Europska liga, skupina H, 2. kolo, 29.09.2011, 19:00 h
Maribor
Maribor 1:2 Birmingham City
Birmingham City

Iz Maribora: Viole bez bodova

Iz Maribora:Ivana Strahija, Zvonka Keliš • četvrtak, 29.09.2011.
Iz Maribora: Viole bez bodova
Foto: Zvonka Keliš

Ljubičice u Mariboru nisu uspjele ubrati prve bodove u skupini H Europske lige. U Sloveniji je gostovao Birmingham, kojem je Maribor slabim drugim poluvremenom, kao i individualnim pogreškama, olakšao put do euro-bodova.

Maribor – Birmingham City 1:2 (1:0)

Maribor, Ljudski vrt, gledatelja
Suci: Hagen, Andas, Wiken (svi Norveška)

Strijelci: 1:0 Volaš 30., 1:1 Burke 64. 1:2 Elliott 81.
Žuti kartoni: Ridgwell 45., Gomis 60., Lesjak 90.

Maribor: Handanovič, Milec, Mezga (od 86. Črnic), Tavares, Volaš, Cvijanovič (od 71. Ibraimi), Potokar, Viler, Lesjak, Bordignon, Mertelj (od 82. Berič)
Trener: Darko Milanič

Birmingham: Doyle, Caldwell, Ibanez, Ridgwell, Burke, King (od 65. Žigić), Coliqueo, Gomis, Elliott, Fahey, Spector
Trener: Christopher Hughton

Oba protivnika u utakmicu su ušla željna pobjede, pošto su u prvom kolu ubilježila poraze.Maribor je u gostima poražen od Bruggea s 0:2, dok je Birmingham doma izgubio od Bragge.

Birmingham je u Sloveniju stigao bez dvojice svojih prvotimaca, Stephena Carra, kapetana momčadi i bivšeg irskog reprezentativca, te stopera Curtisa Daviesa. Maribor pak je bio bez veznjaka Aleksandra Rajčeviča, koji je u utakmici protiv Bruggea dobio 'rdeči' karton, a do zadnje je sekunde pod znakom upitnika bio naš Dejan Mezga, koji je pretrpio lakšu ozljedu, no on se ipak našao u početnih 11.

Prvu šansu stvorili su Mariborčani. Na dvadesetak metara od gola slobodni je udarac izborio domaćin nakon što je gostujući golman igrao rukom van svojih 16 metara, a na udarac se spremaju Mezga i Mertelj. Mezga loptu preskače, ali je Mertelj šalje pored gola.

S druge strane Caldwell nabacuje za Ridgwella, a kapetan glavom loptu šalje tek u ruke golmana Handanoviča. Sjajno se potom u kazneni prostor gostiju prošvercao Tavares i iz desnog kuta uputio oštri šut, ali pored vratnice.

Hrvati

U Mariboru igraju dva Hrvata, Dejan Mezga i Zoran Lesjak. Obojica su bila članovi Varteksa, igrala za Čakovec odnosno Međimurje, te konačno sreću pronašla u slovenskom prvoligašu. Mezga je u Mariboru od 2006. godine i vrlo je brzo dokazao svoju vrijednost, pa je 2009. dobio i posebnu titulu za najboljeg nogometaša kluba, Vijoličasti bojevnik, dok se Lesjak Mariborčanima pridružio u kolovozu ove godine.

Mariborčani nastavljaju pritisak. S lijeve strane ubacuje Tavares u 19. minuti, a odlično tuče Lesjak, no golman Doyle dobro brani svoju mrežu. Doyle se međutim nije proslavio u 30. minuti. Njegov mu je suigrač vraćao loptu koju on promašuje, a spretni Volaš je otima i zavrće u praznu mrežu za velikih 1:0 Ljubičica.

Osvetiti su se pokušali Englezi u 40. minuti, kad Burke dobro puca s ruba 16 metara, ali Handanovič izbija loptu, pokušava odbijanac iskoristiti Coliqueo, no loptu šalje pored gola.

S 1:0 se ide na odmor, no ne prije nego što je Maribor imao još jedan slobodni udarac, kojeg je izborio Volaš, a izveo Tavares, no on loptu šalje daleko iznad gola na tribinu za gostujuće navijače, gdje je, uzgred rečeno, bilo osamstotinjak navijača iz Birminghama.

Drugo poluvrijeme opet otvaraju Mariborčani, Mezga igra za Martelja, no on loptu šalje iznad gola gostiju, a u 60. minuti Gomis ruši Tavaresa, pa Slovenci dobivaju slobodni udarac. Njega izvodi Milec, ali Volaš loptu ne uspijeva poslati u prazni gol istrčalog Doylea.

Kazna za propušteno stiže u 64. minuti, King je poslao loptu u for Burkeu, a njemu ostaje zatresti mrežu istrčalog Handanoviča za 1:1. Imali su potom Slovenci na drugoj strani korner, ali momci u žutom brzo rješavaju problem u svojih 16 metara, a potom gosti prelaze u vodstvo.

Dugu loptu prema domaćem kaznenom prostoru zaustavio je Potokar, no Elliott mu je uzima i puca ka golu Maribora, Handanovič je već ima na prstima, no ona ipak odlazi u mrežu za 1:2.

Priliku za uzimanje barem boda imaju Mariborčani u samoj završnici, kad je Ibraimi izveo korner, no na lopti je od svih najbrži golman Doyle.

Europska liga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Braga1:2Club Brugge
Maribor1:2Birmingham City
1Braga 612:6+611
2Club Brugge 612:9+311
3Birmingham City 68:8010
4Maribor 66:15-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 23:54
    ajde hvala bogu da se netko sjetio spomenuti da su mezga i lesjak hrvati koji, usput rečeno, igraju odlično, mezga već duže vrijeme, a nikad ga se nije spominjalo! npr, kad je maribor izbacio rangerse, u svim novinama je pisalo :"u redovima gl.rangersa n.jelavić odradio 90min"; a o mezgi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 21:19
    buraz od onog iz udina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2011. u 21:17
    koji je ovo handanovič u Mariboru?
    Obrisan korisnik