Nogomet

Video: Helsinki iznenadio Schalke

Damir Žbulj • četvrtak, 18.08.2011.
Video: Helsinki iznenadio Schalke
Foto: EPA

Odigrane su i prve utakmice posljednje, playoff faze, za ulazak u skupine Europske lige. Schalke je neugodno iznenadio svoje navijače porazom od Helsinkija, kojeg je na putu do moguće Lige prvaka izbacio zagrebački Dinamo. Stoke je minimalnom pobjedom svladao švicarski Thun u gostima, dok je Dinamo iz Bukurešta, ovosezonski poznanik Varaždinaca, poražen na gostovanju u Ukrajini. Pomalo iznenađujuća je i uvjerljiva pobjeda Maccabija iz Tel Aviva, koji je s tri pogotka u mreži ispratio grčki Panathinaikos .

Europska liga stigla je u svoju playoff fazu. Nažalost, nema više naših predstavnika, Varaždin je, nakon pruženog dobrog otpora, ispao od Dinama iz Bukurešta. Hajdukov put prema ponovnom ulasku u Europsku ligu zaustavio je engleski Stoke, koji je u dvije utakmice pokazao ipak više od Splićana.

Hajdukov 'krvnik' Stoke gostovao je kod švicarskog Thuna. Englezi su na krilima svoje karakteristične igre stigli do identične pobjede, kakve su ostvarili i u susretima protiv splitskog sastava. Za minimalnu 0:1 pobjedu pobrinuo se Danny Pugh pogotkom u 18. minuti utakmice. Golova do kraja nije više bilo, a domaći sastav je u sudačkoj nadoknadi ostao i bez vratara Da Coste, koji je zaradio isključenje i neće biti na raspolaganju ekipi u uzvratu na Britanniji. U sastavu domaćih čitav susret odigrao je i bivši igrač Hajduka, 32-godišnji branič Stipe Matić.

Schalke je u ždrijebu dobio Helsinki, protivnika kojeg je Dinamo izbacio na ovosezonskom putu u Ligi prvaka. Činilo se kako njemački sastav neće imati problema s Fincima, ali rezultat ovog dvoboja pokazuje koliko je u stvari zagrebački sastav napravio dobar posao u Europi.

Finci su na svom travnjaku porazili favorizirani Schalke, koji je zaigrao gotovo u najjačem sastavu. Jedino Raul nije doputovao u Helsinki, no, i bez njega Huntelaar i ekipa trebali su zabiti barem pogodak. Veliku prednost Helsinkiju pred uzvrat osigurao je Teemu Pukki, koji je s dva pogotka, u 18. i 54. minuti, potopio sastav iz Gelsenkirchena, za konačnih 2:0.

Potresi koji 'drmaju' grčkim nogometom izgleda da su utjecali i na nastupe klubova u europskim natjecanjima. Panathinaikos je gostovao u Izraelu kod Maccabija iz Tel Aviva i nije se dobro proveo. Domaći su utrpali u mrežu Grka čak tri pogotka i tako se velikim koracima približio jednoj od skupina Europske lige. Pogodaka nije bilo sve do 61. minute kada Konate Maccabi dovodi u prednost. Atar u 67. minuti iz penala povisuje na 2:0, dok je isti igrač u posljednjim trenucima utakmice, svojim drugim pogotkom, trećim za domaći sastav, vjerojatno zapečatio ovosezonsku europsku sudbinu Panathinaikosa.

Kijevski Dinamo, za koji je naš reprezentativac Ognjen Vukojević odigrao čitavih 90. minuta, svladao je Litex 1:2 i tako već u prvom susretu odškrinuo vrata skupina Europske lige. Ninković je goste u prednost doveo već u sedmoj minuti, realiziravši kazneni udarac. Yanev je već u 13. minuti poravnao rezultat na 1:1. No, Ideye Brown, 13 minuta prije kraja postiže drugi pogodak za Ukrajince i sigurniji uzvrat u Kijevu.

