Nogomet

Lovrenov ponovni susret s modrima

Mario Glasnović • utorak, 27.09.2011.
Lovrenov ponovni susret s modrima
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U siječnju 2010. godine Dejan Lovren napustio je Maksimir i potpisao ugovor na četiri i pol godine s francuskim Lyonom. Hrvatski reprezentativac na Gerland je doveden kao igrač koji bi u budućnosti trebao preuzeti vodeće mjesto u obrani Lavova. Dobre igre u Dinamovom dresu odvele su ga do pozornice Lige prvaka, a sudbina je htjela da se Lovren susretne sa svojim bivšim suigračima.

Dejan Lovren u utorak navečer neće imati lak posao. Hrvatski reprezentativni stoper morat će potisnuti emocije i kao pravi profesionalac odigrati utakmicu protiv svog Dinama. Dvadesetdvogodišnji polivalentni branič s Lavovima će tražiti svoju prvu pobjedu u ovoj sezoni Lige prvaka, dok će na drugoj strani i njegovi bivši suigrači htjeti svoj dio "kolača".

U intervjuu za francuski Le Progres Lovren je otkrio svoja razmišljanja o Dinamu i sadašnjem stanju u Lyonu. "Naravno da sam i dalje u kontaktu sa svojim bivšim suigračima. Dinamo je moja prošlost, a sada sam koncentriran samo na Lyon. Tamo sam osvajao trofeje, a isto želim raditi i ovdje."

Putem Modrića, Eduarda i Ćorluke

Lovren je u Dinamo došao s 14 godina, prije toga igrao je jedno vrijeme u Karlovcu. Sto osamdeset i osam centimetara visoki stoper rođen je u Zenici, a kroz modru školu i omladinski pogon sazrio je u sigurnog i pouzdanog stopera za kojeg su Francuzi isplatili Dinamu oko deset milijuna eura. Velik je to novac uložen u mladog stopera koji je u Dinamu odigrao svega jednu i pol sezonu seniorsku sezonu.

Proveo je dvije godine na "kaljenju" u Interu iz Zaprešića. Jednu sezonu s "Divom iz predgrađa" igrao je u drugoj ligi, a onda je dobio priliku u najvišem razredu hrvatskog nogometa. Zvuči poznato? Naravno. Istim ili sličnim putem išli su i Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva.

Lovren je u Interu bio standardan u obje sezone, zaradio je poziv u mlade selekcije hrvatske reprezentacije, a onda je došla i sezona pokazivanja na Maksimiru. Kao polivalentan igrač mogao je igrati i na poziciji stopera, a nije mu bilo strano igrati i na boku.

U sezoni 2008./2009. tada 19-godišnji branič nastupao je standardno, pokazao se vrlo dobrim rješenjem u obrani Dinama, a uspio je postići i dva pogotka za zagrebačku momčad. Jedan je zabio Osijeku u prvenstvu, a drugi je bio puno važniji, zatresao je mrežu praške Sparte. Pogodio je za 2:2, a na kraju je bilo 3:3. Dinamo je nakon toga osigurao prolaz u Europsku ligu.

Sljedeću sezonu, odnosnu polusezonu, Lovren je odigrao također standardno. Opet je upisao europski pogodak, zabio je Pyuniku u Zagrebu za konačnih 3:0. Dobri nastupi u HNL-u i Europi doveli su ga i do "kockastog" dresa. Slaven Bilić pozvao ga je u hrvatsku reprezentaciju za koju je do sada upisao pet nastupa.

U "vatri" s Lavovima

Hrvatski branič nakon polusezone preselio se u središnju Francusku, u treći francuski grad po veličini. Lovrenu nije bilo lako u početku, došao je s velikim teretom na leđima, nije poznavao jezik, a u tome trenutku Lyon nije blistao u prvenstvu.

Njegov dolazak opisan je kao Lyonovo ulaganje u budućnost. Klupski savjetnik Bernard Lacombe tada je rekao: "Podsjeća me na Edmilsona. Brz je i dobar u skoku. On predstavlja budućnost."

Debitantski nastup neće pamtiti po dobrome, Lyon je u utakmici francuskog kupa izgubio od Monaca s 2:1. Do kraja prvenstva Lyon nije briljirao, Lovren se uklopio u sivilo momčadi, a francuski mediji i navijači bili su dosta kritični prema njemu. Odigrao je osam utakmica do kraja sezone u prvenstvu i po jednu u Kupu, odnosno Liga kupu Francuske.

Slaven Bilić u razgovoru za francuske medije opisao ga je sljedećim riječima: "Veoma je brz, sjajnih predispozicija i odličnih fizičkih kapaciteta. Tehnički je izvrsno potkovan, a visok 188 centimetara vrlo je opasan i u igri glavom. Igrač je klase, usporedio bih ga s jednim Ćorlukom, Kovačem ili Tudorom."

Početak prošle sezone nije bio uspješan za Lovrena i momčad Claudea Puela. Naš reprezentativac dosta je griješio, ali do kraja sezone uspio se popraviti. Odigrao je 28 utakmica u Le Championatu, ukupno 2347 minuta, a bio je standardan i u Ligi prvaka gdje je postigao i pogodak Benfici.

Kraj sezone dočekao je uz suspenziju jer je zbog vrijeđanja suca bio kažnjen s tri utakmice neigranja. Lovren je dobio dva žuta kartona nakon samo četrdeset minuta u utakmici s Auxerreom što ga je razljutilo pa je zbog svoje reakcije dobio i dodatnu kaznu. Francuski i njemački mediji na kraju sezone dovodili su ga u kontakt s Bayernom i Liverpoolom, ali Lyonova "petica" ipak je ostala na Gerlandu.

Budućnost

Lyon je doveo novog trenera Remija Gardea koji očito više odgovara našem reprezentativcu. "Za mandata Claudea Puela bilo je teško, sada je s trenerom Gardeom na čelu sve lakše. On mnogo više priča s igračima, ima povjerenja u nas", rekao je Lovren.

U ovoj sezoni zabilježio je sedam nastupa, a njegova momčad nakon osam kola nalazi se na vrhu Ligue 1. U posljednjoj utakmici Lyon je slavio protiv Bordeauxa s 3:1, a naš reprezentativac skrivio je jedanaesterac pri vodstvu od 3:0 čime su Žirondinci smanjili rezultat.

Uprava Lyona smatra Lovrena važnom karikom u svojoj momčadi. Od njega se očekuje da u budućnosti predvodi obranu Lavova koja je često bila propusna posljednjih sezona. Hoće li uspjeti u tome? To ovisi samo o njemu, a vrijeme će pokazati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 12:54
    po čem je zaslužio najlošiju ocijenu od lyonovih igrača u tekmi sa dinamom, ne kužim!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 18:51
    Nisu niti Šimunić i Kovač bili tako dobri stoperi u Lovrenovim godinama, pa ozbiljni nogomet su počeli jedan i drugi igrat tek sa 23/24 godine.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj27.09.2011. u 15:52
    ah tko im kriv. sigurno da lovren tu i tam griješi al nije slučajno non stop u prvih 11 lyona. kaj se tiče njegovog kritizranja tu su u prvom redu redovito navijači hajduka tak da sve to uzimam s rezervom
    Mihalj
  • dajmituprijavuvecjednom27.09.2011. u 15:35
    nisu. barem po minusima se to vidi.
    dajmituprijavuvecjednom
  • Mihalj27.09.2011. u 15:06
    nadam se da su svi shvatili ironiju mom postu
    Mihalj