Košarka

Chase: "Bit će nas zanimljivo gledati"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 27.09.2011.
Chase: "Bit će nas zanimljivo gledati"

Dva dana prije prve službene utakmice, protiv francuskog Choleta na otvaranju kvalifikacijskog turnira za Euroligu u Vilniusu, Cibona je predstavila momčad s kojom će, kako se nadaju u klubu, ugrabiti poneki trofej u dolazećoj sezoni. Među novim Ciboninim igračima, u sastavu su i tri Amerikanca, a razigravač Brian Chase, najiskusniji među njima, vjeruje da ova momčad može biti i uspješna i zabavna za gledanje...

Za dva dana u Vilniusu, dobit ćemo prvu naznaku za koliko je Cibona spremna u sezoni koja je pred nama. Kompletirali su se u hodu i za potpunu sliku trebat će vremena, ali ako ćete vjerovati pomalo zaraznom optimizmu trojice novih Amerikanaca među Cibosima, spremni su za ostvarenje ciljeva koji su pred njih postavljeni. Brian Chase, Antwain Barbour i Demonte Harper zasad su zadovoljni sa svime što ih je dočekalo u Zagrebu, a najvažnije od svega, to se odnosi i na momčad u kojoj će igrati.

Chaseu je prilagodba bila nekako najlakša. Iskusni razigravač, koji će idućeg mjeseca napuniti 30 godina, već ima i ponešto euroligaškog iskustva, u dresu francuskog Le Mansa, u moskovskom Dinamu okusio je nastup u Eurokupu, dok je prošle sezone upoznao i regionalnu ligu igrajući za Igokeu, pa mu ni Cibona nije nepoznanica. "Sve što me čeka mi neće biti novost, ali bit će velik izazov. Igranje protiv najboljih momčadi u Europi je uvijek vrlo zahtjevno, ali volim kada su stvari kompetitivne - vjerujem da će biti dobro, a Cibona će, vjerujem, iznenaditi mnoge."

Brian Chase: "U Igokei mi je bilo odlično, klub je prvoklasno organiziran, pobrinuli su se da se svi igrači osjećaju ugodno. Nije bilo problema s plaćanjem, sve je išlo bez kašnjenja i bio je užitak dolaziti na trening svakog dana. U klubu su samo željeli pobjeđivati, prema svima su se odnosili s poštovanjem."

"Kada me Cibona kontaktirala, bio sam pomalo iznenađen, ovo je klub bogate povijesti, bio sam u kontaktu s još nekim klubovima, ali zbilja uživam u ovom dijelu Europe. Prošle sezone mi je bilo jako lijepo, a Jadranska liga je jedna od najjačih u Europi, po meni, čak i najjača - želio sam i dalje igrati u ovom dijelu Europe i u ovoj ligi, Cibonin poziv me razveselio".

"Veselim se sezoni koja nas čeka", nastavio je Chase, dodajući da mu ova Cibona jako odgovara: "Sviđa mi se momčad, vrlo smo brzi, atletski jaki. Način na koji igramo bit će zanimljiv za gledanje, a bit će zabavan i za nas igrače. Bit će to malo drugačije - da ne bi bilo zabune, imamo strukturu igre, ali istovremeno, želimo se i zabavljati na parketu i zabijati puno poena. Trenutno mi se čini da bismo trebali biti dobri ove sezone."

Antwain Barbour, godinu mlađi od Chasea, također je već upoznao Europu, doduše, još bez nastupa u Euroligi, a u Cibonu je došao nakon sezone u turskom Erdemiru. "Očekujem da ćemo i momčad i ja imati odličnu sezonu", najavio je 196 centimetara visoki šuter, koji bi mogao pomoći i na niskom krilu: "Na meni je da napravim sve što će se od mene tražiti da ekipa ostvari cilj, trudit ću se da budem među najboljima u momčadi".

Kvalifikacijski turnir u Vilniusu Barbouru će biti prvi izravni dodir s najjačim klupskim kontinentalnim natjecanjem, čemu se osobito veseli. "Otkako sam saznao koliko to natjecanje znači, želio sam igrati u Euroligi, sada ću imati priliku da to ostvarim. Nastojat ću dati najbolje što mogu kada izađem na parket", kazao je Amerikanac, dodajući da mu Cibona nije nepoznanica: "Naravno, čuo sam za klub, svi znaju za Cibonu - klub je vrlo velik, jedan od najvećih u Europi, uvijek su u Euroligi, a znam i da je ovdje igrao Dražen Petrović, jedan od najvećih svjetskih košarkaša."

Antwain Barbour čuo je i za Cibonine financijske probleme, ali vjeruje da će ove sezone sve proći dobro: "Svi su čuli za to, ali u sadašnjim prilikama, normalno je da se i to događa u Europi i svijetu. No, čuo sam da je tu nova Uprava kluba i da se stvari sređuju, nisam imao nikakav problem s time da dođem".

Najmlađi od trojice novih Amerikanaca među Cibosima, 22-godišnji branič Demonte Harper, dosad još nije igrao u Europi. Prošle sezone bio je na sveučilištu Morehead State, koje je upravo njegovom odlučujućom tricom u završnici utakmice priredilo iznenađenje protiv Louisvillea Ricka Pitina u prvom kolu NCAA turnira, a na europske parkete se tek treba naviknuti. "U Europi se igra drugačije nego kada sam bio na sveučilištu, trenutno se prilagođavam na to, rekao bih da ide dobro."

"Želim donijeti momčadi dodatnu energiju ako me trener pošalje na parket, nastojat ću iskoristiti svaku priliku koju dobijem", najavio je Harper što očekuje na početku sezone: "Glavna snaga mi je što mogu dati ekipi poticaj kada uđem s klupe, donijeti iskru, odigrati čvrsto u obrani i pomoći i na drugom kraju parketa".

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.09.2011. u 09:15
    chase i barbour ne bi trebali imati problema s prilagodbom jer su iskusni igrači, koji već godinama igraju u europi. harperu će trebati ipak još 2-3 mjeseca da se skroz privikne, ali mislim da je mali dobar igrač. imamo dobru momčad, porkriveni smo na svim pozicijama, ALI imamo očajnog trenera i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng28.09.2011. u 00:23
    cine mi se solidni ameri ove godine
    vlacng
  • johnny00827.09.2011. u 19:32
    slazem se, prema onom kaj je reko chase vidi se da shvaca da nlb nije liga za debile nego ozbiljna liga  i ne vjerujem da je pod "zabavom" mislio na 16 ally-oopova po tekmi nego na opustenost i kreativnost koja proizlazi iz tog...
    johnny008
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 18:50
    po ovome kaj ste napisali čini mi se da ste vas dvojica različito shvatili riječ zabavljati... ako gledamo s jedne strane jasno da moraju biti taktički disciplinirani, a ne divljat i inzistirat na šou... u europi takve stvari ne prolaze... neke zabavnije poteze za vidjet neka rade kad riješe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • johnny00827.09.2011. u 18:15
    meni se bas sviđaju ove njihove izjave, chase je pokazao da postuje klub, i ja ne vidim zakaj se nebi zabavljali na parketu? zakaj nebi uzivali u svom poslu? imaju najbolji posao na svijetu...
    johnny008