Nogomet

Čovjek koji se ne zna predati

Piše:Mario Glasnović • četvrtak, 25.08.2011.
Čovjek koji se ne zna predati
Foto: Kristijan Komarica

Često se u životu znaju događati stvari zbog kojih vam dođe da ostavite sve i jednostavno se predate. Ljudsko tijelo i um imaju svoju granicu izdržljivosti i čovjek dolaskom do te granice postane svjestan da je došao do svog maksimuma ili shvati da granicu ipak može još malo pomaknuti. U ovom drugom slučaju radi se o ljudima koji se ne znaju predati. Oni će svoju točku maksimuma pomaknuti jer ne znaju drukčije i u tom pomicanju dokazuju svoju veličinu i karakter. Jedan od takvih je i Ivica Olić, čovjek i sportaš koji se ne zna predati.

Život vrhunskog sportaša nekad zna biti stvarno okrutan i često se dogodi da ozljede promijene nečiju karijeru koja nakon toga krene silaznom putanjom. Sredinom prošle godine Ivica Olić je bio na vrhuncu karijere, kao jedna od ključnih figura Bayerna osvojio je Bundesligu, njemački kup, a zahvaljujući njegovim golovima u Ligi prvaka Bayern je došao do finala na Santiago Bernabeuu.

Olić je nogometaš koji nije dovoljno cijenjen u Hrvatskoj. Zamjera mu se nedostatak nogometnih vještina, tehnička nedotjeranost i slične stvari, no Olić ima ono što velik broj nogometaša nema niti će ikada imati. Olić ima one "njemačke karakteristike", borben je, srčan, požrtvovan i jednostavno se ne zna predati, a u Bayernu su to prepoznali.

Nakon teške ozljede koljena koju je zadobio u listopadu prošle godine, mnogi su 31-godišnjeg napadača otpisali. Olić se tada našao pred jednim od većih izazova karijere, poslije takve ozljede nije se nimalo lako vratiti, posebno nakon tridesete godine.

Olićeve teže ozljede

Triput slomio nos: Olić je tri puta lomio nos, dva puta u samo nekoliko dana. Prije šest godina dok je igrao za CSKA u dvoboju s igračem Zenita slomio je nos koji mu je namješten odmah u bolnici, a samo nekoliko dana poslije na treningu mu je još jednom slomljen. Prošle godine u kvalifikacijskoj utakmici s Izraelom dobio je udarac od Ben-Haima i opet slomio nos.

Kolovoz 2005. U prijateljskoj utakmici s Brazilom Olić je ozlijedio ligamente lijevog zbog čega je propustio skoro cijelu sezonu.

Listopad 2009. Na treningu hrvatske reprezentacije Olić je zaradio rupturu lista desne noge zbog čega je izostao mjesec dana.

Kolovoz 2010. Ozljeda ligamenata lijevog koljena, izostanak s terena više od osam mjeseci.

Kolovoz 2011. Parcijalna ruptura kuka, izostanak s terena od šest do osam tjedana.

"Posljednji su tjedni bili najteži u mojoj karijeri. Prošao sam kroz pakao. Neke dane su me mučile i vrlo depresivne pomisli", rekao je Olić nakon ozljede zbog koje je bio prisiljen pauzirati osam mjeseci.

Mogao je hrvatski napadač odustati i prekinuti karijeru i nitko ga ne bi krivio, a zašto i bi? Mogao je reći: "Čemu sva ta silna patnja i bolne rehabilitacije? Iza sebe imam vrijednu i bogatu karijeru. Osvojio sam šest naslova prvaka u tri različite lige. Osvajao sam brojne kupove, podigao sam trofej pobjednika kupa Uefe. Igrao sam finale Lige prvaka, zabijao sam dvaput Buffonu i Van der Saaru. Rušio sam Talijane, Nijemce, Engleze... Zašto moram sve ispočetka?" Ali nije, odlučio se za tešku i bolnu višemjesečnu rehabilitaciju.

Ola je morao postupno odbaciti štake, ponovno "naučiti hodati", krenuti s trčanjem, pa tek nakon toga je došao rad s loptom, a onda i momčadski treninzi. Nije mu bilo lako za vrijeme rehabilitacije, bio je često umoran i iscrpljen, ali kako sam kaže, bio je sretan.

Olić unosi pozitivnu energiju među svoje suigrače. Njegov optimistični karakter ostavio je trag i u bavarskoj svlačionici. "Iako još uvijek nije bio spreman za igranje od prve minute, njegov ulazak u igru bio je u središtu zbivanja. On uvijek podiže i stimulira momčad, a to će nam nedostajati u sljedećih nekoliko tjedana. On je omiljen u svlačionici", rekao je trener Bavaraca Jupp Heynckes.

