Nogomet

Liga golijada, iznenađenja i starih rivala

Piše:Ivana Spahija • petak, 26.08.2011.
Liga golijada, iznenađenja i starih rivala
Foto: EPA

Pred nama je nova sezona jedne od najneizvjesnijih i najkontroverznijih europskih liga, talijanske Serie A. Protekla sezona donijela je mnogo uzbuđenja i promjena, nakon petogodišnje dominacije Intera, na tron Italije zasjeo je Milan, neke momčadi "autsajderi" su ugodno iznenadile, dok je potpuno podbacio Juventus. Hoće li i ova sezona ponuditi slične rasplete, ili će se talijanska "velika četvorka" nakon dugo vremena ponovno boriti za sam vrh, ostaje za vidjeti do 13. svibnja.

Nakon tri mjeseca stanke, na stadione diljem Italije ponovno će istrčati akteri jedne od najjačih europskih liga, talijanske Serie A. Protekla sezona prilično se razlikovala od onih prijašnjih, nakon pet godina dominacije Inter je konačno srušen sa samog vrha, a na prijestolje je zasjeo njegov najveći rival Milan. Rossoneri su odigrali na visokoj razini gotovo cijelu sezonu i zasluženo uzeli naslov prvaka.

Već nekoliko sezona nije se dogodilo da talijanska "velika četvorka" koju čine Milan, Inter, Roma i Juventus vode neizvjesnu borbu za sam vrh. Dok su Milan i Inter odigrali na prilično visokoj razini, razočarali su Roma i Juventus, koji su vodili tešku borbu za plasman u Europu uopće. Vučica se u konačnici uspjela dokopati posljednjeg mjesta koje vodi u Europsku ligu, a Stara dama je nakon niza neuspjeha završila tek na sedmom mjestu i odigrala jednu od najgorih sezona u novijoj povijesti.

No, osim "velike četvorke", tu je još nekoliko momčadi koje bi mogle pomrsiti planove najboljima. Najugodnije iznenađenje protekle sezone, momčad Napolija, u ovoj će sezoni predvođena jednim od najboljih igrača, Edinsonom Cavanijem, također ciljati na sam vrh ljestvice. Tu je i Lazio, koji je odlično ušao u prošlu sezonu i samo su ga kiksevi u samoj završnici udaljili od borbe za vrh. Ne treba otpisati ni vrlo dobru momčad Udinesea, ali niti ostale klubove kao što su Genoa i Fiorentina, koji će sigurno pokušati povratiti dio stare slave.

Najvažniji transferi

Što se najvažnijih transfera tiče, u ljetnom prijelaznom roku nisu najviše trgovali klubovi s vrha ljestvice, nego Juventus, koji ne smije dopustiti da se ponovi sramotna protekla sezona koju je okončao na sedmom mjestu i ostao bez plasmana u Europu. Najzvučnija pridošlica u redovima Stare dame je legenda Milana Andrea Pirlo, koji je nakon deset godina provedenih u crno-crvenom dresu prešao u redove konkurenta iz Torina.

Juventus nije stao samo na jednom od najboljih veznjaka svijeta, u svoje redove doveo je i Alessandra Matrija, koji je proteklu sezonu bio na posudbi u Staroj dami, ali je sada potpisao i pravi ugovor zaključno do 2015. godine. Bijelo-crni dres obući će i Fabio Quagliarella, jedan od ponajboljih nogometaša Napolija protekle sezone, koji je u Torino došao za 10.5 milijuna eura, a pristigao je i Arturo Vidal iz Bayer Leverkusena.

U Torino su pristigli i dojučerašnji igrači Udinesea Pepe i Motta, a Udinese, jedno od najugodnijih iznenađenja prošle sezone i sudionik ovosezonske Lige prvaka, ostao je i bez jednog od udarnih igala, Alexisa Sancheza, koji se skrasio u europskom prvaku Barceloni.

Od ostalih zvučnijih transfera, redove Milana napustio je Marco Borriello i za deset milijuna eura skrasio se u Romi. Redove Vučice pojačat će i Bojan Krkić pristigao iz Barcelone, a žuto-crveni dres napustio je Philippe Mexes i sreću će potražiti u Milanu. Valja spomenuti i dolazak Nijemca Miroslava Klosea na Apeninski poluotok, dojučerašnji igrač Bayer Leverkusena ove će sezone obući dres Lazija.