Utakmicu punu pogodaka i preokreta vidjeli su gledatelji u Gruziji. Zestafoni je ugostio belgijski Club Brugge, a već nakon pola sata igre našli su se u zaostatku od dva pogotka. Akpala u 27. minuti i Rafaelov samo nekoliko minuta kasnije goste dovode u veliku prednost, kojom se i odlazi na odmor. Nastavak susreta donosi i pogotke domaćih. Gelashvili u 59. minuti i Dvali u 74. vraćaju nadu u pozitivan rezultat za gruzijskog predstavnika, poravnavši na 2:2.

Nije dugo trajala rezultatska izjednačenost, jer Hoefkens u 73. minuti ponovno vraća prednost na belgijsku stranu. Kakvu takvu nadu za uzvrat domaćima vraća Gelashvili, svojim drugim pogotkom, sedam minuta prije kraja, poravnava na 3:3, što je bio i konačni rezultat.

Bukureštanski Dinamo je, nakon izbacivanja našeg Varaždina, gostovao kod ukrajinske Vorskle, koja je do važne pobjede stigla u samoj završnici utakmice. Domaći su preko Kryvosheyenka stigli u prednost nakon pola sata igre, no, Marius Niculae u 59. minuti izjednačuje na 1:1. Samo pet munta kasnije, gosti ostaju s desetoricom na terenu, drugi žuti karton zaradio je Grigore. Domaći nogometaši iskoristili su brojčanu prednost minutu prije isteka regularnog vremena kada Pavlo Rebenok donosi pobjedu Ukrajincima.

Nogometaši Sparte iz Praga proboj u skupine Europske lige tražili su preko rumunjskog Vasluija. Kod Čeha je standardnu poziciju odigrao i Manuel Pamić, svih 90 minuta, no, njegova ekipa nije stigla do povoljnog rezultata. Poveli su Rumunji već u 13. minuti utakmice, kada je Mike Temwanjera poslao loptu u mrežu. Do poluvremena su domaći nogometaši povećali prednost, u 37. minuti Milanov je zabio za 2:0, što je na kraju bio i konačan rezultat.

Moskovski Lokomotiv je na svom travnjaku stigao do uvjerljive pobjede nad Spartakom iz Trnave. I u ovom dvoboju sve dvojbe oko pobjednika bile su riješene već u prvom poluvremenu. Renat Jambaev je u 34. minuti zabio za 1:0, da bi Maicon, nakon samo tri minute zapečatio sudbinu gostiju. Napomenimo kako je za Lokomotiv od prve minute zaigrao i bivši igrač Hajduka Senijad Ibričić, no, na terenu je proveo samo 66. minuta.

Legia je, bez našeg Ivice Vrdoljaka u sastavu, u Varšavi dočekala moskovski Spartak. Nakon ranog vodstva domaćih, već u trećoj minuti zabio je Radović, mreže su mirovale sve do 52. minute. Gosti su dobru igru okrunili pogotkom Arija. Radović je u 69. minuti, svojim drugim pogotkom, ponovno doveo Legiju u prednost, no, dvostruki strijelac i na drugoj strani terena, Ari, pogotkom u 71. minuti donosi Spartaku neodlučen rezultat i veliku prednost za uzvrat. Kod Rusa Filip Ozobić nije se našao u sastavu za ovu utakmicu.

Ekranas, ovogodišnji predstavnik Litve u natjecanju, minimalno je slavio protiv Hapoela iz Tel Aviva. Pogodaka nije bilo sve do završnice utakmice, a gol odluke postiže Mantas Samusiovas, osam minuta prije kraja dvoboja. Bečka Austrija je stigla do uvjerljive pobjede nad Gaz Metanom. Tri pogotka završila su rumunjskoj mreži, Linz u sedmoj i dvostruki strijelac Barazite, u 45. i 61. minuti, osigurali su pobjedu. No, pogodak nade za goste postigao je Breeveld i tako Rumunjima sačuvao i male izglede za prolaz. Kod domaćih je Kaja Rogulj čitav susret odgledao s klupe za rezervne igrače.

Norveški Aalesunds svladao je AZ Alkmaar 2:1, golovima Barrantes u 14. minuti, iz kaznenog udarca, a isti igrač upisao se u strijelce 15 minuta prije kraja dvoboja. Pogodak u gostima za Nizozemce zabio je Martens u 31. minuti utakmice. Ciparska Omonija je identičnim 2:1 rezultatom stigla do prednosti pred uzvrat protiv Red Bull Salzburga. Gosti iz Austrije poveli su nakon samo tri minute igre golom Alana., no, Freddy u 35. minuti i Leandro, u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela, osiguravaju pobjedu za domaće.

