Nogomet

"Dajte vi nama hotel u Dubrovniku"

Iz Varaždina:Ivana Strahija • srijeda, 03.08.2011.
"Dajte vi nama hotel u Dubrovniku"
Foto: Ivana Strahija

Nitko nikad nije sporio bukureštanskom Dinamu titulu favorita u 3. pretkolu, a nema spora ni da su u uzvratu u Varaždinu favoriti. No, par crtica u izjavama trenera i ostalih ljudi iz klupske uprave dalo je naslutiti da je odnos Rumunja prema Hrvatima dosta podcjenjivački, što im se u prvoj utakmici obilo o glavu.

Proračun Dinama iznosi oko 20 milijuna eura, onaj Varaždina je nominalno na oko 10 milijuna kuna. Dinamo je 88. na Uefinoj klupskoj ljestvici, Varaždin je na 269. mjestu. Dinamo za svog najboljeg igrača Torjea traži 10 milijuna eura od zainteresiranih klubova, Varaždin je svog najboljeg igrača prošle sezone, Josipa Brezovca, prodao za 250 tisuća eura. Favorit utakmice prošlog četvrtka bio je dakle sasvim jasan, a opet je nogomet pokazao svoju nepredvidljivost.

"Razočaran sam rezultatom, mi smo kontrolirali utakmicu u prvom poluvremenu i imali 2:0, mogli smo i do 3:0, ali zbog kolektivne greške cijele ekipe primili smo dva gola. U drugom poluvremenu napadali smo na mahove, nismo uspjeli realizirati inicijativu koju smo imali na terenu", rekao je trener bukureštanskog Dinama Liviu Ciubotariu.

Isti je taj Ciubotariu odigrao 90 minuta protiv Hrvata slavne '98. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kad je u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena, u osmini finala, Šuker okončao nade Rumunja za prolazak u daljnji tijek natjecanja. Trebalo je to iskustvo upozoriti Rumunja da su Hrvati odlični kad je sve protiv njih, ako ga već nije na to upozorio prošlosezonski obrat Hajduka.

Vugrinec

Vjerojatno malo iznerviran podcjenjivačkim odnosom Rumunja prema Hrvatima, izuzetno je zabavan bio Davor Vugrinec, najiskusniji igrač Varaždinaca. On je naime nakon utakmice u Bukureštu, na pitanje rumunjskog novinara koji mu se igrač Dinama najviše svidio odgovorio mrtav-hladan: "Milan Badelj".

"Detaljno smo prostudirali igru Varaždina, znali smo da će igrati na kontranapade, ali su se igrači opustili na 2:0 i više me nisu slušali", zborio je rumunjski trener. On je naime imao tu prednost da u Varaždin pošalje skaute, koji su odgledali utakmicu našeg prvoligaša, a kao odlični domaćini, Varaždinci su s njima u Rumunjsku poslali i snimke svojih utakmica. Istu ljubaznost međutim nisu dobili uzvraćenu, jer su se Rumunji pojavili bez i jedne snimke, iako su zamoljeni za to. Na sreću, pa su se tri snimke našle na internetu, iz čega su se Varaždinci pripremali.

Razočaran remijem, Ciubotariu je kazao: "Dolazimo u Hrvatsku pobijediti. Promijenit ćemo pristup i nadamo se sasvim drukčijem rezultatu. Moral u ekipi je pao, nadam u Varaždin stići s raspoloženom momčadi."

Djelomice je moral Rumunja povraćen s visokih 5:0 u domaćem prvenstvu protiv Gaz Metana u drugom kolu. No, pred prvu utakmicu u Bukureštu, kad su se Rumunji mislili prošetati do 4. pretkola, padale su im na pamet svakakve ideje.

Zanimalo ih je primjerice, može li im Varaždin osigurati smještaj u Dubrovniku, vjerojatno kako bi mogli spojiti ugodno i korisno te se malo i okupati u Jadranu. Po tom scenariju bi Rumunji na dan utakmice čarter letom do Zagreba pa autobusom do stadiona u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu. Bili su malo razočarani kad su im iz NK Varaždina poručili da taj film neće gledati, a očigledno šokirani s 2:2 nakon prvih 90 minuta.

I opet, nitko ne utvara da su Varaždinci u susretu u četvrtak favoriti, no velika je moralna satisfakcija zabrinuti tako bogat klub, koji je zbog podcjenjivanja protivnika sad u škripcu. "Prava bi rana za nas, ne samo zbog navijača, bilo ispadanje iz Europske lige, to bi nam bio i veliki financijski udarac. Moramo znati da je Dinamo dopustio Varaždinu da se vrati u utakmicu, Varaždinci su pokazali da i ekipa skromnih mogućnosti može do dobrog rezultata ako joj se pruži prilika", rekao je predsjednik Dinama Nicolae Badea na posljednjoj konferenciji pred put u Hrvatsku, najavivši punu mobilizaciju igrača i struke.

Živi bili, pa vidjeli. U četvrtak od 17 sati u Varaždinu ćemo sigurno gledati borbu Davida s Golijatom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2011. u 02:43
    Cudi me kako nisu trazili da odsjednu u BANSKIM DVORIMA, mater im j..em cigansku, prepotentnu!! Vuga - kralju!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.08.2011. u 17:41
    ne kužim zakaj su ti rumunji tako samodopadni.. o njima dovoljno govori to da im je hajduk izbacio "pola" lige iz Europe, halooo.. isti taj hajduk nemre osvojit kup srednjeg jadrana..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.08.2011. u 17:26
    ALE ALE
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.08.2011. u 16:52
    Ajmo Varteks!Po novu pobjedu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.08.2011. u 15:10
    ti romunji zaista zaslužuju lekciju
    Obrisan korisnik