Favoriti

Na svakom početku nove sezone Serie A favoritima za naslov smatra se talijanska "velika četvorka" koju čine Milan, Inter, Roma i Juventus. Rossoneri su prošle sezone uzeli naslov prvaka i odigrali na prilično visokoj razini, a malo je podbacio Inter, koji je za vladavine Rafaela Beniteza prosuo mnoštvo bodova i prekasno se, nakon dolaska Leonarda, uključio u borbu za vrh.

Inter ove sezone ima veliki motiv preoteti gradskom rivalu titulu prvaka Italije i nakon godinu dana pauze ponovno zasjesti na tron. Iako nije ostvario neku veću kupovinu u ljetnom prijelaznom roku, raspolaže s odličnim igračkim kadrom i na krilima Milita i Pazzinija traži put prema kruni. Ozbiljnije nije kupovao niti Milan, ali je i prošlosezonska postava pokazala da može doći do samog vrha.

Bolje su trgovali Roma i Juventus, još dva "papirnata" favorita za prvaka, Vukovi su se trgli pri kraju prošle sezone i uspjeli ugrabiti put u Europu. Nastave li s igrama prikazanima u posljednjih nekoliko kola prošle sezone, mogli bi se naći visoko na ljestvici. Juventus je prošlu sezonu odigrao za zaborav, doveo je nekoliko vrlo značajnih imena s kojima računa na ubacivanje u borbu za naslov prvaka.

Moguća iznenađenja

U Italiji uvijek postoje momčadi koje su spremne i koje mogu iznenaditi. Tako su prošle sezone Napoli, Udinese i Lazio ozbiljno pomrsili planove glavnim pretendentima za naslov. Nekoliko kola uoči kraja sezone Napoli je bio "nekoliko koraka do raja", ozbiljno je konkurirao za naslov prvaka, ali je ipak usporio ritam i u konačnici završio na odličnom trećem mjestu i zaslužio izravni plasman u Ligu prvaka.

Napoli je tijekom ljetnog prijelaznog ljeta uspio na okupu zadržati gotovo cijelu pobjedničku momčad, izuzevši tek odlazak Quagliarelle, i predvođen odličnim i raspucanim Edinsonom Cavanijem i u novoj sezoni cilja na sam vrh. Tu je i momčad Udinesea, koja je prošlu sezonu okončala plasmanom na odlično četvrto mjesto i igrala u pretkolu Lige prvaka. Iako se nisu plasirali u glavni ždrijeb, nogometaši Udinesea pokazali su da se mogu nositi i s puno jačom momčadi kao što je engleski Arsenal.

Kao moguće iznenađenje valja izdvojiti i Lazio, momčad predvođena Edoardom Rejom u prošloj je sezoni prikazala brojne dobre predstave i neko vrijeme držala i sam vrh ljestvice. Nebesko plave redove pojačao je i Miroslav Klose, što pokazuje da Rimljani misle ozbiljno. Iznenaditi bi mogle i Fiorentina i Genoa, momčadi koje se u pravilu dobro nose s vodećima, ali su prošlu sezonu odigrale ispod razine i završile na devetom, odnosno na desetom mjestu.

Novo društvo

Novopridošlice u prvu ligu ove sezone su Atalanta, Siena i Novara. Dok su Atalanta i Siena česti gosti elitnog talijanskog razreda, momčad Novare je nakon čak 55 godina uspjela izboriti plasman u Serie A i zasigurno će se svim silama potruditi zadržati status prvoligaša.

Atalanta, u Italiji poznata po nadimku "kraljica provincijskih klubova", je momčad iz Bergama koja je do sada više puta prelazila iz prve u drugu ligu i obratno. Proteklu je sezonu okončala na vrhu Serie B, ali su potom uslijedili i skandali vezani za namještanje rezultata. Atalanta se plasirala u Serie A, ali će za kaznu startati sa šest bodova minusa, što joj već od samog početka otežava borbu za opstanak.

Više "putovanja" iz prve u drugu ligu i obrnuto ostvarila je i momčad Siene, koja se prošle sezone plasirala na drugo mjesto Serie B i zaslužila kartu za najelitnije talijansko natjecanje. Siena je, predvođena trenerom Giuseppeom Sanninom, najavila ne samo borbu za opstanak u Serie A, već i puno veću ulogu u nadolazećoj sezoni.

