Nogomet

Sezona istine za Borussiju Dortmund

Piše:Damir Žbulj • petak, 05.08.2011.
Sezona istine za Borussiju Dortmund
Foto: EPA

Sredinom svibnja odigrano je posljednje kolo prošlosezonskog bundesligaškog prvenstva, a dortmundska Borussia zasluženo je osvojila naslov prvaka. U petak, 5. kolovoza, Urlaub je za njemačke nogometaše završio. Pripreme za novu sezonu su pri kraju, a na fantastičnim njemačkim nogometnim stadionima ponovno ćemo gledati vrhunski nogomet. Naravno, ponovno će Bundesliga, zbog velikog broja naših igrača raspoređenih po klubovima, imati hrvatski šmek.

Tko je pratio i prošlosezonsko izdanje njemačke Bundeslige nije ostao iznenađen fantastičnim izvedbama dortmundske Borussije, koja je apsolutno zasluženo uzela naslov njemačkog prvaka. Fokus samo na nastupe u prvenstvu, uz ispadanje u skupini Europske lige te ranu eliminaciju u DFB Kupu, olakšao im je put do trona, što si ove sezone sigurno neće moći priuštiti. Izlazak na veliku europsku scenu i nastup u Ligi prvaka bit će dodatni izazov za mlade snage Jürgena Kloppa. Prezentacija atraktivnog nogometa i ostvarenje što boljih rezultata i izvan granica Njemačke u elitnom europskom nogometnom natjecanju, sigurno će biti prepreka na putu obrane naslova prvaka. Kvalitetna igra na 'dva fronta' bit će test za ovu ekipu te će se u nadolazećoj sezoni vidjeti pravi kapaciteti dortmundskog sastava.

Borussia (D) i dalje ima mladu, ali izuzetno uigranu i motiviranu momčad, a Kloppov projekt nastavit će se i u novoj sezoni. Naravno, ne kaže se uzalud da se lakše popeti, nego ostat na vrhu. Godina bez naslova za Bayern bila je sve samo ne uspješna. Bavarci osnaženi ulaze u novu sezonu, s Neuerom na vratima te Heynckesom na klupi, kao glavnim adutima, odlučni da vrate izgubljeni primat u njemačkom nogometu natrag u München. No, bez 'milosti s visina' i zdravlja za njihov opasni tandem Robben - Ribery teško da će do cilja prvi. Većini navijača osnovna je želja da u novoj sezoni duo Robbery što manje vremena provede po bolnicama i rehabilitacijskim centrima, a što više na travnjaku.

Što se tiče sastava aktualnog prvaka, većih promjena nije bilo, što bi trebala biti garancija uigranosti, a mlada ekipa bogatija je i iskusnija za jednu, i to slavljeničku, sezonu. Odlazak fantastičnog Sahina u madridski Real sigurno će biti veliki hendikep, ali njega bi trebali nadomjestiti Ilkay Gündogan i naš Perišić, koji će u otvaranju sezone priliku u sastavu tražiti s klupe te će se morati izboriti za mjesto u početnom sastavu. Jedini veći problem za Kloppa u otvaranju sezone izostanak je Lucasa Barriosa, paragvajskog reprezentativca i najboljeg prošlosezonskog strijelca s 16 postignutih golova, koji je avanturu na Copa Americi zaključio neugodnom ozljedom.

Ipak, ne kaže se uzalud da napad dobiva utakmice, ali da obrane osvajaju prvenstva. Koliko god atraktivna i napadačka bila igra dortmundske Borussije prošle sezone, oni su u konačnici zabili 14 golova manje od Bayerna. Ali, što je bilo i odlučujuće, u čitavoj sezoni primili su samo 22 pogotka, gotovo duplo manje od Bavaraca! Čvrsta i sigurna obrana bit će i ove godine ključ na putu k osvajanju naslova, a upravo je to segment ekipe Bayerna u kojemu se glavni Borussijin konkurent najviše osnažio. Jedno je sigurno, očekuje nas još jedna fantastična, uzbudljiva i izjednačena bundesligaška sezona, a jedini sigurni dobitnici bit će navijači i ljubitelji njemačkog nogometa.

