Ostali sportovi

Hrvatska poražena na startu

Ante Jukić • petak, 23.09.2011.
Hrvatska poražena na startu

Odbojkašice Hrvatske porazom su otvorile nastup na Europskom prvenstvu. Bolje od njih bile su Talijanke, koje su u obranu naslova krenule sa sigurnih 3:0.

HRVATSKA - ITALIJA 0:3 (19:25, 20:25, 19:25)

Europsko prvenstvo, Skupina B, 1. kolo

Monza, Dvorana Palaiper
Suci: Brian McDougall, Philippe Vereecke

HRVATSKA: Gligorović, Draženović, Miletić, Popović, Čutura, Dugandžić, Topić, Kovačić, Miloš, Došen, Alajbeg, Poljak
IZBORNIK: Damir Jurko

ITALIJA: Anzanello, Guiggi, Costagrande, Ortolani, Piccinini, Arrighetti, Lo Bianco, Del Core, Bosetti, Gioli, Leonardi, Ferretti
IZBORNIK: Massimo Barbolini

Naše igračice utakmicu su započele vidno nervozne. Greška Gligorović na servisu, loš prijem Popović i veliki promašaj Topić donijele su Talijankama početnih 3:0, prije nego su izabranice Damira Jurka konačno pohvatale konce igre. Prvi poen za našu reprezentaciju osvojila je Alajbeg smečem za 4:1, a već koju minutu kasnije Hrvatska je došla do prvog izjednačenja, blokom Alajbeg - Poljak za 6:6.

Nažalost, nakon što su nadoknadile uvodni zaostatak, naše su igračice upale u novi, koji se na kraju pokazao i ključnim za rasplet prvog seta. Na drugom tehničkom time-outu Talijanke su imale četiri poena prednosti (16:12), i to im je bilo sasvim dovoljno za miran završetak seta, iako je Hrvatska dolaskom s 20:15 na 20:18 nakratko zabrinula talijanskog izbornika Massima Barbolinija. Konačan rezultat u uvodnoj dionici utakmice bio je 25:19 za domaćina.

Početak drugog seta bio je potpuna preslika onog što smo gledali u prvom. Dekoncentracija i serija pogrešaka naših igračica omogućile su Talijankama ekspresni odlazak na 4:0, tako da je Damir Jurko bio prisiljen zvati time-out u ranoj fazi seta. Nakon minute predaha Hrvatska se malo pribrala i osvojila dva poena u nizu, ali Italija je vrlo brzo odbila taj napad i do odlaska na prvi tehnički time-out izgradila lijepu prednost (8:3). Ponovno je odmor bio koristan našim igračicama - s četiri poena u nizu Hrvatska je brzo uhvatila priključak, pa je i Massimo Barbolini bio prisiljen pozvati time-out.

Taj potez talijanskog izbornika je, ispostavilo se to kasnije, prelomio drugi set, budući da su braniteljice naslova nakon povratka na teren ubacile u "višu brzinu" i stvorile nedostižnu prednost. Na drugom tehničkom time-outu već je bilo 16:10, pa je i puno bolja igra naših igračica u završnici seta bila nedovoljna za preokret. Nakon velikih osam poena zaostatka (14:22), Hrvatska se lijepom serijom približila na -3, no Talijanke tada, ne prvi puta u ovom susretu, brzo stavljaju stvari na svoje mjesto i odlaze na konačnih 25:20.

Za razliku od prva dva seta, Hrvatska u trećem nije dopustila rani pad u rezultatski zaostatak. Sve do 6:5 igralo se praktički "poen za poen", kad je Italija s dva bloka ipak osigurala nešto osjetniju prednost na prvom tehničkom time-outu. Osjetno kvalitetnija domaća ekipa u nastavku seta rutinski je držala utakmicu pod kontrolom, te je nakon 25:19 mogla proslaviti prvu pobjedu na putu do obrane naslova osvojenog prije dvije godine u Poljskoj.

Iako nije odigrala spektakularno, Italija je, tako, relativno lako svladala našu reprezentaciju na startu Europskog prvenstva. Hrvatska se sada okreće dvobojima s Turskom i Azerbajdžanom, u kojima će tražiti svoju šansu za prolazak u drugi krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.09.2011. u 23:18
    ocekivano, ajde cure sad pokažite kaj znate, imate šanse :D HRVATSKA!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2011. u 22:34
    Ocekivano sve...
    Obrisan korisnik