Košarka

Makedonci bacili Litvu u očaj

Toni Franulić • srijeda, 14.09.2011.
Makedonci bacili Litvu u očaj
Foto: EPA

Košarkaši Makedonije priredili su jedno od najvećih iznenađenja u povijesti europskih košarkaških prvenstava! U četvrtfinalu protiv izrazitog favorita i domaćina Litve Makedonci su senzacionalno slavili rezultatom 67:65. Litavce je gromoglasno bodrila cijela dvorana u Kaunasu, ali nisu izdržali pritisak. Pokleknuli su pred protivnikom koji nije imao što izgubiti.

Zanimljivo je da su podcijenjeni Makedonci prvo vodstvo ostvarili tek jedanaest sekundi prije kraja utakmice kada je Vlado Ilievski pogodio šut za tri poena na asistenciju McCalebba. Inače, spomenuti tamnoputi play je odigrao utakmicu za pamćenje i sa šest koševa u posljednje tri minute omogućio Makedoncima da slave u ovoj fenomenalnoj predstavi. Posljednju akciju Litve nije uspio realizirati Jasaitis, a jedno slobodno bacanje Ilievskog bilo je dovoljno da se zapečati tužna sudbina zemlje koja je živjela za ovo natjecanje.

U utakmici se od samog početka igrala čvrsta košarka, a Makedonija je uspjela učiniti ono najvažnije - zaustavila je ubojiti vanjski šut reprezentacije Litve. Iako su domaćini gotovo cijelu utakmicu imali lagano vodstvo, žilavi Makedonci im nisu dopustili da ni u jednom trenutku odu na više od devet koševa razlike, koliko su Litavci vodili u 17. minuti utakmice. Na poluvremenu je bilo neuvjerljivih 34:30 za Litvu, a Makedonce su u igri držali Ilievski i izvrsni Bo McCalebb, koji je već do odmora utrpao 14 koševa.

U drugom poluvremenu domaća reprezentacija nastavila je strpljivo graditi prednost nad Makedoncima unatoč tome što ih vanjski šut nije išao - za tricu su gađali katastrofalnih 2 od 15. Međutim, visoki igrači Litve, Robertas Javtokas i Darius Songaila nikako nisu uspjeli ubaciti dovoljno poena da bi se napokon odvojili na neku uvjerljiviju prednost. S druge strane, vanjska linija najveće senzacije Eurobasketa igrala je perfektno. McCalebbu i Ilievskom se u nastavku pridružio i bek Vojdan Stojanovski koji je bio nepogrešiv u šutu za tri poena. Pogodio je pet od pet, a od toga četiri u drugom dijelu.

Do kraja utakmice Makedonci nisu ni jednom gubili glavu, pa čak ni kada su tri minute prije kraja gubili pet razlike. Strpljivo su čekali svoju priliku i u samoj završnici su znali iskoristiti sitne greške iskusnih domaćih igrača, što je dovelo do opisane završnice. Bo McCalebb se zaustavio na 23 koša, a Stojanovski i Ilievski dodali su 15 i 12 poena. Unatoč izvrsnim vanjskim igračima, treba podvući i učinak vrijedne unutarnje linije Makedonaca - Pero Antić i Predrag Samardžiski zajedno su ostvarili 15 koševa uz 19 skokova i donijeli neke ključne lopte. Posebno je vrijedna bila Antićeva trica u samoj završnici.

Za Litvu je Javtokas zabio 13 uz 6 skokova, a Songaila je dodao 12. Podbacio je inače pouzdani bek Rimantas Kaukenas, a Jasikevičius je odigrao solidnu partiju sa 7 koševa uz pet skokova i asistencija. Mladi bek Kalnietis također se trudio (9 koševa i skokova uz 4 asistencije), ali ovoga puta to nije bilo dovoljno. Litvi ostaje težak zadatak da se pokuša izvući iz teške psihološke situacije i skupi snage za iduća dva dvoboja za koja se sigurno nije nadala da će ih igrati.

Makedonija se pak sprema za najveći susret u svojoj košarkaškoj povijesti - polufinale Eurobasketa protiv moćne i velike Španjolske. Ostaje vidjeti imaju li McCalebb i društvo snage za još jednu veliku senzaciju, najveću dosad.

Europsko prvenstvo, četvrtfinale:
Makedonija - Litva 67:65

Eurobasket 2011., završnica

četvrtfinale

Španjolska86:64Slovenija
Litva65:67Sjeverna Makedonija
Francuska64:58Grčka
Rusija77:67Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurobasket 2011., završnica

četvrtfinale

Španjolska86:64Slovenija
Litva65:67Sjeverna Makedonija
Francuska64:58Grčka
Rusija77:67Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 00:39
    ufff...koliko san minusa skupia...ma samo me zanimalo, nista lose nisan mislia...fala na odgovoru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2011. u 18:42
    e jebote devil888 unistio si mi najbolji dan u zivotu sa ovim sranjima koje nabadas ovde ahahaha pusti da se i mi malo radujemo .... nikad nisto bez muke nismo dobili ... pusti sad istoriju ... nikad u zivotu se nismo ovako osjecali :DDDD sportski podvizi te mogu strasno razdrmati ... vi ste to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2011. u 14:14
    samo naprijed makedonci, skinite još i španjolce:)!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2011. u 11:48
    Sve bivshe republike od one bivshe drzave su bar u nekom kolektivnom sportu osvojili bar po neku medalj. Mislim da je red da Makedonija, zbog srcane igre koju su dali, uzme jednu medalju, makar i broncu. Idemo decki, cak ni finale nije daleko. Samo napred
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2011. u 11:09
    DEVIL888 daj bre nemoj vise plakati.. oteko si !!!! United Macedonia! Bravo Makedonci
    Obrisan korisnik