Nogomet

Athletic svladao PSG, "trica" Salzburga

Josip Tolić • četvrtak, 29.09.2011.
Athletic svladao PSG, "trica" Salzburga
Foto: EPA

U utakmicama drugog kola Europske lige u skupina D, E i F nekoliko je susreta plijenilo pozornost. Sporting je na domaćem terenu svladao Lazio s 2:1, Athletic Bilbao bio je bolji od PSG-a, a Stoke City slavio je protiv Besiktasa.

Skupina D

Vaslui - Zürich
(Wesley 62'/11m, Temwanjera 77'; Alphonse 32', Mehmedi 79')

Niti u drugoj utakmici ovosezonske Europske lige rumunjski i švicarski predstavnik nisu uspjeli pobjedu. Gosti su došli do vodstva nakon pola sata igre kada je Aegerter ubacio s desne strane, a Alphonse glavom sjajno pogodio iz velike daljine. U 61. minuti domaćini se vraćaju utakmicu nakon jedanaesterca kojeg je skrivio Raphael Koch, zbog čega je dobio i crveni karton, a realizirao Wesley.

Potpun preokret u 77. minuti zasluga je Mikea Temwanjere koji je iskoristio dobru dubinsku loptu Adaíltona, no samo dvije minute potom gosti se vraćaju s desetoricom nakon što je Admir Mehmedi zabio i drugi gol glavom za Švicarce.

Sporting - Lazio 2:1
(van Wolfswinkel 21', Insúa 45+2'; Klose 40')

Jedna od najzanimljivijih utakmica odigrana je u Lisabonu gdje je domaći Sporting nadvisio Lazija. Nizozemac van Wolfswinkel zabio je otvarajući gol na utakmici u 21. minuti nakon asistencije Diega Capela. Pet minuta prije poluvremena Miroslav Klose vratio je stvari na početak dočekavši ubačaj iz slobodnog udarca na drugoj stativi i pospremivši loptu u mrežu za 1:1.

Kada se činilo da će se s izjednačenim rezultatom otići na predah, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Emiliano Insúa iskoristio je neodlučnost rimske obrane i sjajnim udarcem donio prednost Sportingu koju je uspio zadržati do kraja.

Skupina E

Maccabi Tel-Aviv - Dynamo Kijev 1:1
(Mikha 44'; Brown 9')

Izraelski Maccabi na domaćem je terenu u susretu s kijevskim Dynamom, za kojeg je cijelu utakmicu odigrao hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević, uspio doći do prvog boda u Europskoj ligi. Ukrajinci su poveli već na samom startu, u devetoj minuti, kada je Oleksandr Alijev sjajno uposlio Ideyea Browna, a Nigerijac smireno završio akciju za gostujuću prednost.

Domaćini su se ipak pobrinuli da Dynamo i nakon drugog kola ne zna za pobjedu. Igrala se 44. minuta kada je 19-godišnji Dor Mikha zabio svoj prvi gol u europskim natjecanjima. Uzeo je loptu na sredini terena, povukao do šesnaesterca i neobranjivo pogodio za slavlje domaćih navijača i veliki bod Maccabija.

Stoke City - Besiktas 2:1
(Crouch 15', Walters 78'/11m; Hilbert 14')

Stoke City nastavlja s odličnim izdanjima u Europskoj ligi. Na Britanniji je pao turski Besiktas unatoč početnoj prednosti koju im je donio Hilbert nakon dodavanja Quaresme u 14. minuti. Ipak, već u idućem napadu Peter Crouch zabija za izjednačenje nakon Whiteheadova udarca iz kuta.

Odlučujući trenutak utakmice zbio se 12 minuta prije kraja kada je ponovno Crouch bio u glavnoj ulozi. Engleskog je centarfora Sivok srušio u šesnaestercu Turaka te je dosuđen kazneni udarac. Zamjena Jon Walters imao je dovoljno koncentracije iskoristiti priliku te donijeti prvi Stokeov trobod u Europskoj ligi ove sezone.

Skupina F

Red Bull Salzburg - Slovan Bratislava 3:0
(Leonardo 60', Zárate 76', Švento 90+5')

Austrijanci su konačno dočekali svoju prvu žrtvu u grupnoj fazi drugog najjačeg klupskog nogometnog natjecanja u Europi. U Salzburgu je bratislavski Slovan "popio" tri komada, no ona su stigla tek u zadnjih pola sata. Goste je načeo Leonardo poslije Jantscherove asistencije u 60. minuti, u 76. vodstvo domaćih udvostručio je Gonzalo Zárate, a priču je zaključio upravo Slovak Švento u posljednjim trenucima susreta.

Athletic Bilbao - Paris Saint Germain 2:0
(Gabilondo 20', Susaeta 45')

Uz bok okršaju Sportinga i Lazija zasigurno je mogao ići i dvoboj Athletica i PSG-a u Bilbau. Domaćini su stigli u prednost nakon 20 minuta igre u akciji koju je započeo Llorente, dodao de Marcosu, a 21-godišnji Bask uputio oštru loptu na drugu stativu gdje je Gabilondo samo trebao dovršiti posao i ugurati loptu u mrežu.

U završnim trenucima prvog dijela Athletic je uspio i udvostručiti prednost. Ponovno je to bila brza akcija, "pola posla" odradio je Aurtenetxe probivši lijevi bok i ubacivši na drugu stranu za Markela Susaetu, koji je imao dovoljno vremena poentirati za 2:0. Povratak gostiju postala je nemoguća misija u 52. minuti nakon što je Sissoko zaradio drugi žuti karton, a Bilbao je rutinski priveo utakmicu kraju.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Vaslui2:2Zürich
Sporting2:1Lazio
1Sporting 68:4+412
2Lazio 67:5+29
3Vaslui 65:8-36
4Zürich 65:8-35

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 13:28
    Znači ipak se može nešto postići sa svojim igračima bez veliki transfera svaka čast Athletic nadam se da će osvojiti ovu ligu :D :D :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 12:03
    odlična partija athletica, svaka čast! bore se kao lavovi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 11:45
    baskijski ponos, samo naprijed!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 10:03
    Bravo athletic! sve ste rekli, nemam više šta za dodati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2011. u 08:42
    Ovo sinoc mi je stvarno uljepsalo vecer. Momcad sastavljena od domacih igraca ubija u pojam momcad sastavljenu Katarskim dolarima bez limita. A nacin igre Athletica je sinoc bio vrh, brzo, jednotavno, valjda svaki igrac driblingom moze izbacit protivnika... Ugl - super!
    Obrisan korisnik