Nakon osam mjeseci mukotrpnog povratka na terene zabio je u prijateljskom susretu protiv Trentina. Iako se radilo o talijanskoj amaterskoj momčadi, Olićev pogodak nije bio tek običan gol, bio je više od toga i donio mu je veliku dozu samopouzdanja uoči početka nove sezone.

Nakon te utakmice naš je napadač izjavio: "Jako sam sretan. Ova utakmica nije bila ništa žešćeg naboja od treninga, ali bio sam jako motiviran. Ovo je pobjeda za mene, ali i fizioterapeutsku ekipu koja je radila sa mnom. Svi smo nagrađeni."

A tada je došao službeni početak sezone. U prvoj utakmici nije dobio priliku, što "gladnom" Oliću nije najbolje sjelo, no Heynckes je znao da mu treba dozirati nastupe. U susretu Bayerna i Wolfsburga dao mu je priliku u posljednjih nekoliko minuta, a Olić se odužio sudjelovanjem u akciji za pobjedonosni pogodak Bayerna.

Prošloga vikenda na Allianz Arenu je došao HSV bez našeg Petrića. Gosti sa sjevera Njemačke dobili su pet komada, a posljednji je bio djelo Ivice Olića, no neizmjerna radost zbog prvog službenog postignutog pogotka nakon 15 mjeseci nije dugo trajala. Osjetio je bol u kuku, a dijagnoza je bila strašna – šest do osam tjedana izostanka. Opet!

Bayernov klupski liječnik i član liječničke ekipe njemačke reprezentacije Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, jedan od najboljih u ortopedskoj struci, rekao je da nikada u svojoj 35-godišnjoj karijeri nije vidio sličnu ozljedu. Radi se o parcijalnoj rupturi tetive u kuku zbog koje će Olić izostajati najmanje šest tjedana.

Velik je to udarac za psihu našeg napadača, iako dužina oporavka nije ni približno ista onoj koju je Olić imao za vrijeme ozljede s koljenom. "Ovo je katastrofa. Bio sam tako sretan što sam ponovo bio spreman za igru", rekao je nakon ozljede.

Heynckes je priznao da je Olić zvučao utučeno i depresivno nakon dijagnoze liječnika, ali to nije dugo trajalo. Velik nogometaš iz malog Davora opet je pokazao karakter i s novom dodatnom energijom i nepresušnom motivacijom pomaknuo je "onu granicu" i krenuo u novi rehabilitacijski proces. Podršku suigrača i kluba već je dobio.

"Kada jednom prođete kroz dug period oporavka, ovakva dijagnoza vam zvuči grozno. No uvjeren sam da će Olić proći kroz ovo. Zajedno ćemo raditi s kondicijskim osobljem s ciljem da ga što brže osposobimo, možda već nakon šest tjedana.", najavio je strateg Bavaraca.

Kroz svoju karijeru pratile su ga ozljede i brojne kritike koje su ga samo dodatno motivirale. Na vrhuncu svoje karijere igra u jednom od najvećih klubova svijeta i ne mora se više nikome dokazivati, ali naravno da hoće. Zašto? Zato što je jednostavno takav, borben, srčan i željan dokazivanja.

"U glavi mi je samo jedna misao, a to je da moram ostati zdrav. To je moj glavni cilj. Ukoliko budem bio 100% spreman, opet ću početi zabijati golove i onda mogu postići velike stvari", rekao je Ola. Ne sumnjamo u njegov novi povratak na "zelene travnjake".

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco25.08.2011. u 17:01
    Kad Ivica Olic padne u vodu on ne postane mokar nego voda postane Ivica Olic :)
    Tonco
  • :))25.08.2011. u 16:57
    @ skembi, Ola je neunistivi ali nemoj dirati u Chuck Norrisa. Znanstvenici su utvrdili da kad bi doslo do nuklearnog rata jedino sto bi prezivjelo bi bili zohari, stakori i Chuck Norris. Ola, nazad cim prije!!!
    :))
  • Obrisan korisnik25.08.2011. u 16:50
    dobar je ola,!
    Obrisan korisnik
  • Tonco25.08.2011. u 14:38
    Ola je kralj, po meni najbolji hrvatski napadac jos od sukera, kakav prso ili eduardo.... Ola vec desetak godina igra na najvisem nivou
    Tonco
  • skembi25.08.2011. u 14:14
    Ma Ola je neuništiv, koliko god da ga ozljede sputavaju on se vraća i vraća. Pa ni Chuck Norris nije toliko izdržljiv. Glavu gore Ola igrat ćeš ti i prije od očekivanog.
    skembi