Košarka

Košarkaški turnir na Baldekinu

Iz Šibenika:Ivana Jurica • ponedjeljak, 12.09.2011.
Košarkaški turnir na Baldekinu
Foto: Ivana Jurica

Jak košarkaški turnir igrat će se na šibenskom Baldekinu ove srijede i četvrtka. Uz domaćina, novog prvoligaša Jolly Jadransku banku, koji turnir i organizira, sudjelovat će i hrvatski prvoligaši Split i Zadar, odnosno Široki. Najavljeno je na to na današnjoj konferenciji za novinare u ambicioznom šibenskom prvoligašu.

"U više navrata smo najavljivali da će zadatak uprave kluba biti stvoriti respektabilan klub, promovirati košarkaški Baldekin, ali promovirati i grad Šibenik. S tim ciljem smo se i odlučili, pod pokroviteljstvom sponzora Jadranske banke Šibenik, organizirati u ovom pripremnom periodu, pred domaćom publikom jedan turnir kao promociju košarke, ali i turnir koji bi prvenstveno trebao pokazati kolika je prava snaga naše momčadi", istaknuo je u uvodu predsjednik Jollyja Jadranske banke Mirko Goreta.

"To će biti prvi turnir takvog tipa, barem koliko ja znam, u Šibeniku. Bit će simboličkog naziva Kup Jadranske banke i nadamo se da će postati turnir na koji će se i u budućnosti odazivati respektabilne momčadi iz Hrvatske, ali i šire", kazao je Goreta dodavši: "Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima i tijekom priprema, u što se domaća publika mogla uvjeriti i na sinoćnjoj prijateljskoj utakmici s ruskim prvoligašem Spartakom iz Vladivostoka. Stoga s punim pravom mislim da isto tako dobru igru možemo očekivati i na ovom turniru."

Raspored

Prvog dana turnira, u srijedu, u 17 sati na parket će košarkaši Zadra i Širokog, a dva sata kasnije domaćin Jolly Jadranska banka i Split. U četvrtog, drugog dana natjecanja, termini utakmica su također 17 i 19 sati.

I Goreta na kraju svoj obraćanja novinarima: "Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve prijatelje košarke da 14. i 15. rujna dođu na Baldekin i daju podršku našim košarkašima. Uvjeren sam da ćemo svi skupa, uprava i igrači, ali i svi koji su vezani uz klub pružiti lijepu sportsku predstavu."

Riječ je potom dobio trener Jollyja Anđelko Matov: "Turnir je ovo na kojem sam ja inzistirao, a i ja se nadam da će postati tradicionalan. Mene veseli, a nadam se da će tako biti i u sljedećim sezonama, da ćemo ovdje na Baldekinu imati Split i Zadar. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga, želim da ta tri kluba na neki način vrate dalmatinsku košarku tamo gdje joj je i mjesto. Razgovarao sam sa svojim prijateljima i u Splitu i u Zadru da se ovaj turnir prenese i u njihove gradove. Tako da u pripremnom razdoblju, u datom trenutku imamo tri turnira (po jedan u Šibeniku, Splitu i Zadru) što mislim da bi svim momčadima dalo dovoljan broj pripremnih utakmica."

Matovu će i ovaj turnir biti odlična prilika da dodatno uigra novu momčad koju ima na raspolaganju: "Želimo vidjeti koliko će se naš nivo igre podignuti. Kad se gleda uigranost u ovih pet utakmica koje smo do sada odradili ja smatram da smo na otprilike 30-ak %, još tu dosta toga nedostaje. I u obrani i u napadu. Druga stvar – hendikep juniora. Imali smo samo jednog juniora kroz ove pripremne utakmice – Grubišića. Vlaić je tek sinoć odigrao prvu utakmicu. Trebamo ga čekati kroz ove pripremne utakmice da se priključi."

Ulaznice

Besplatne ulaznice za ovaj turnir mogu se podignuti u poslovnicama Jadranske banke, odnosno mogu se kupiti na ulazu u sportsku dvoranu Baldekinu. Cijena 20 kuna.

