 u utorak u drugom kolu protiv sedmog nositelja, Argentinca Juana Ignacija Chele.

ATP Hamburg, 20.7.2011., drugo kolo: Čilić (Hrvatska, 12) - Knittel (Njemačka, Q) 6:3, 6:7(4), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 10:36
    Čiliću šta je više ne osuđujem te ali gdje je zapelo? Kažu cura, valjda bi tosad trebalo proć. Nemoj samo da je kocka ili droga. Bio si u Međugorju valjda se skrušio malo hajde kreni čekamo te. I volio bi da odgovoriš na ovaj moj komentar na ovoj stranici. Imaš dosta navijača koji te vole i uztebe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 19:05
    maj best šot servis, kaže silić...
    Obrisan korisnik
  • The Phantom20.07.2011. u 14:48
    Nije valjda nos
    The Phantom
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 14:39
    Kad se on muci sa 180 i nekin igracen svita, onda je stvarno u k.. Gleda san njemaca i sa dodigon, nista posebno, publika ga podrzava. Stvarno nezz sta je s ovin cilicen, katastrofa igra..
    Obrisan korisnik