Dok su Atalanta i Siena već duži niz godina česti gosti u prvoj ligi, to se zasigurno ne može reći za momčad Novare, koja je nakon dugih 55 godina konačno ugledala sunce i plasirala se u Serie A. Nogometaši Novare proteklu su sezonu okončali na trećem mjestu Serie B i u doigravanju za prvu ligu uspjeli su svladati Padovu te su ostvarili povijesni uspjeh.

Novara se prije dvije sezone nakon čak 33 godine suše vratila u Serie B, da bi samo godinu dana kasnije došla i do velikog pothvata, plasmana u Serie A. Novara je klub nastao davne 1908. godine sa stadionom u istoimenom gradu Novari koji prima deset tisuća navijača, a igrači nose nadimak Biancoazzurri (bijelo-plavi).

Obratite pažnju na...

Nije teško izdvojiti najuzbudljivije dvoboje, u ovoj ligi to su zasigurno rimski Il classico, gradski derbi Rome i Lazija, te milanski pandan derbiju glavnog grada, derbi della Madonnina, ogled Milana i Intera. Prošlosezonski milanski derbi u kojemu je slavio Milan donio je prevagu u borbi za prvaka, a ništa manje zanimljiv neće biti ni rimski derbi, gdje će velike bitke voditi gradski rivali Roma i Lazio, pogotovo ukoliko se momčadi nađu u borbi za sam vrh.

Hrvatski kutak

Saša Bjelanović (Atalanta): Nekadašnji hrvatski reprezentativac od siječnja 2011. nalazi se u redovima Atalante. Bjelanović je u Atalantu došao iz rumunjskog Cluja, gdje je igrao samo šest mjeseci i u 13 nastupa postigao je tri pogotka. Igra na poziciji napadača i u nadolazećoj sezoni novopečenom prvoligašu trebao bi pomoći ostvariti opstanak u Serie A.

Marko Livaja (Cesena): Mladić iz Hajdukove omladinske škole, 18-godišnji Livaja, napadač je Cesene, koji je prošlu sezonu odradio na posudbi u švicarskom Luganu. Ovu bi sezonu trebao igrati u dresu Cesene, na poziciji napadača.

Serie A

1Napoli 714:5+916
2Inter 716:9+714
3Juventus 710:1+913
4Lazio 714:11+313
5Udinese 710:10013
6Milan 715:9+611
7Torino 712:11+111
8Atalanta 716:13+310
9Roma 78:5+310
10Empoli 76:4+210
11Fiorentina 79:8+110
12Verona 712:1209
13Bologna 77:9-28
14Como 710:14-48
15Parma 710:12-26
16Cagliari 75:11-66
17Lecce 73:12-95
18Genoa 75:15-105
19Monza 75:9-44
20Venezia 75:12-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Serie A

1Napoli 714:5+916
2Inter 716:9+714
3Juventus 710:1+913
4Lazio 714:11+313
5Udinese 710:10013
6Milan 715:9+611
7Torino 712:11+111
8Atalanta 716:13+310
9Roma 78:5+310
10Empoli 76:4+210
11Fiorentina 79:8+110
12Verona 712:1209
13Bologna 77:9-28
14Como 710:14-48
15Parma 710:12-26
16Cagliari 75:11-66
17Lecce 73:12-95
18Genoa 75:15-105
19Monza 75:9-44
20Venezia 75:12-74

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 20:16
    nema sportnet ni inače nikoga tko bi o Serie A pisao s imalo više poznavanja materije osim običnog copy/paste (ni to nije ispalo dobro) pa bi bilo bolje da se ni nisu upuštali u neku "najavu sezone"... Quagliarella otišao iz Napolija lani, ne spominje se Eto'o, pa recimo Inler iz Udina u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 18:46
    Aquillani u Milanu iz L'poola, Borriello koji je bio i prošle god na posudbi, ove otkupljen ugovor... Vjerojatno ima još, al mi ne pada na pamet na prvu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 16:59
    imam osjecaj da je ivana prvi put za serie A cula jucer
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 16:39
    Ivana jako loše je ovo bilo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 16:17
    Ovo je na nivou index-a
    Obrisan korisnik