Rukomet

Problematična Regionalna liga

Ivana Strahija • srijeda, 07.09.2011.
Problematična Regionalna liga
Foto: Dragan Kovač

Danas, u srijedu 7. rujna, još se ne znaju točni termini utakmica Regionalne lige, koja bi navodno trebala početi ovog vikenda. Ne zna se kad Nexe igra u Beogradu ni kad u Zagrebu gostuje Partizan, ne znaju se termini TV prijenosa, ali ni to tko će sve uopće igrati tu SEHA ligu.

Kad je objavljeno da će od sezone 2011/2012 krenuti Regionalna liga, to je naišlo na veliko odobravanje svih uključenih, od klubova i igrača do ljubitelja rukometnog sporta. Posebno je u Hrvatskoj ideja naišla na punu podršku, jer je CO Zagreb zbog nedostatka jakih domaćih utakmica bio u inferiornom položaju prema drugim klubovima u Ligi prvaka.

Sparkasse banka odustala je međutim zbog enormnih troškovnika još u travnju ove godine, pa se činilo da je cijeli projekt propao, no već mjesec dana kasnije osnovana je ipak SEHA, predsjedavanje je povjereno Sandiju Šoli, a rukovođenje Hrvatskom rukometnom savezu. Tvrtka Digitel na sebe je preuzela traženje sponzora i dogovaranje financijske strane priče.

No, tu problemima nije bio kraj, jer je EHF u lipnju zabranio Tatran Prešovu, slovačkom klubu, nastupanje u Regionalnoj ligi, pošto Slovačka ne graniči ni sa jednom od ostalih zemalja koje igraju tu ligu. Čak je prijetio izbacivanjem iz svih europskih natjecanja ukoliko se Tatran ipak bude natjecao u Regionalnoj ligi, da bi u srpnju pjesma bila sasvim drukčija, a EHF ipak dopustio Slovacima natjecanje.

Preskočiti prvo kolo

Po posljednjim, upravo pristiglim, informacijama, razgovara se o tome da se u potpunosti preskoči prvo kolo Regionalne lige i da se počne igrati od drugog. Bi li to značilo da se s natjecanjem kreće od idućeg vikenda, još nije poznato.

U rujnu je stigla vijest da Digitel nije uspio pronaći sponzora, pa da će se klubovi morati sami snalaziti u prvom dijelu sezone.

I to je bila kap koja je prelila čašu srpskim klubovima, Crvenoj zvezdi i Partizanu, koji su unatrag par dana u tamošnjim medijima jasno izrazili svoju veliku sumnju da će se natjecati u Regionalnoj ligi, jer je njima to preskupo.

Također postoji i problem domaćeg natjecanja u Srbiji, gdje klubovi nisu, kao u ostalim zemljama, oslobođeni regularnog dijela natjecanja. Partizan je k tome kroz kvalifikacije ušao u Ligu prvaka, pa je sasvim jasno da bi natjecanje na domaćem prvenstvu, domaćem kupu, SEHA ligi i Ligi prvaka bio izuzetni, možda preveliki napor. Crvena zvezda umjesto Lige prvaka ima Kup EHF-a, što je ipak manje opterećujuće natjecanje.

Na nesreću, ždrijeb je oba hrvatske predstavnika upario sa srpskim klubovima. Nexe bi trebalo u Beograd, a u Zagreb bi trebao doći Partizan. Ne zna se međutim kad će utakmice biti igrane, ni u koje vrijeme, kao ni to hoće li biti TV prijenosa.

Prvo kolo

Raspored prvog kola kakav je trebao biti:
Borac Banja Luka - Vardar Skopje
Lovćen - Tatran Prešov
Crvena zvezda - Nexe
Croatia osiguranje - Partizan
Izviđač Mi grupa - Sutjeska
Metalurg - Bosna Sarajevo

Danas je navodno dan D što se tiče konačnih odluka o nastupanju ili nenastupanju u Ligi, pa bi svi oni koji je žele igrati trebali dostaviti svoje pristupnice. To navodno, osim Partizana i Crvene zvezde, nisu učinili ni sarajevska Bosna, banjalučki Borac, skopski Metalurg….

Nepoznanica ima previše da bi se organizacija mogla nazvati ozbiljnom. Iako je vrijeme od odluke o osnivanju lige pa do prve utakmice bilo kratko, jasno je da je propusta bilo i previše. Porođajne muke, kazat će neki, a mi dodajemo kako se neslužbeno može saznati da će Regionalna liga sigurno startati no u kojem obliku, još nije poznato. I dok su pregovori u tijeku, saznajemo da će u najgorem slučaju biti održan hitni ponovni ždrijeb ili će jedan klub u svakom kolu biti slobodan.

Sa zanimanjem će ljubitelji rukometa pratiti razvoj događanja tijekom današnjeg dana, a već bi (ili tek) u četvrtak sve trebalo biti poznato.

Nakon toga, ostaje nadati se da pozitivni projekt Regionalne lige neće i iduće sezone imati ovakvih problema i da će Liga u potpunosti zaživjeti.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • torcida_pž07.09.2011. u 17:22
    ovo je smijesno, organizacija nikakva a kvaliteta upitna. CO Zagreb ide u regionalnu ligu radi jacih utakmica a glavni protivnik im je Bosna koju su lane rastavili sa +19. Da su tu slovenci i mađari bilo bi smisla ali dok oni ne uđu u ligu bolje da se ni ne igra
    torcida_pž
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 16:57
    Izviđać, Lovćen i Sutjeska svojim sudjelovanjem dižu kvalitetu lige u nebesa.
    Obrisan korisnik
  • đomla07.09.2011. u 13:38
    Daleko je to od košarkaške lige, u kojoj se od starta imalo generalnog sponzora i ime lige do pokrivenih troškova...Evo jednog članka s balkan handballa od jučer: http://www.balkan-handball.com/balkan/partizan-u-ls-sasa-blagojevic-pobeda-koncepta-ne-igramo-ovakvu-seha-liguKako mi se čini-neće to... [više na forumu]
    đomla
  • đomla07.09.2011. u 13:38
    Daleko je to od košarkaške lige, u kojoj se od starta imalo generalnog sponzora i ime lige do pokrivenih troškova...Evo jednog članka s balkan handballa od jučer: http://www.balkan-handball.com/balkan/partizan-u-ls-sasa-blagojevic-pobeda-koncepta-ne-igramo-ovakvu-seha-liguKako mi se čini-neće to... [više na forumu]
    đomla
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 13:31
    Šteta...baš sam mislio gledati Izviđača!!!
    Obrisan korisnik