Rukomet

Cilj Zagrebaša: osam najboljih

Piše: Damir Žbulj • četvrtak, 29.09.2011.
Cilj Zagrebaša: osam najboljih
Foto: Davor Sajko

Rukometaše Croatia osiguranje Zagreba u četvrtak u 18 sati u zagrebačkoj Areni očekuje premijerni ovosezonski nastup u najelitnijem europskom natjecanju, rukometnoj Ligi prvaka. a prvi protivnik im je švedski prvak Sävehof. Zagrebaši očekuju pobjedu, ali očekuju i podršku publike, koja bi trebala navratiti do Arene te u što većem broju pozdraviti rukometaše na otvaranju nove europske sezone.

Croatia osiguranje Zagreb kreće u novu europsku sezonu utakmicom protiv švedskih prvaka IK Sävehofa. Zagrebaši su smješteni u skupinu A Lige prvaka, a osim Šveđana, tu su još i aktualni europski prvak Barcelona, francuski Chambery, švicarski predstavnik Kadetten Schaffhausen te sarajevska Bosna.

Realno je za očekivati kako će Katalonci opravdati ulogu favorita i osvojit vrh poretka u skupini A, dok će CO Zagrebu ostati borba za drugu poziciju s Chamberyjem i Schaffhausenom, koje bi trebalo donijeti i lakši ždrijeb u nastavku natjecanja.

Zagrebaši su doživjeli i neke promjene u sastavu u odnosu na prošlu godinu. Najzapaženiji je bio odlazak slovenskog vratara Gorazda Škofa, ljubimca zagrebačke publike, koji je svoju karijeru nastavio u Cimosu, slovenskom prvaku iz Kopra. Klub su napustili i igrači poput Špelića, Tarabochije, Bogunovića, Jaškića, no, u Zagreb se vratio Josip Valčić, a ekipi su se priključile i mlade snage, vratar Filip Ivić, pivot Ilija Brozović, krila Celić i Lovro Šprem, dok će svoju priliku sigurno dobiti i Ante Kaleb, koji je sigurno najperspektivniji mladi hrvatski rukometaš.

Vratari, krila, pivoti

Kostur ekipe od prošle sezone ostao je na okupu. Trener Ivica Obrvan, koji je klub preuzeo gotovo pred završetak protekle europske sezone, sada je imao priliku s ekipom proći čitave pripreme te je imao dovoljno vremena upoznati se s igračima i njihovim mogućnostima. Od vratara, broj jedan od Škofa preuzeo je Marin Šego, koji je napredovao u posljednje vrijeme, a polako se nameće i u reprezentaciji kao jedan od glavnih golmana. Ivan Pešić bit će mu partner među vratnicama, ali upravo se oporavio od ozljede te će u nekim utakmicama sigurno priliku dobivati i mladi Ivić.

"Naš cilj ove sezone bit će plasman među osam najboljih europskih ekipa. Nadamo se kako ćemo barem taj minimalni cilj ostvariti, a dat ćemo sve od sebe da u tome i uspijemo," riječi su kapetana CO Zagreba Zlatka Horvata.

Na lijevom krilu ponovno su problemi s izostancima. Napokon se oporavio Ljubo Vukić, važna napadačka, ali i obrambena karika Zagrebaša, ali je van stroja Manuel Štrlek, za kojeg se još ne zna kada će biti spreman priključiti se treninzima. Dugačka sezona, uz utakmice u regionalnoj SEHA ligi, sigurno će osigurati i određenu minutažu za mladog Šprema, koji bi trebao pomoći ekipi dok se Štrlek ne oporavi.

Poziciju desnog krila drži kapetan CO Zagreba Zlatko Horvat. Veći dio prošle sezone propustio je zbog neugodne ozljede koljena. Sada je ponovno spreman, vraća se u top formu te će sigurno biti jedan od važnijih Zagrebovih igrača u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Jerko Matulić bit će mu kvalitetna zamjena pa barem na toj poziciji Obrvan nema briga pred početak europske sezone.

Kružni napadači ostali su isti kao i prošle sezone, Marino Marić i Gyula Gal bit će glavna snaga na crti, a za mladog Brozovića sigurno će biti prilike, pogotovo u regionalnoj ligi, da prikupi određenu minutažu.

Vanjska linija

Na vanjskim pozicijama, ekipi iz prošle sezone priključio se Josip Valčić, ali europski uspjeh Zagrebaša i ove sezone sigurno će ovisiti od zdravlja i forme maestra Ivana Balića. Josip bi ga trebao mijenjati, omogućiti mu da predahne u pojedinim utakmicama te će sigurno i njegova zadaća bit izrazito bitna ove sezone. Slovenac David Špiler, prema najavi trenera, trebao bi svoje napadačke zadaće obavljati više na lijevoj strani vanjske linije, ali Špiler je iskusan, kvalitetan i multifunkcionalan igrač, koji se može prilagoditi na igru na bilo kojoj poziciji te će ga Obrvan po potrebi moći koristiti na sva tri mjesta vanjske linije. Za mladog Antu Kaleba više će biti prilike u regionalnom natjecanju, nego u Ligi prvaka, ali nebrušeni dijamant hrvatskog rukometa sigurno će uz Ivana imati prilike

Trener Ivica Obrvan: "Oni su dosta tipična skandinavska ekipa. Igraju 6-0 obranu, duboko, pomaknutu na devet metara. Imaju dobrog desnog vanjskog, koji je netipično dešnjak. Imaju četiri dobra krila, koja se ne boje ići u realizaciju iz svake moguće, ali i nemoguće pozicije. Prema mojem mišljenju, oni su kvalitetnija ekipa i od Tatrana i Nexea, ali smatram da smo mi dovoljno kvalitetni da u natjecanje otvorimo s pobjedom."

