Tenis

Del Potro projurio do Čilića

Ivor Krapac • utorak, 09.08.2011.
Del Potro projurio do Čilića
Foto: Kristijan Komarica

Po očekivanju, Marin Čilić će se u drugom kolu Masters 1000 turnira u Montrealu sresti s Juanom Martinom Del Potrom. Nakon što je Čilić opravdao ulogu favorita protiv Andreasa Seppija, 16-postavljeni Argentinac je nešto kasnije na startu pokazao previše za ljevorukog Finca Jarkka Nieminena, prepustivši mu samo četiri gema...

Juan Martin Del Potro trebao je malo više od sat vremena za prvi ovogodišnji korak u Kanadi. Vodeći argentinski tenisač, finalist ovog turnira iz pretprošle godine, proslavio je 6:4 i 6:0 protiv Jarkka Nieminena u meču u kojem je rano stekao break prednosti i u nastavku se više nije osvrtao. U drugoj dionici je išlo samo u jednom smjeru, tim setom je Argentinac bio osobito zadovoljan.

"Igrao sam puno bolje u drugom", osvrnuo se nakon pobjede: "Imao sam više samopouzdanja, bolje potezao forhendom i bio uvjerljiviji na servisu. Nakon što osvojiš prvi set, ponekad se dogodi da osjećaš da je kontrola meča tvoja, a to se meni dogodilo ovog puta. Pokušavao sam različite stvari, igrao sam dobro".

Đoković nagrađen za prvo mjesto

U očekivanju svojeg prvog nastupa u singlu, Novak Đoković u ponedjeljak je bio na terenu u prvom kolu parova, uz pobjedu u kombinaciji s Jankom Tipsarevićem, a primio je i trofej za preuzimanje prvog mjesta na svijetu, što ga je ranije ovog ljeta osigurao na putu do wimbledonskog naslova. Na kratkoj svečanosti trofej mu je uručio Adam Helfant, prvi čovjek ATP-a, a 24-godišnji Beograđanin istaknuo je koliko ga ovo čini ponosnim.

"Ogromna je čast držati ovaj trofej u rukama uzimajući u obzir koliko je velikih tenisača imalo tu priliku prije mene", komentirao je prvi na svijetu, 25. igrač koji se popeo na vrh otkako je 1973. godine uvedeno kompjutersko računanje renkinga: "Posebno sam sretan što sam trofej primio ovdje, na turniru na kojem sam 2007. osvojio dotad najveći naslov u karijeri".

Slijedi Marin Čilić, protiv kojeg Del Potro ima 3-1 u međusobnom omjeru, uz pobjedu i u njihovom jedinom ovogodišnjem susretu, na zemlji Madrida. Tada je u drugom kolu prošao s glatkih 6:3 i 6:0, bez obzira na ozljedu kuka zbog koje je kolo kasnije bez borbe predao Rafaelu Nadalu, dok se jedina Čilićeva pobjeda dogodila početkom prošle sezone u osmini finala Australian Opena, kada je slavio s 5:7, 6:4, 7:5, 5:7 i 6:3.

Novi ogled na rasporedu je u utorak po lokalnom, a u noći s utorka na srijedu po našem vremenu, ne prije 1:30 iza ponoći na Terenu BN, drugom najvećem u teniskom kompleksu ovog Masters 1000 turnira.

Uz Del Potra, u ponedjeljak su u akciji bila još dvojica nositelja. Stanislas Wawrinka (14.) je sa 6:1 i 6:4 ispratio Davida Nalbandiana, koji je očito jako daleko od nekadašnje forme, dok se Jo-Wilfried Tsonga (13.) nije dao iznenaditi protiv Fabija Fogninija. Francuz je slavio sa 6:4, 7:6(0) i time osigurao drugo kolo protiv Bernarda Tomica, Australca hrvatskih korijena, koji je na startu sa 7:6(5) i 6:3 nadjačao Yen-Hsuna Lua, sretnog gubitnika s Kineskog Tajpeha.

I Tsongi i Tomicu ovo je bio prvi turnirski nastup nakon uspješno odrađenog Wimbledona. Francuz je na londonskoj travi bio polufinalist, dok je 18-godišnji Australac iznenadio dolaskom do četvrtfinala.

Novak Đoković saznao je svojeg prvog protivnika. U utorak po lokalnom, a u noći s utorka na srijedu po našem vremenu srest će se s Nikolajem Davidenkom, koji je na startu sa 6:3 i 6:3 bio bolji od talijanskog kvalifikanta Flavija Cipolle. Nekada bi ogled Đokovića i Davidenka bio puno zvučniji meč, ali s obzirom da Rus ove sezone najčešće izgleda kao tenisač na zalazu, svjetski broj jedan će ovog puta biti izraziti favorit.

ATP Masters 1000 Montreal, 8.8.2011., prvo kolo: Davidenko (Rusija) - Cipolla (Italija, Q) 6:3, 6:3, Del Potro (Argentina, 16) - J. Nieminen (Finska) 6:4, 6:0, Bogomolov Jr. (SAD, Q) - Mannarino (Francuska) 6:2, 7:6(4), Tomic (Australija, WC) - Lu (Kineski Tajpeh, LL) 7:6(5), 6:3, Tsonga (Francuska, 13) - Fognini (Italija) 6:4, 7:6(0), Bellucci (Brazil) - Golubev (Kazahstan) 7:5, 7:6(6), Gulbis (Latvija, WC) - Ferrero (Španjolska) 3:6, 6:1, 7:5, Wawrinka (Švicarska, 14) - Nalbandian (Argentina) 6:1, 6:4, Anderson (JAR) - Andujar (Španjolska) 6:4, 6:4, Dolgopolov (Ukrajina) - Chvojka (Kanada, WC) 6:3, 5:7, 6:4.

Parovi, prvo kolo: F. Lopez/Verdasco (Španjolska) - V. Pospisil/Shamasdin (Kanada, WC) 6:4, 6:3, Berdych/Mayer (Češka/Njemačka) - M. Lopez/Nadal (Španjolska) 6:3, 7:6(5), N. Đoković/Tipsarević (Srbija) - Knowles/Petzschner (Bahami/Njemačka) 5:7, 6:3, 12:10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2011. u 13:19
    "Del Potro projurio preko Čilića" Nazalost to bi vrlo lako mogao bit naslov sutrasnjeg clanka!
    Obrisan korisnik