Susjedski dvoboj odigrali su rumunjska Steaua i bugarski CSKA iz Sofije. Domaći su stigli do uvjerljive 2:0 pobjede. Pogodak u svakom poluvremenu bio je dovoljan za slavlje, a u strijelce su se upisali Galamaz u 16. te Leandro Tatu, trinaest minuta prije kraja.

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Vaslui2:0Sparta Prag
Legia Varšava2:2Spartak Moskva
Ekranas1:0Hapoel Tel-Aviv
Lokomotiv Moskva2:0Spartak Trnava
Zestafoni3:3Club Brugge
HJK Helsinki2:0Schalke 04
Litex1:2Dynamo Kijev
Omonia2:1Salzburg
Vorskla Poltava2:1Dinamo Bukurešt
Ålesund2:1AZ Alkmaar
Austria Beč3:1Gaz Metan
Maccabi Tel Aviv3:0Panathinaikos
FCSB2:0CSKA Sofija
Thun0:1Stoke City
Nordsjaelland0:0Sporting
Śląsk1:3Rapid Bukurešt
PAOK2:0Karpaty Lviv
Bešiktaš3:0Alania
Bursaspor1:2Anderlecht
Standard Liège1:0Helsingborg
Metalist Harkiv0:0Sochaux
Fulham3:0Dnipro
Hannover 962:1Sevilla
Crvena zvezda1:2Rennes
Nacional0:0Birmingham City
Shamrock Rovers1:1Partizan
Hearts0:5Tottenham
AEK Atena1:0Dinamo Tbilisi
Rosenborg0:0AEK Larnaca
Slovan Bratislava1:0Roma
Differdange0:4PSG
Maribor2:1FC Rangers
Athletic Bilbao0:0Trabzonspor
Lazio6:0Rabotnički
Ried0:0PSV Eindhoven
Celtic0:0Sion
Braga0:0Young Boys
Atlético Madrid2:0Vitória Setúbal
Dinamo Bukurešt2:3Vorskla Poltava
Spartak Moskva2:3Legia Varšava
Rennes4:0Crvena zvezda
PSV Eindhoven5:0Ried
Alania2:0Bešiktaš
AEK Larnaca2:1Rosenborg
Spartak Trnava1:1Lokomotiv Moskva
Dynamo Kijev1:0Litex
Gaz Metan1:0Austria Beč
Dinamo Tbilisi1:1 *AEK Atena
Hapoel Tel-Aviv4:0Ekranas
CSKA Sofija1:1FCSB
Young Boys2:2Braga
Rapid Bukurešt1:1Śląsk
Sparta Prag1:0Vaslui
Panathinaikos2:1Maccabi Tel Aviv
Helsingborg1:3Standard Liège
Schalke 046:1HJK Helsinki
Vitória Guimarães0:4Atlético Madrid
Partizan1:2 *Shamrock Rovers
Anderlecht2:2Bursaspor
FC Rangers1:1Maribor
Dnipro1:0Fulham
Sion3:1Celtic
Club Brugge2:0Zestafoni
Sochaux0:4Metalist Harkiv
Roma1:1Slovan Bratislava
Rabotnički1:3Lazio
Birmingham City3:0Nacional
Stoke City4:1Thun
AZ Alkmaar6:0Ålesund
PSG2:0Differdange
Karpaty Lviv1:1PAOK
Tottenham0:0Hearts
Salzburg1:0Omonia
Sevilla1:1Hannover 96
Sporting2:1Nordsjaelland

