Košarka

Vranković: "Još nismo u top izdanju"

Ivor Krapac • srijeda, 28.09.2011.
Vranković: "Još nismo u top izdanju"
Foto: Davor Sajko

Poslije reprezentativnog ljeta koje neće pamtiti po lijepom, Josip Vranković nije imao puno predaha prije nego se vratio poslu s Cibonom. S puno novih igrača u momčadi, Cibose u četvrtak čeka početak euroligaških kvalifikacija u ogledu s francuskim Choletom, a prije odlaska na turnir u Vilniusu, Joke je otkrio što očekuje u Litvi, ali i koliko je sastav koji ima na raspolaganju drugačiji od prošlosezonskog...

Cibonina sezona će ovog puta početi nešto ranije nego inače. Do prve utakmice u regionalnoj ligi ostalo je osam dana, Cibosi će je odigrati 6. listopada na teškom gostovanju kod Maccabija u Tel Avivu, ali prije toga, ovog tjedna pokušat će napraviti što više u Litvi, u borbi za plasman u najjače klupsko kontinentalno natjecanje.

Početak je u četvrtak u 17 sati po našem vremenu protiv Choleta, a uoči puta u Litvu, Josip Vranković ustvrdio je da će sve što Cibona odigra na kvalifikacijskom turniru biti samo naznaka koliko ova momčad može u nastavku sezone.

"Ne mogu komparirati reprezentativnu i klupsku košarku, ovdje su igrači profesionalci, dok je reprezentacija posložena drugačije, igrači dolaze dobrovoljno. Nema dodirnih točaka, sasvim su drugačiji pristup i metode, to je jednostavno nešto što se mora prihvatiti. Pričao sam s kolegama koji su bili na sastanku euroligaških trenera, Pianigiani je vrhunski trener koji je imao tri NBA zvijezde u ekipi, pa na Eurobasketu nije prošao prvi krug, to su neke stvari koje se događaju u životu."

"Što se Cibone tiče, stao sam na mjestu gdje smo završili prošle sezone i sada me čeka nastavak. Smatram da smo iz prošle sezone izvukli maksimum, a sada želimo napraviti korak više i igrati kvalitetno i u ovoj. U odnosu na kraj prošle sezone, drugačija je samo momčad jer je bilo puno promjena."

"Neki segmenti nam ne idu na ruku", kazao je trener Cibosa: "Zbog objektivnih problema u kojima se klub nalazio posljednji smo krenuli s pripremama, posljednji smo složili roster. Zbog velikog broja novopridošlih igrača trebat ćemo istrpjeti i čekati da ekipa saživi, za to mora proći određeno vrijeme. Još uvijek nismo u top izdanju, ali na kraju krajeva, u ovom trenu nikada nije ni planirano da budete u top izdanju, čak i da je sezona krenula 'regularno'. Druga je stvar što smo mi sada u situaciji da moramo igrati kvalifikacije za Euroligu."

Od igrača koji će biti u važnim ulogama u sezoni koja nas čeka, Brian Chase, Goran Suton i Andrija Žižić nisu bili sa suigračima od početka priprema, a zbog Eurobasketa u Litvi, s momčadi nije bio ni Vranković. "Teško je kada igraš kvalifikacije već sada, čeka nas bitna utakmica, ali okolnosti su takve kakve jesu", opisao je trener Cibosa: "Sigurno je da će naša forma rasti tijekom sezone, kada ekipa zaživi, za neke stvari treba vremena i očekujem da će naše prezentacije biti bolje kako ćemo ići dalje."

Prvi cilj je plasman u Euroligu, utjeha bi bio Eurokup, a Vranković smatra da bi to natjecanje bilo više po mjeri momčadi koju Cibona trenutno ima: "Sigurno je da ćemo odraditi kvalifikacije najbolje što možemo, ali nominalno gledajući, ovo je ekipa koja nije na nivou Eurolige. Ukoliko gledamo rostere euroligaških momčadi, njihovu kvalitetu i proračune, mislim da je svakom poznavatelju koji malo dublje prati košarku jasno da su druge ekipe tu u prednosti."