Novu sezonu tradicionalno otvara branitelj naslova. U 49. izdanje Bundeslige krenut će u petak na svom Signal Iduna Park stadionu, a protivnik im je Petrićev HSV, koji je radikalno promijenio sastav u odnosu na prošlu sezonu te će imati tešku zadaću u premijernom nastupu stići barem do boda. Od ostalih susreta možemo izdvojiti gostovanje Lakića i Mandžukića s Wolfsburgom kod Kölna Mire Varvodića i Mate Jajala, čiji ugovor je njemački sastav otkupio od talijanske Siene. Stuttgart dočekuje Schalke, debitant u Bundesligi Augsburg dočekuje Freiburg. Na Olimpijskom stadionu u Berlinu Hertha se u ligu vraća protiv Nürnberga, dok Bayern sezonu otvara na Allianz Areni protiv Borussije iz Mönchengladbacha.

Najvažniji transferi

Kod dortmundske Borussije izostanak Sahina trebali bi nadomjestiti Gündogan i Perišić. Najzvučnije pojačanja Bayerna svakako su odlični vratar Manuel Neuer, koji je stigao iz Schalkea te trener Jupp Heynckes, koji bi trebao vratiti pobjednički mentalitet ekipi. Rafinha i Jerome Boateng ojačali su obranu što bi trebala biti njihova najznačajnija pojačanja. Legenda Bavaraca Miro Klose od iduće sezone branit će boje rimskog Lazija, dok je Hamit Altintop München zamijenio Madridom, potpisavši ugovor za Real.

U Bayer je iz Mainza stigao odlični napadač Andre Schürrle, dok je još jedan važan kotačić dobrih partija Mainza ove sezone, Lewis Holtby završio u Schalkeu, zajedno s Rumunjom Maricom. HSV su napustili Van Nistelrooy, Rost, Mathijsen, Ze Roberto, Trochowski, Benjamin i Pitroipa, pristigala su četvorica 'otpisanih' iz Chelseaja, među njima i Bruma i Mancienne te je pitanje kakvu će ekipu u Hamburgu imati naš Petrić. Hertha će u novu sezonu s Kraftom na vratima i Ottlom u vezi, koji su stigli iz Bayerna, dok je Wolfsburg, uz našeg Lakića, osigurao i Christiana Träscha, odličnog veznjaka pristiglog iz Stuttgarta.

Favoriti

Naravno, glavni favoriti za osvajanje trofeja bit će ove sezone Bayern te branitelj naslova dortmundska Borussia. U Dortmundu je većina igrača ostala na okupu, mladi igrači poput Subotića, Götzea, Lewandowskog, Hummelsa, Großkreutza, Svena Bendera, Kagawe ili Schmelzera bogatiji su za iskustvo pobjedničke sezone, još ako se odlično uklope novopristigli Perišić i Gündogan te nadomjeste odlazak Sahina, Borussia će sigurno biti u samom vrhu njemačkog nogometa, ako ne i ponovno na najvišoj stepenici. O Bavarcima ne treba trošiti puno riječi, jer su oni svake godine 'papirnati' favoriti za osvajanje naslova. Jedino je pitanje mogu li ostvariti u potpunosti kapacitete koje ima njihova momčad. Novi je trener, nova taktika. Obrana je doživjela rekonstrukciju, pitanje je koliko će biti zdravi i spremni Ribery i Robben kroz čitavu sezonu. Müller i Schweinsteiger bit će nositelji igre, odlični mladi Kroos sve je bliže prvom sastavu, a s igračem poput Gomeza, koji vam po sezoni osigura 28 prvenstvenih pogodaka, jedino se i možete nadati naslovu prvaka.