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2011. u 14:58
    HAHAH
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.08.2011. u 14:15
    pišeš gluposti i neprovjerene informacije..ne da mi se natezat s tobom ali valjda si i ti sam svjestan da ovo nema veze s ničim i da je sve to samo alibi za neuspjeh Hajduka koji je jednostavno LOŠ...što se tiče sudaca hajduk je najlicemjerniji klub na svijetu...kad se pogriješi na njihovu štetu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj19.08.2011. u 13:25
    ovakvu hrpu besmislica nisam dugo pročitao u 1 postu kako je dinamo pobijedio hajduk samo 2 puta? pa ne znam ili je hajduk tolko predobar ili hajduk igra pošteno samo te 2 tekme protiv dinama. ajd odi u birtiju po novu porciju birtijaških priča
    Mihalj
  • admiracool19.08.2011. u 12:37
    Nitko ne osporava da je Dinamo kvalitetna ekipa, kako i nebi bila kad sve sto vrijedi kupi novcem poreznika ne pitajuci za cijenu... Nego, daj onda molim te objasni nama slijepima kako takav Dinamo u 10 zadnjih utakmica pobijedi samo dvaput Hajduka (u to racunam i onu tekmu za koju je i sam Bruno... [više na forumu]
    admiracool
  • admiracool19.08.2011. u 12:27
    ono sto je Schalke jucer igrao ne slici na nista... ali, vidjelo se da se ne snalaze na umjetnoj travi, stalno im je lopta bjezala... Dinamo se umjetnoj travi odlicno prilagodio
    admiracool

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Vaslui2:0Sparta Prag
Legia Varšava2:2Spartak Moskva
Ekranas1:0Hapoel Tel-Aviv
Lokomotiv Moskva2:0Spartak Trnava
Zestafoni3:3Club Brugge
HJK Helsinki2:0Schalke 04
Litex1:2Dynamo Kijev
Omonia2:1Salzburg
Vorskla Poltava2:1Dinamo Bukurešt
Ålesund2:1AZ Alkmaar
Austria Beč3:1Gaz Metan
Maccabi Tel Aviv3:0Panathinaikos
FCSB2:0CSKA Sofija
Thun0:1Stoke City
Nordsjaelland0:0Sporting
Śląsk1:3Rapid Bukurešt
PAOK2:0Karpaty Lviv
Bešiktaš3:0Alania
Bursaspor1:2Anderlecht
Standard Liège1:0Helsingborg
Metalist Harkiv0:0Sochaux
Fulham3:0Dnipro
Hannover 962:1Sevilla
Crvena zvezda1:2Rennes
Nacional0:0Birmingham City
Shamrock Rovers1:1Partizan
Hearts0:5Tottenham
AEK Atena1:0Dinamo Tbilisi
Rosenborg0:0AEK Larnaca
Slovan Bratislava1:0Roma
Differdange0:4PSG
Maribor2:1FC Rangers
Athletic Bilbao0:0Trabzonspor
Lazio6:0Rabotnički
Ried0:0PSV Eindhoven
Celtic0:0Sion
Braga0:0Young Boys
Atlético Madrid2:0Vitória Setúbal
Dinamo Bukurešt2:3Vorskla Poltava
Spartak Moskva2:3Legia Varšava
Rennes4:0Crvena zvezda
PSV Eindhoven5:0Ried
Alania2:0Bešiktaš
AEK Larnaca2:1Rosenborg
Spartak Trnava1:1Lokomotiv Moskva
Dynamo Kijev1:0Litex
Gaz Metan1:0Austria Beč
Dinamo Tbilisi1:1 *AEK Atena
Hapoel Tel-Aviv4:0Ekranas
CSKA Sofija1:1FCSB
Young Boys2:2Braga
Rapid Bukurešt1:1Śląsk
Sparta Prag1:0Vaslui
Panathinaikos2:1Maccabi Tel Aviv
Helsingborg1:3Standard Liège
Schalke 046:1HJK Helsinki
Vitória Guimarães0:4Atlético Madrid
Partizan1:2 *Shamrock Rovers
Anderlecht2:2Bursaspor
FC Rangers1:1Maribor
Dnipro1:0Fulham
Sion3:1Celtic
Club Brugge2:0Zestafoni
Sochaux0:4Metalist Harkiv
Roma1:1Slovan Bratislava
Rabotnički1:3Lazio
Birmingham City3:0Nacional
Stoke City4:1Thun
AZ Alkmaar6:0Ålesund
PSG2:0Differdange
Karpaty Lviv1:1PAOK
Tottenham0:0Hearts
Salzburg1:0Omonia
Sevilla1:1Hannover 96
Sporting2:1Nordsjaelland