"Možemo reći da je momčad koju sam preuzeo tijekom prošle sezone bila drugačija, ona ekipa je s Radoševićem i Bogdanovićem imala određenu individualnu igračku kvalitetu koju nije lako nadomjestiti, dok je ova momčad napravljena malo drugačije, dijelom zbog cijena na tržištu. Imat će veću širinu, smatram da je to bitna stvar s obzirom na natjecanja koja nas čekaju."

"Ako pričamo o dosta rotacija i o dužoj klupi, imat ćemo naglasak na brzini kao jednom segmentu, ali isto tako, bit će nam važan i defanzivni dio."

No, u najboljem stanju još očito nije niti Cholet. Francuzi su i ovog tjedna bili aktivni na tržištu, doveli su Amerikanca Demetrisa Nicholsa, koji može pomoći na krilu ili krilnom centru, može biti opasan i izvana, a s obzirom da suparnici tek upotpunjuju momčad, Cibonu čeka nekoliko nepoznanica.

"Po onom što smo mogli vidjeti iz pripremnih materijala, očito je da su imali dosta promjena, reagirali su jer su imali problema s ozljedama. Prije koji dan su doveli novog igrača, a ne bi me iznenadilo da nas dočeka još jedno novo ime", najavio je Joke.

Cholet je prošlog tjedna u pripremama pretrpio vrlo ružan poraz od Maccabija, izraelski velikan nadjačao ih je sa 105:74, ali trener Cibosa iz toga ne želi izvlačiti konkretne zaključke: "Jako teško je suditi po toj utakmici, imali su dosta ozlijeđenih igrača i zato sada i nadopunjuju roster. S druge strane, moramo biti svjesni da je Maccabi jak i respektirati njihovu snagu".

Euroliga

1Panathinaikos 20+25
2Monaco 20+19
3Fenerbahçe 20+16
4Crvena zvezda 20+10
5Anadolu Efes 11+4
6Maccabi Tel Aviv 11+1
7Real Madrid 11-1
8Baskonia 11-1
9ASVEL Lyon-Villeurbanne 11-5
10Bayern 11-7
11Žalgiris 10+7
12Virtus Bologna 02-11
13Partizan 02-13
14Paris 01-3
15Barcelona 01-7
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Panathinaikos 20+25
2Monaco 20+19
3Fenerbahçe 20+16
4Crvena zvezda 20+10
5Anadolu Efes 11+4
6Maccabi Tel Aviv 11+1
7Real Madrid 11-1
8Baskonia 11-1
9ASVEL Lyon-Villeurbanne 11-5
10Bayern 11-7
11Žalgiris 10+7
12Virtus Bologna 02-11
13Partizan 02-13
14Paris 01-3
15Barcelona 01-7
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • basketas01.10.2011. u 00:18
    I Zula i Vrakovic su uzasni treneri s tim da Zula nije debil eto al ni jedan ni drugi ne valjaju. Kakve veze ima sto je par bivisih igraca Cibone sada na nekim mjestima ( dirketor,pomocni trener, trener centara) u Cedeviti kojom ih to filijalom cini? Plus sto je Cibona itekako htjela Vukusica dok... [više na forumu]
    basketas
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 15:17
    ...očekujem daljnje probleme u igri zbog nedostatka kvalitetnog playa...što mi moglo obezglavit igru....
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina29.09.2011. u 14:45
    bravo basketas! odlični komentar. a dobar je naš Đouk. vadi se na Piangianija. pazi komparacije: Pingiani - Đouk. stvarno je duhovit.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 10:26
    basketas!! Što bi ovo :). Molio bi neke argumenta za Zulu protiv Vrankovića ili koji bi to bili treneri koji bi mogli voditi Cibonu(a da nisu Peras, Repeša i Spahija)?? Pustimo repku na miru, prošlo svršeno vrijeme. Povlačim ono za Cedevitu kao Ciboninu filijalu, to mi je najviše došlo kada sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 01:22
    evo ga vec sprema alibi za eventualni neuspjeh.. Ista prica ko i pred eurobasket..
    Obrisan korisnik