Tenis

Južnoafrikanac posramio Murraya

Ivor Krapac • utorak, 09.08.2011.
Južnoafrikanac posramio Murraya
Foto: EPA

Prvi meč drugog kola Masters 1000 turnira u Montrealu donio je veliko iznenađenje u režiji Kevina Andersona. Vodeći južnoafrički tenisač, koji će u rujnu biti glavna prijetnja hrvatskim reprezentativcima u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, ispratio je četvrtog nositelja Andyja Murraya, pobjednika posljednja dva izdanja turnira u Kanadi. Ivo Karlović saznao je svojeg suparnika u drugom kolu - bit će to Philipp Petzschner, koji je zaskočio Gillesa Simona...

Za razliku od prošle dvije godine, preklani u Montrealu, a prošle sezone u Torontu, Andy Murray ovog puta neće otići do kraja na kanadskom Masters 1000 turniru. Nakon što je bio slobodan na startu, oprostio se već na početnoj prepreci, u drugom kolu, a način na koji se to dogodilo bio je osobito neočekivan - Kevin Anderson prepustio mu je samo četiri gema, prošavši sa 6:3 i 6:1, za samo sat i deset minuta.

Izletio i Južni

Uz Murraya i Simona, u utorak se od Montreala oprostio još jedan postavljeni tenisač, 11. nositelj Mihail Južni. Prvi ruski reket pao je u tie-breaku trećeg seta, s 3:6, 6:3 i 7:6(4) u korist Michaela Llodre, čime je nastavio trend loših nastupa na kanadskom Masters 1000 turniru.

Južni je samo dvaput dolazio do osmine finala, 2007. i '09. u Montrealu, dok je u preostalih sedam nastupa, uključujući i ovogodišnji, gubio u prvom ili drugom kolu.

Murrayu se, tako, dogodilo razočaranje jednako onom sa sjevernoameričkih Masters 1000 turnira u prvom dijelu sezone, s porazima u prvom nastupu u Indian Wellsu (Donald Young) i Miamiju (Alex Bogomolov Jr.). Tada mu je, pretpostavljalo se, u glavi još bio bolni poraz od Novaka Đokovića u finalu Australian Opena s početka sezone, a je li u ovom slučaju još osjećao posljedice Wimbledona, s ispadanjem u polufinalnom ogledu s Rafaelom Nadalom, možemo jedino nagađati.

Nakon poraza i samo četiri uhvaćena gema protiv 203 cm visokog Južnoafrikanca, četvrtopostavljeni Škot je uglavnom govorio samo o slabom danu. "Ponekad se može dogoditi promašaj s pripremom, ali spremao sam se kao što i inače radim za ovaj dio sezone. Jednostavno, dogodio se loš dan, nešto slično već mi se dogodilo ranije ove godine, a i lani".

"Osjećao sam se jako sporo, nisam uspio ući u meč kako treba. Počeo sam oba seta jako, jako loše, što ne pomaže protiv čovjeka s tako dobrim servisom kao što je Kevin. Svaki put kada je došao na mrežu, malo sam kasnio na lopticu, rano sam dolazio u podređen položaj u svakoj izmjeni i općenito, nisam se kretao najbolje", opisao je posrnuli dvostruki branitelj naslova.

Ivo Karlović će se u srijedu u drugom kolu sresti s Nijemcem Philippom Petzschnerom, koji je nastavio niz iz kvalifikacija i na prvoj prepreci u glavnom ždrijebu sa 7:5 i 6:2 iznenadio devetog nositelja Gillesa Simona. Francuz je došao u Montreal u dobroj formi, nedavno je osvojio turnir iz serije 500 na zemlji Hamburga i vratio se nadomak prvih deset na svijetu, na 11. mjesto ATP ljestvice, ali kako je otkrio, u prvom meču na tvrdoj podlozi mučila ga je bol u vratu koju je osjetio na treningu, ostavljajući ga bez mogućnosti da odigra najbolje što zna.

Federer protiv kanadskog iznenađenja

Očekivao se Juan Ignacio Chela, ali umjesto iskusnog Argentinca, Roger Federer će se u srijedu u svojem prvom ovogodišnjem meču u Montrealu sresti s Vasekom Pospisilom, 21-godišnjim Kanađaninom čeških korijena. Domaći adut, 155. na svijetu, iskoristio je pozivnicu za glavni ždrijeb s 4:6, 6:3 i 6:4 protiv Chele, a sada, s još manje pritiska, može uživati u svojem sljedećem meču.

Naravno, u slučaju da Federer ne bude jako nemilosrdan.

Karlu će, tako, u borbi za proboj u osminu finala s druge strane mreže biti 27-godišnji Nijemac, 80. na svijetu, protiv kojeg je ove sezone u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u Zagrebu izgubio u odlučujućem petom singlu, sa 6:4, 7:6(3) i 7:6(5), a dan prije toga, i u meču parova, u kojima je Ivo igrao s Ivanom Dodigom, a Petzschner s Christopherom Kasom.

Raniji međusobni susreti u singlu bili su uspješniji u Karloviću, koji je slavio u njihova oba dvoboja na ATP Touru, sa 6:3 i 6:4 prije dvije godine u prvom kolu Zagreba i 6:3, 7:6(3) u lanjskom prvom kolu Delray Beacha. Prvi put sastali su se još 2005. na Challengeru u Monsu, također na startu turnira, kada je Petzschner prošao sa 7:6(3) i 6:1.

ATP Masters 1000 Montreal, 9.8.2011., prvo kolo: Troicki (Srbija, 12) - Yani (SAD, Q) 2:6, 6:3, 6:1, Pospisil (Kanada, WC) - Chela (Argentina) 4:6, 6:3, 6:4, Gasquet (Francuska, 10) - Mayer (Njemačka) 6:3, 6:2, Stahovsky (Ukrajina) - Kohlschreiber (Njemačka) 6:2, 7:5, Llodra (Francuska) - Južni (Rusija, 11) 3:6, 6:3, 7:6(4), Russell (SAD, Q) - Montanes (Španjolska) 7:5, 6:2, Petzschner (Njemačka, Q) - Simon (Francuska, 9) 7:5, 6:2, Tipsarević (Srbija) - Falla (Kolumbija, Q) 7:5, 6:1.

Drugo kolo: Anderson (JAR) - Murray (Velika Britanija, 4) 6:3, 6:1.

Parovi, prvo kolo: Hanley/Soares (Australija/Brazil) - Almagro/Dlouhy (Španjolska/Češka) 6:3, 6:2, Tsonga/Wawrinka (Francuska/Švicarska) - Dolgopolov/Norman (Ukrajina/Belgija) 6:2, 6:4.

Osmina finala: Berdych/Mayer (Češka/Njemačka) - Bhupathi/Paes (Indija, 3) 6:1, 7:6(9).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bubici10.08.2011. u 08:55
    Taj Murray još samo GS igra za ozbiljno.
    bubici