Tenis

Čilić prošao kroz otvorena vrata

Ivor Krapac • nedjelja, 18.09.2011.
Čilić prošao kroz otvorena vrata
Foto: Bruno Karadža

Marin Čilić napravio je ono što je i trebao u četvrtom meču susreta Južnoafričke Republike i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Čilić je osigurao ukupnu hrvatsku pobjedu bez gubitka seta u prvom nedjeljnom singlu, slomivši prinudnog domaćeg aduta Rika de Voesta, koji je zamijenio ozlijeđenog Kevina Andersona...

Hrvatska će i četvrtu godinu zaredom, a deseti put u posljednjih 11 sezona igrati u Svjetskoj skupini Davis Cupa. Hrvatski reprezentativci osigurali su nastup u elitnom razredu i u sljedećoj sezoni pobjedom u južnoafričkom Potchefstroomu, a odlučujući treći bod protiv domaćih tenisača donio je Marin Čilić, koji je u prvom nedjeljnom meču odveo Hrvatsku do 3-1 sa 6:4, 6:2 i 6:4 protiv Rika de Voesta.

Nastup trenutno 133. tenisača na ATP ljestvici bio je posljedica problema koji su pogodili Južnoafrikance u prva dva dana. Prvo se ozlijedio Izak van der Merwe, koji je u petak predao Čiliću nakon dva seta bez osvojenog gema, ali još veća briga došla je s bolnim koljenom Kevina Andersona, vodećeg južnoafričkog igrača, 34. na svijetu.

Mektić debitirao pobjedom

Vezane vijesti

Na kraju vikenda, hrvatsku pobjedu uljepšao je Nikola Mektić, koji je bio uspješan u svojem prvom nastupu za reprezentaciju. Za povećanje na konačnih 4-1, 22-godišnji Zagrepčanin proslavio je 7:6(2) i 6:1 protiv Ravena Klaasena.

Anderson u subotu nije bio spreman za parove, a nije mogao zaigrati ni u nedjeljnom singlu, što je Čiliću olakšalo posao na putu do pobjede. Bez obzira što bi i tada imao dobre izglede, prvom hrvatskom reketu bilo bi teže protiv vodećeg Južnoafrikanca, da je bio zdrav i potpuno spreman.

Ovako, Čilić je osiguranje hrvatske pobjede tražio protiv 31-godišnjeg De Voesta, a da će meč proći bez iznenađenja, vodeći hrvatski tenisač najavio je breakom već u prvom gemu. U nastavku prvog seta držao je bez suočavanja s break-loptom, ali nije išlo baš jednostavno u svim servis-gemovima. Kod Marinovih 1:0 De Voest je bio na 0:30 i izjednačenju, a kod 2:1 na 15:30.

Drugi set bio je najjednosmjerniji od sva tri, Čilić je prošao s dva breaka, dok su mu u trećoj dionici trebala nova dva breaka. Sve najvažnije dogodilo se u tri uzastopna gema nakon 2:2 - Marin je oduzeo De Voestov servis dva puta, u međuvremenu ispustio jedan svoj servis-gem, ali break za vodstvo od 4:3 pokazao se ključnim. Iza toga, prvi hrvatski reket nije dao Južnoafrikancu novu nadu u povratak.

Hrvatski tenisači će, tako, i sljedeće godine igrati među 16 najboljih reprezentacija svijeta, a ovisno o promjenama na ITF ljestvici koja će biti objavljena uoči ždrijeba, znat ćemo i hoće li imati status nositelja. Na aktualnoj ljestvici Hrvatska je na 12. mjestu.

Tko će biti prvi suparnik u Svjetskoj iduće godine, doznat ćemo na ždrijebu koji će se održati u srijedu.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

JAR - Hrvatska 1-4:
Čilić (Hrvatska) - De Voest (JAR) 6:4, 6:2, 6:4, Mektić (Hrvatska) - Klaasen (JAR) 7:6(2), 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.09.2011. u 16:32
    Što se tice Čilića odavno sam rekao da okolo vucara brata sa sobom umjesto da kopa rovove od rada na fitnessu...Zar je okružen takvim budalama da mu na to nitko ne zna ukazati?? ...a on će poslušat jedino kad mu Ivanišević nešto kaže ..koji složit ćete se nije najbistriji teniski intelektualac......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2011. u 16:28
    Bravo za naše!! Ona Pi....ca on Novaka opet predala...taj dečko stvarno ne zna gubit mečeve...ili pobjeđuje ili predaje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2011. u 15:18
    Bravo! Hrvatskoj je definitivno mjesto u DC-u! Rekao sam to već sinoć, sada se potvrdilo.:) A nagodinu - po "salataru"!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx18.09.2011. u 13:33
    Ostajemo u Svjetskoj skupini i to je fenomenalno. Bravo Marine, bravo i za čitavu reprezentaciju! Hrvatska će i iduće sezone igrati u Svjetskoj skupini!!
    Zvrx
  • Obrisan korisnik18.09.2011. u 13:33
    Napokon da smo i mi imali malo srece sa ozljedama suparnika,ali mislim i da su bili kompletni da bi prosli!
    Obrisan korisnik