Moguća iznenađenja

Ekipa kojoj je Felix Magath na čelu sigurno se svake godine može nadati dobrim rezultatima. Prošla sezone bila je u Wolfsburgu za zaborav, ali nakon što je posložio redove Vukova, s našim napadačkim dvojcem u vrhu napada, sigurno može očekivati napredak. Na klupi Kölna novo je lice. Norvežanin Stale Solbakken osvajao je naslove u Danskoj s Kopenhagenom i mogao bi u Njemačkoj napraviti solidne stvari.

Prošlosezonski hit prvenstva, Mainz, ostao je bez dvojice najboljih igrača, već su ispali iz europskih natjecanja od anonimnih Rumunja te bi ova sezona mogla biti izuzetno teška za njih. HSV je napravio 'propuh' u svlačionici i pitanje je koliko će Michael Oenning biti u stanju voditi respektabilnog prvoligaša. Bayer je prošlu sezonu osvojio drugo mjesto, no, ostali su bez glavnog stratega zaslužnog za taj uspjeh. Momčad je manje više ostala ista pa je pitanje kakve će rezultat s njima ostvariti Robin Dutt

Novo društvo

Prošle sezone ligu su napustili St. Pauli i Eintracht, vratila se berlinska Hertha, dok je za Augsburg ovo debitantska sezona u njemačkoj Bundesligi. Berlinski sastav osnažio je momčad, spremni su za nove izazove te sigurno očekuju plasman u gornji dom bundesligaške ljestvice. predvodi ih kapetan Andre Mijatović, dok će još jednu sezonu za dokazivanje na klupi imati bivši proslavljeni njemački internacionalac Markus Babbel. Augsburgu će jedini i osnovni cilj biti sačuvati prvoligaški status, što će im pored ovakve konkurencije biti izuzetno teško.

Obratite pažnju na...

Možemo Vam samo reći: ''Obratite pažnju na Bundesligu iduće sezone''! Odlična Borussia, Bayern u lovu na naslov, svake godine neki od klubova ugodno iznenade visokim plasmanom, dok se renomirani sastavi bore za opstanak. Fantastični stadioni, odlični navijači, velika gledanost, napadački nogomet s mnoštvo postignutih golova, uz brojnu igračku koloniju naših nogometaša.

Hrvatski kutak

Ivica Olić (Bayern): Ivica se vratio nakon ozljede, spreman je za najveće napore, ali je pitanje koliko će novi trener imati povjerenja u njegove sposobnosti. Ponovno će morati, kao i kod Van Gaala, iznova dokazivati svoju vrijednost, ali se nadama kako će i ovoga puta u tome uspjeti. Neće biti prva napadačka opcija Bavaraca u početku sezone.

Danijel Pranjić (Bayern): Dolaskom Boatenga ostao bez mjesta u zadnjoj liniji. Morat će se izboriti za povjerenje trenera na poziciji zadnjeg veznog igrača ili na krilu.

Ivan Perišić (Borussia Dortmund): Stigao kao veliko, ali i skupo, pojačanje. Trener od njega očekuje velike stvari, ali na početku sezone utakmice će počinjati s klupe. Klopp će procijeniti kada će završiti njegov proces prilagodbe na njemački nogomet.

Mario Mandžukić (Wolfsburg): Pred kraj prošle sezone Magath mu je pronašao pravu poziciju u vrhu napada. Mandžukić je na ukazano povjerenje uzvratio ključnim golovima za očuvanje prvoligaškog statusa te će sigurno biti udarna igla Vukova u startu nove sezone.

Srđan Lakić (Wolfsburg): Borit će se s Helmesom i Tuncayem za poziciju u momčadi. No, poznavajući Magatha, bit će vremena i mjesta za sve napadače, tako i za Lakića, da dobe zasluženu priliku.

Mladen Petrić (HSV): Petrić prolazi kroz čudnu fazu u Hamburgu. Sigurno je najbolji napadač te ekipe, ali trakavica oko produljenja ugovora i ambicija ovosezonske momčadi sigurno će utjecati na njegova izdanja.

