Nogomet

Engleski start, Bayern kod Mandžukića i Lakića

Sportnet • petak, 12.08.2011.
Engleski start, Bayern kod Mandžukića i Lakića
Foto: EPA

Njemačkoj i Francuskoj, u kojima su prvenstva počela već prošli vikend, pridružuje se i Engleska početkom vrlo iščekivane sezone. Bundesliga će ponuditi jedan veliki okršaj s mogućim "hrvatskim štihom"...

Nepuna tri mjeseca po završetku jedne od najuzbudljivijih sezona Premier lige, 20 najjačih engleskih klubova na novom je početku. Polazišna točka još samo ovoga vikenda za sve je ista, bez obzira na raznolikost ciljeva i ambicija. Prvi vikend rezerviran je za devet prvoligaških dvoboja, a zbog nereda u Londonu odgođen je ogled Tottenhama i Evertona.

Premda u uvodnom kolu vlada oskudica istinskih derbija, mnogi će pogledi biti usmjereni prema Newcastleu, gdje u subotu u goste istoimenom domaćinu stiže Arsenal. Prošle sezone ova su dva kluba na St. James Parku priredili pravu poslasticu s čak osam pogodaka i nevjerojatnim povratkom Svraka u utakmicu, a bit će zanimljivo vidjeti Topnike bez kapetana Cesca Fabregasa, koji je pred vratima Barcelone, te Samira Nasrija, koji će karijeru po svemu sudeći nastaviti u Manchester Cityju.

Aktualni prvak Manchester United neće biti aktivan sve do nedjelje navečer, kada obranu naslova otvara u ogledu s West Bromwich Albionom, a istoga dana Chelsea će putevima splitskog Hajduka bodove tražiti protiv Stoke Cityja na Britanniji. Znatno pojačani Manchester City svoju će sezonu otvoriti tek u ponedjeljak ogledom s prvim velškim premierligašem, a od Hrvata bit će aktivan tek Ivan Klasnić, njegov Bolton odmjerit će snage s još jednim novim prvoligašem, Queens Park Rangersima.

Drugo kolo njemačkog prvenstva igra se samo u subotu i nedjelju, zbog reprezentativnih obaveza ne igra se utakmica u petak. Branitelj naslova, dortmundska Borussia, u drugom kolu ide u goste Hoffenheimu Joea Šimunića i Borisa Vukčevića. U redovima Žuto-crnih može se očekivati mogući nastup Ivana Perišića.

Derbi kola igra se u Wolfsburgu, Mandžukić i Lakić čekaju "nabrijani" Bayern Olića i Pranjića. Vukovi su nakon impresivne pobjede u Kölnu (3:0) puni samopouzdanja, dok će Bavarci igrati pod teretom šokantnog poraza od Borussije Mönchengladbach. Felix Magath vjerojatno će dati Mandžukiću priliku od prve minute, a mogao bi igrati i Lakić, dok hrvatski dvojac iz Bayerna nije bio niti na klupi u prvoj utakmici pa je teško prognozirati hoće li nastupiti.

Od ostalih susreta izdvajaju se obračuni Leverkusena i Werdera, te Schalkea i Kölna. Petrićev HSV će ugostiti Herthu koju će kao kapetan predvoditi Andre Mijatović, a snage će odmjeriti i prošlogodišnja iznenađenja Bundeslige, Nürnberg i Hannover.

S prvog mjesta u drugo kolo francuskog prvenstva ulazi Rennes, koji je s 5:1 na otvaranju pobijedio Dijon, a pod posebnim će povećalom biti i u drugih 90 minuta Le Championnata. Naime, u goste mu dolazi PSG, momčad koju svi žele vidjeti na djelu nakon velikih ulaganja katarskih vlasnika. Parižani su tako na neugodnom terenu za iskupljenje za uvodni poraz od Lorienta pred domaćom publikom.

Prvak Lille u posljednjoj će utakmici kola ugostiti Montpellier, koji također istrčava na teren dobro raspoložen, zahvaljujući uvodnoj pobjedi nad Auxerreom. Auxerre pak ugošćuje uvijek ambiciozni Marseille u susretu koji mnogo obećava.

Lyon našeg reprezentativca Dejana Lovrena uvodnu će pobjedu u Nici pokušati nadograditi i uspjehom na Gerlandu protiv novog prvoligaša Ajaccioa. Premijera u prvoj ligi na svom stadionu očekuje i Evian TG, momčad koja je strelovitom brzinom stigla u elitni razred francuskog nogometa. U povijesne knjige kao protivnik upisat će im se Nice, a domaćini vjeruju da mogu do prve pobjede, nakon što su u prvom kolu prokockali vodstvo 2:0 kod Bresta i odigrali tek neriješeno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2011. u 13:49
    današnji datum mi je važniji od bilo kojeg blagdana.. starta premiership..
    Obrisan korisnik
  • Tonco13.08.2011. u 10:13
    wolfsburg-bayern derbi vikenda, steta da cemo gledat samo jednog od cetri hrvata na toj utakmici
    Tonco
  • zrinkec13.08.2011. u 10:02
    Ludnica kreće :D
    zrinkec
  • beaver13.08.2011. u 02:17
    Hoffenheim - Borussia Dortmund to gledam ako nadjem stream...a biti ce...joe da cuva Perisica pa gdje pukne da pukne :-)
    beaver
  • Ronaldo912.08.2011. u 21:55
    e ovo se čekalo,počinje Europsko nogometno ludilo ;) u srijedu napokon pacijent, uuu ;D
    Ronaldo9