Nogomet

Preokret Sturma, belgijsko slavlje u Moskvi

Ante Zovko • četvrtak, 29.09.2011.
Preokret Sturma, belgijsko slavlje u Moskvi
Foto: EPA

Gosti su bili nešto uspješniji u drugom kolu Europske lige u skupinama J, K i L. Vrijedne bodove s gostujućih terena nose Sturm, Anderlecht i Fulham. Jurica Buljat gostovao je u Gelsenkirchenu, ali se u Izrael vraća praznih ruku.

Skupina J

Schalke 04 - Maccabi Haifa 3:1
(Fuchs 8', 66', Jurado 82'/Vered 35')

Schalke je dosta dugo držao svoje navijače u neizvjesnosti na Veltins Areni. Poveo je domaćin iz prve prave prilike pogotkom Christiana Fuchsa kojem je asistirao Huntelaar. Prije izjednačenja priliku za Maccabi propustio je i naš Jurica Buljat, a minutu kasnije stvar je na početak vratio Idan Vered.

Pritisnuo je Schalke u drugom dijelu, ali dugo nije mogao pronaći mrežu Izraelaca. Nakon kornera Farfana, Fuchs je drugi put precizan, a pobjedu na debiju trenera Huuba Stevensa potvrđuje Jose Jurado.


AEK Larnaca - Steaua 1:1
(Mrdaković 59'/Costea 65')

AEK je ugrabio svoj prvi bod u Europskoj ligi na domaćem terenu, dok je Steaui ovo bio drugi remi. Rumunji su imali inicijativu u prvom poluvremenu, bili su svakako bolja momčad, ali u drugom poluvremenu prvi su se našli u zaostatku nakon što je Milan Mrdaković iskoristio asistenciju Njongoa Prisoa. No, Steaua ipak dolazi do zasluženog boda golom Miahija Costee šest minuta nakon gola Grka. Steaua je morala izdržati posljednjih desetak minuta bez isključenog Pabla Daniela Brandana.

Skupina K

Odense - Fulham 0:2
(Johnson 36', 88')

Fulham je pobijedio u Danskoj do danas lidera skupine, Odense, i preskočio ga na tablici. Golove vrijedne prve pobjede postigao je Johnson, prvo nakon što se Dempsey sjurio s lijeva i ubacio mu loptu. Pogodak uvelike ide na dušu vrataru Wesselsu.

Drugi je pao u samoj završnici. Senderos je poslao dugu loptu, a Johnson sjajnom završnicom potvrđuje pobjedu. U 90. minuti zasluženo je isključen Traore zbog drugog žutog kartona kojeg je mogao dobiti i nešto ranije.


Twente - Wisla Krakow 4:1
(De Jong 32', Janko 45', 57', Janssen 80'/Biton 9')

Nizozemski predstavnik uvjerljivom je pobjedom zasjeo na vrh skupine K, ispred Fulhama. Nije sve počelo po željama Twentea jer već u devetoj minuti golom Bitona iz druge prilike. No, nisu se dugo Poljaci veselili jer dvadesetak minuta kasnije Luuk de Jong započinje preokret Twentea.

Ola John, asistent kod prvog pogotka, u samoj završnici prvog poluvremena dodaje Marcu Janku koji zabija svoj prvi od dva gola, a u 57. već je na vidiku bila pobjeda domaćina nakon novog pogotka Janka. Točku na"i" stavlja Willem Janssen.

Skupina L

Lokomotiv Moskva - Anderlecht 0:2
(Suarez 11', Mbokani 71')

Anderlecht je odnio vrlo vrijedne bodove iz Moskve. Druga pobjeda, 2:0, protiv momčadi Senijada Ibričića (koji je cijelu utakmicu odgledao s klupe) stavlja belgijskog predstavnika u status favorita skupine, a otvorio je prostor i preostalim dvjema momčadima da se "potuku" za drugu poziciju.

Nije Lokomotiv odigrao slabu utakmicu, dapače, Moskovljani su gotovo stalno napadali i prijetili, ali dva trenutka dekoncentracije skupo su ih stajala. Matias Suarez pogađa u 11. minuti na asistenciju Kanua, a Dieumerci Mbokani glavom potvrđuje pobjedom realiziravši nabačaj Lucasa Biglije.


AEK Atena - Sturm 1:2
(Carlos 50'/Burgstaller 87', Haas 90')

Sturm je iskoristio igrača više u Ateni i ostvario prvu pobjedu koja ga je stavila u ravnopravan položaj s Lokomotivom. Vodio je AEK od 50. minute golom Josea Carlosa, ali je već u 53. ostao bez isključenog Traianosa Dellasa.

Austrijanci takvu priliku nisu željeli propustiti. U većem dijelu drugog poluvremena trajala je ofenziva na grčki gol i na kraju urodila plodom. Thomas Burgstaller uspijeva probiti blok u 87. minuti, a u 90. Mario Haas baca Atenjane u očaj jer su i nakon drugog kola ostali na nuli.

Europska liga, skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

AEK Larnaca1:1FCSB
Schalke 043:1Maccabi Haifa
1Schalke 04 613:2+1114
2FCSB 69:11-28
3Maccabi Haifa 610:12-26
4AEK Larnaca 64:11-75

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!