Desnog vanjskog i ove sezone će igrati Marko Kopljar, koji napokon nema više problema s ozljedama, koji je ipak stekao dodatno samopouzdanje, koji je odlično odigrao čitav pripremni period, gdje je na nekoliko turnira bio proglašen i najboljim igračem te će za Marka ovo biti sezona u kojoj će napokon imati prilike dokazati kako osim visine posjeduje i druge rukometne kvalitete. Luka Stepančić prošle sezone skupljao je iskustvo te će u novoj morati ponijeti teret Markove prve zamjene na toj desnoj poziciji. Lijeva pozicija rezervirana je Tončija Valčića i Jakova Gojuna, koji će se ovisno o formi i zdravlju mijenjati sa Špilerom na toj poziciji u napadu.

Prvi protivnik, IK Sävehof

Švedski predstavnik u prvom kolu ozbiljan je protivnik, sigurno barem za jednu stepenicu bolji i od NEXE-a i od slovačkog Tatrana. No, za Zagrebaše na domaćem parketu Arene ipak ne bi trebalo biti problema da preskoče prvu prepreku.

"Imaju i dvojicu kvalitetnih igrača, pucača Berggrena i pivota Fritzona, koji nisu starteri, ali vrlo brzo ulaze u igru, radeći razliku na parketu. Imaju solidnog golmana, ali najvažnije je da im ne dozvolimo brzu kontru, što im je karakteristika. Imaju atipična krila, za naše poimanje rukometa, koja već kreću u napad pred sam protivnički šut. Svjesno riskiraju, kako bi postigli što više laganih golova. Pripremit ćemo se i za to pa se nadam kako ćemo spriječiti njihove protunapade," pojasnio je Obrvan.

Sävehof je klasična skandinavska ekipa, igraju 6-0 obranu, preko brzih krila opasni su iz kontranapada, ali sa smirenom i strpljivom igrom, sa što manje tehničkih pogrešaka, CO Zagreb bi trebao kontrolirati ovu utakmicu i upisati prvu pobjedu.

Prošle sezone hrvatski prvak zaustavljen je u osmini finala Lige prvaka. U tom trenutku njemački Rhein-Neckar Löwen bio je za nijansu bolji. Zagrebaši ove sezone očekuju rezultatski napredak te se nadaju kako bi se mogli plasirati barem među osam najboljih rukometnih momčadi Starog kontinenta. Uz dobar plasman u skupini te uz malo sreće u ždrijebu u nastavku natjecanja, gdje bi se trebale izbjeći one najjače momčadi, realno je očekivati i takav uspjeh.

Ulaznice za dvoboj prvog kola nove sezone Lige prvaka u prodaji su po cijeni od 30 i 50 kuna, a gornji prsten zagrebačke Arene za dvoboje u četvrtak protiv švedskog Sävehofa te za idući domaći susret protiv Bosne neće biti otvoren za navijače. Očekuje se ipak dobra popunjenost tribina te će povratak najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja u Zagreb sigurno privući lijepi broj ljubitelja ovog sporta na tribine zagrebačke dvorane.

Rukomet, Liga prvaka, skupina A, prvo kolo
Croatia osiguranje Zagreb - IK Sävehof, 18 sati

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

RK Zagreb30:26IK Sävehof
Barcelona28:25Chambéry
Bosna BH Telecom23:34Kadetten
1Barcelona 10336:245+9118
2RK Zagreb 10289:255+3416
3IK Sävehof 10291:300-910
4Kadetten 10309:283+268
5Chambéry  10276:270+68
6Bosna BH Telecom 10195:343-1480

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Rocky9329.09.2011. u 14:40
    Realno prolaz skupine i to je to.Ništa više ne možemo očekivati od ove momčadi Zagreba.Jednostavno Balić je sve stariji,makar u njegovu kvalitetu i u 40-toj godini neću sumlajti,ali opet nije to više taj igrač.Valčić je također več u godinama,a prave zamjene za njih Zagreb nema.Ako ona momčad sa... [više na forumu]
    Rocky93
  • fedorad29.09.2011. u 13:19
    "Švedski predstavnik u prvom kolu ozbiljan je protivnik, sigurno barem za jednu stepenicu bolji i od NEXE-a i od slovačkog Tatrana." Ni približno,usudio bih se reći.Tartan je prošle godine uzeo bod HSV-u,a NEXE ove godine Zagrebu.A Zagreb ove lagano dobiv ai doma i u gostima.
    fedorad
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 13:16
    Šteta što se Balić već zadnje 3 sezone nije doveo u red u fizičkom smislu. Da on može izdržati 40-45 minuta napada i obrane kao prije, Zagreb bi bio puno jači. Isto vrijedi i za reprezentaciju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 12:47
    ma čak i ako kopljar ispadne iz forme stepančić ga kvalitetno može zamjeniti. mislim da je zagreb dobro popunjen na svim pozicijama, pa kad se vrati štrlek i kad horvat uđe u formu mogli bi ostvariti cilj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 12:14
    Kopljar će jednostavno explodirati ove godine
    Obrisan korisnik