"Ross je došao prije sedam – osam dana, ali još uvijek se adaptira na dolazak iz Amerike, pogotovo na vremensku zonu. Pomalo prihvaća sustav koji tražimo, također i novi igrači koji su došli. Pokazalo se kroz ove pripremne utakmice da su puno kvalitetnije odgovorili igrači koji su sa mnom bili i u prošloj sezoni, a to su Josipović, Mrva, … Dok se novi još traže, ali mogu isto tako naglasiti da me ugodno iznenadio Denis Vrsaljko i kroz pripreme i kroz utakmice. Mislim da će na toj poziciji biti od iznimne pomoći ovoj momčadi, i kao zamjena za Ivu Josipovića, ali ono što me raduje je da njih dvojica i u tandemu igraju kvalitetno", nastavio je Matov.

"Tražimo se dosta na vanjskoj poziciji, na poziciji beka šutera. Ovi momci mladi, pogotovo Katura kojemu će ovo biti prva sezona u Prvoj ligi, Režić koji nije imao toliko veliku minutažu u Splitu, Petrović koji do sada nije imao nikakvo prvoligaško iskustvo, koji je tek došao sa sveučilišta iz Amerike gdje je bio godinu dana, Sandrić kojega još uvijek tražimo. Po meni, izgleda pomalo izgubljeno u svim do sad odigranim utakmicama. Ta vanjska linija još nije proradila na kvalitetan način, ja se nadam, ne samo na ovom turniru nego i u sljedećim utakmicama da ćemo s njima dobiti na kvaliteti", rekao je trener Jollyja.

Informirao je Matov i o zdravstvenom biltenu: "Mrva je nabio prst, ne mogu vam još točno reći da li će biti spreman za ovaj turnir. Dok Petanija nemamo sigurno u sljedeća tri tjedna sigurno jer je slomio prst".

Obratio se i kapetan Ivo Josipović: "Volio bih da se na ovaj turnir odazove velik broj publike, da nas dođu podržati, da vide novu momčad i oni će nam biti od velike važnosti u sljedećoj sezoni. Rekao sam i u prošloj sezoni, kad sam ja tu igrao 90-ih godina Baldekin je gorio, a ja bih volio da opet dobijemo navijače, da nas podrže i da mi tu onda imamo šestog igrača."

"Mogu reći da stvarno naporno radimo. Ekipa je nova, ima dosta novih igrača i trebat će vremena da sve to sjedne na svoje mjesto. Dat ćemo sve od sebe", završio je Josipović.

Prisutan je bio i Amerikanac Ronald Ross, koji je u novom klubu odmah dobio i domaće ime – zovu ga Roko. "Moje je mišljenje o momčadi vrlo pozitivno. Pripremni je period, uigravamo se za ono što nas očekuje. Imamo puno dobrih igrača i mislim da ćemo napraviti dosta dobrih stvari u ovoj sezoni. A što se turnira tiče radujem se što ćemo igrati protiv hrvatskih momčadi koje nas očekuju i u prvenstvu."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.09.2011. u 14:37
    ajde, drago mi je da je organiziran ovaj turnir. bez jakih i stabilnih splita, šibenika i zadra (ali i rijeke, osijeka, sl.broda) nema jake Hr košarke. posebno mi je drago da se šibenik vratio u A-1 ligu i da su ponovo krenuli iz zdravih temelja. nema dugova, imaju jakog sponzora, publika će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10813.09.2011. u 23:20
    lol slazem se, cak treba makedonske klubove u NLB staviti- doci ce raja da ih vidi
    narada108
  • pikepiletina13.09.2011. u 13:32
    a stvarno puna mi je pipa tih bosanskih klubova u kojima igraju ekskluzivno hrvatski košarkaši. to je čisti nacionalizam. u Širokom nije preduvjet da si dobar košarkaš, već da si Hrvat. kako stoje stvari u zadnje vrijeme bilo bi im bolje da dovedu kojeg makedonca.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik13.09.2011. u 02:22
    pa da, "Hrvatski košarkaški klub Široki" :) nema veze šta igraju bosansku ligu :D
    Obrisan korisnik
  • torrente8713.09.2011. u 00:33
    Uz domaćina, novog prvoligaša Jolly Jadransku banku, koji turnir i organizira, sudjelovat će i HRVATSKI prvoligaši Split i Zadar, ODNOSNO ŠIROKI :)
    torrente87