Josip Šimunić (Hoffenheim): Joe ne zna što može očekivati od nove sezone. Bio je na rubu dolaska u Hrvatsku, spominjali su se i Dinamo i Hajduk. Na kraju su mu iz kluba javili kako ga ne puštaju te kako računaju na njegove usluge i iduće sezone. Pitanje je koliko će igrati kod trenera Stanislawskog.

Boris Vukčević (Hoffenheim): Mladi Boris Vukčević trenutno je ozlijeđen. Očekuje se njegov povratak na teren u rujnu, a mogao bi biti jedno od ugodnijih iznenađenja iduće sezone.

Miro Varvodić (Köln): Varvodić će i iduće sezone vjerojatno biti drugi vratar Kölna, iza Rensinga. Prilike će dobiti 'na kapaljku', ali Miro ima tek 22 godine i sigurno su tek najbolji golmanski dani pred njim.

Mato Jajalo (Köln): Jajalo je konačno sredio papire i osigura trajni ugovor u Njemačkoj. Standardan prošle sezone, ako nastavi u tom smjeru, mogao bi 23-godišnjak uskoro pokucati na vrata i nacionalne reprezentacije.

Petar Slišković (Mainz): Mladi, 20-godišnji Slišković polako je krajem prošle sezone počeo dobivati priliku u ekipi Mainza. Vjerojatno će tako biti i ove godine.

Ivo Iličević (Kaiserslautern): Iličević je svojim dobrim partijama zaslužio i poziv Slavena Bilića, sigurno će i u idućoj sezoni biti nositelj igre i jedan od glavnih igrača Kaiserslauterna.

Stiven Rivić (Kaiserslautern): Rivić će vjerojatno i ove sezone u redovima Crvenih vragova biti samo pomoćni igrač, koji će dobiti priliku u rotaciji momčadi.

Andre Mijatović (Hertha): Kapetan ekipe, bit će sigurno stožerni obrambeni igrač berlinskog sastava.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3387:23+6487
2Bayern 3392:41+5172
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3375:37+3864
5Borussia D. 3364:43+2160
6Eintracht Frankfurt 3349:48+146
7Hoffenheim 3362:64-243
8Freiburg 3344:56-1242
9Heidenheim 3346:54-839
10Augsburg 3349:58-939
11Werder Bremen 3344:53-939
12Wolfsburg 3340:53-1337
13Borussia M. 3356:63-734
14Bochum 3341:70-2933
15Mainz 05 3336:50-1432
16Union Berlin 3331:57-2630
17Köln 3327:56-2927
18Darmstadt 3330:82-5217

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2011. u 19:15
    Borussia je broja jedan ostalo je nevazno bayern je sramota i prevara otkako su na alianz areni!
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade06.08.2011. u 11:03
    Svi na Eurosport 2 i Sport 1 GLEDATI bUNDESLIGU!!!
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik05.08.2011. u 19:04
    Uvijek se za naslov bore 3-4 momčadi, ali ove sezone Bayern osvaja. Konačno su pokriveni na svim pozicijama. Bilo bi mi drago da od ove godine 4 mjesta za ligu prvaka ostala 3 osvoje Dortmund, Bayer i Wolfsburg. Oni bi uz Bayern dostojno predstavili bundesligu u idućoj sezoni lige prvaka. I... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2011. u 18:53
    Ne bih baš borbu za prvaka sveo na dva slova, po tome je Bundesliga zanimljivija od ostalih najjačih liga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2011. u 18:12
    sve je jasno. Nur der BVB
    Obrisan korisnik

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3387:23+6487
2Bayern 3392:41+5172
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3375:37+3864
5Borussia D. 3364:43+2160
6Eintracht Frankfurt 3349:48+146
7Hoffenheim 3362:64-243
8Freiburg 3344:56-1242
9Heidenheim 3346:54-839
10Augsburg 3349:58-939
11Werder Bremen 3344:53-939
12Wolfsburg 3340:53-1337
13Borussia M. 3356:63-734
14Bochum 3341:70-2933
15Mainz 05 3336:50-1432
16Union Berlin 3331:57-2630
17Köln 3327:56-2927
18Darmstadt 3330:82-5217